REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Darilo z neba«: če je verjeti novi biografiji Kim Jong-una, je vodja Severne Koreje nadnaravno bitje

»Darilo z neba«: če je verjeti novi biografiji Kim Jong-una, je vodja Severne Koreje nadnaravno bitjeBog ali človek: Kim Jong-un, vir: screenshot CNN

Kim Jong-un je »nenavadno pogumen in neustrašen« voditelj, ki je »darilo z neba«, piše v novi biografiji severnokorejskega diktatorja.

V primežu propagande, ki je bila uporabljena, da bi se severnokorejsko ljudstvo prepričalo v lojalnost njegovemu očetu in dedku, medtem ko sta vladala narodu, nova knjiga z naslovom »Kim Jong-un: Veliki človek« navaja, da je prav njun potomec in aktualni vodja Severne Koreje - vrhunski mojster v vsem, česar se loti.

Družina Kim Jong-una, vir: Twitter

Kim ima torej  »pronicljivo predznanje in znanstvene analitične sposobnosti,« so v knjigi zapisali avtorji njegove biografije, poroča južnokorejski časnik Chosun Ilbo.

Voditelj iz Pjongjanga ima ob tem »junaški in moški značaj in razpoloženje, saj je vešč v vseh stvareh«, karkoli naj bi to pomenilo.

Opisan je tudi kot sposoben jahač, nadarjen jadralec, neustrašen mornar in »agresivni« tankist, ki »trdno drži palico in potiska jeklenega konja kakor nevihto«.

S Kimovim »pogumom in predrznostjo se ne more kosati noben smrtnik«, piše v knjigi, ki malikuje severnokorejskega voditelja, ki je hkrati »darilo z neba« in »popoln ter krasen«.

Snovalci severnokorejske propagandne mašinerije so tudi doslej uporabljali hiperbole, ko so govorili o vojaški moči voditelja države, pri čemer so rado poudarjali, da se je že kot 3-letnik izkazal kot »ekspertni strelec«, ko je »uničil 10 tarč z eno sekundo zamika«.

Kim Jong Un in Donald Trump
Neuspeh februarskega vrha s Trumpom je bil še kako boleč ...

Kimu pripisujejo božanske lastnosti in nadčloveške zmožnosti.

Tako je v njegovi novi biografiji mogoče najti podatek, da ne le, da je izredno nadarjen glasbenik in umetnik, čigar dela so znana po celem svetu, ampak piše celo poezijo, in to tudi v mandarinskem jeziku, ob še šestih tujih jezikih, ki jih menda z lahkoto obvlada …

Kim Jong Un - šolar
Kim šolarček, med sošolci v Švici

V njegovi uradni biografiji piše tudi, da »telesnih funkcij zaradi tako dobre kalibracije pač ne potrebuje.«

Skratka, Kimu so stranišča definitivno - odveč.

Spomnimo se, Kimov oče je svoj čas zares trdil, da je sinko začel govoriti, ko je bil star le osem tednov.

Delavska stranka, ki je edina na oblasti od ustanovitve Severne Koreje, je v preteklosti podala podobne trditve tudi za Kim Jong-ila, očeta sedanjega predsednika. Jong-il se je domnevno rodil v koči na sveti gori Baekdu, njegovo rojstvo pa je »prerokovala ena lastovka, ki se je nenadoma pojavila hkrati z dvojno mavrico in svetlo zvezdo, ki je razsvetlila nebo.«

Državljanom Severne Koreje je torej vcepljeno, da se je njihov prejšnji vrhovni voditelj rodil na vrhu svete gore ravno v trenutku, ko je zaživela nova zvezda in se je zima prevesila v pomlad. Toda zgodovinarji trdijo, da se je v resnici rodil v sibirski vasici - v begunskem taborišču v Rusiji, leta 1941.

Kim Jong Un
Veseli se vsake nove rakate, vir: Twitter

Kim Jong-il je, kot trdijo severnokorejski državni mediji, shodil, ko je bil star komaj tri tedne, spregovoril pa v starosti osmih tednov, nato napisal 1.500 knjig tekom triletnega študija na Univerzi Kim Il Sung, poimenovani po njegovem očetu, ob tem je v pičlih dveh letih uglasbil še šest oper, ki so »boljše od katerega koli dela v zgodovine glasbe«.

Prav tako naj bi bil vrhunski režiser in bi »z eni udarcem zadel 11 lukenj v golfu«.

Iz nove biografije njegovega sina in naslednika pa sledi, da Kim Džong Un ni nič manj poseben, je pravi izbranec bogov, če je verjeti državnim medijem.

Ni moč spregledati, da objava nove Kimove biografije sovpada z dejstvom, da sta mu Centralni komite delavske stranke in Skupščine vrhovnega naroda pravkar dodelila »nove titule«.

Nove funkcije so bile dodeljene tretjemu članu družine Kim, ki vlada državi vse od leta 1945, da bi utrdil svoj položaj, potem ko mu ni uspelo prepričati ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj zmanjša sankcije proti njegovemu režimu na vrhu v Hanoju februarja letos.Kmalu zatem je severnokorejska vojska preizkusila tudi vodeno raketo kratkega dosega, kar je bilo sporočilo mednarodni skupnosti, kot je razvidno iz tvitov.

Neuspeh je očitno prizadel Kima tako zelo, da je Severna Koreja te dni slavnostno objavila nove posnetke o testiranju raket, ki so zgrozili predvsem Južno Korejo.

Ne le, da se Kim sedaj (znova) oklepa promocije novega orožja, ki je grožnja tako za južno sosedo kot za Ameriko, ampak se po propadlem vrhu s Trumpom sedaj odpravlja na pot v Moskvo, kjer ga čaka snidenje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ...

Med dodatne nazive, ki so jih podelili Kimu, so tudi »Vrhovni predstavnik ljudstva«, kar je na jugu povzročil določeno stopnjo zaskrbljenosti, saj to implicira, da se Kim zdaj vidi kot šef vseh narodov Korejskega polotoka in da bi rad, – če bo treba, tudi s silo - združil obe Koreji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek