REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA tehtajo načrt, po katerem bi Severno Korejo lahko »sprejele kot jedrsko silo«

ZDA tehtajo načrt, po katerem bi Severno Korejo lahko »sprejele kot jedrsko silo«Kim Jong-un

Po poročilu dobro obveščenih virov v ameriški administraciji, ki so spregovorili za New York Times ZDA tehtajo načrt, po katerem bi Severno Korejo sprejele kot jedrsko silo. O tem medtem poroča tudi CNN.

Po takšnem »potencialnem načrtu« bi lahko ZDA sprejele Severno Korejo kot jedrsko silo pod pogojem, da zamrzne svoje jedrski arzenal na sedanji stopnji, v zameno za razveljavitev »najbolj napačnih« sankcij proti državi.

Vse doslej so predstavniki ameriških vlad trdili, da takšnega načrta nikoli ne bi sprejeli.

Po tem načrtu bi sporazum Pjongjangu onemogočil, da svoj jedrski arzenal še dodatno razširi, ne bi pa posegal v vsa do sedaj izdelana orožja, ki naj bi jih bilo nekje med 20 do 60. Sporazum istočasno ne bi omejil raketnega programa Severne Koreje.

Toda tudi NYT poudarja, da so vse doslej predstavniki ameriških vlad trdili, da takšnega načrta nikoli ne bi sprejeli.

Vendar naj bi sedaj nekateri menili, da bi ta ideja lahko »oblikovala temelj za nov krog pogajanj« med ZDA in Severno Korejo. Uraden cilj ZDA je sicer še vedno »popolna denuklearizacija« korejskega polotoka.

Kim Jong un in Donald Trump

Do poročila prihaja prav ob koncu »foto srečanja« med Donaldom Trumpom in Kim Jong-unom v demilitariziranem območju med Severno in Južno Korejo.

Tam sta si oba voditelja v kratkem srečanju izmenjala pozdrave in se rokovala. Srečanje je bilo nepričakovano, saj ga je predsednik ZDA organiziral kar preko Twitterja.

Štiri mesece pred tem so pogajanja v vietnamskem Hanoju propadla, potem ko je Kim Jong-un vztrajal, da je potrebno za denuklearizacijo najprej preklicati vse sankcije, na kar pa ZDA niso želele pristati.

Kot del nove rešitve naj bi sedaj poskušali »razširiti definicijo Jongbjona«, glavnega jedrskega reaktorja za proizvodnjo jedrskega goriva.

Kot del nove rešitve naj bi sedaj poskušali »razširiti definicijo Jongbjona«, glavnega jedrskega reaktorja za proizvodnjo jedrskega goriva.

Severna Koreja namreč ponuja ustavitev reaktorja v zameno za razveljavitev sankcij. Ameriški pogajalci naj bi sedaj kot dele reaktorja v sporazum vključili tudi druge naprave za proizvodnjo jedrskega goriva in ne zgolj jedrski reaktor znotraj svojih fizičnih meja.

Še vedno ni znano, ali bi tudi Severna Koreja bila pripravljena sprejeti takšen dogovor.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, ki je na poti v Mongoliji je dejal, da niti on niti osebje Sveta za nacionalno varnost niso nikoli razpravljali o načrtu, o katerem piše NY Times in da gre očitno za poskus spodkopavanja predsednika, kjer bi »morale biti posledice.«

Vendar je idejo kot razumno že pozdravil nekdanji direktor ameriške Nacionalne varnosti James Clapper. Po njegovi oceni je ideja »dobro izhodišče.« Temu naj bi nato sledila pogajanja in mehanizem verifikacije, ki ga bodo v Severni Koreji »težko pogoltnili.«

Donald Trump pred volitvami potrebuje hitre zunanjepolitičner uspehe. In nasprotni pogajalci to vedo.

Če bo ideja spremenjena v pravi kompromis bo zagotovo povezana tudi s političnimi načrti ameriškega predsednika. Le-ta pred novimi volitvami potrebuje »uspehe« - in nasprotni pogajalci to vedo.

Zato bi lahko bili »uspehi« Donalda Trumpa, ki jih bomo v naslednjem letu še lahko videli - sila nenavadni.

Politico že ocenjuje, da je bil zadnji "dogovor" mogoč tudi zato, ker je Trump Boltona pred srečanjem s Kimom prej poslal - v Mongolijo.  

Delite članek