REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kim Jong un: »Ne bom vam več kratil spanca z izstrelitvami raket«

Kim Jong un: »Ne bom vam več kratil spanca z izstrelitvami raket«Severnokorejski voditelj Kim Jong-un in južnokorejski predsednik Moon Jae-in, VIR: Insajder

Zgodovinsko srečanje med voditeljema Severne in Južne Koreje je minilo v prijateljskem ozračju. Najprej je v Južno Korejo vstopil severnokorejski voditelj, nato pa je v Severno Korejo prišel južnokorejski korejski predsednik.

Današnji dan je postal zgodovinski ne samo za Slovenijo, pač pa tudi za obe Koreji – Severno in Južno. To je sedaj že neizpodbitno jasno. Voditelja obeh držav, ki sta bili do današnjega dne kljub prekinitvi ognja leta 1953 tehnično še vedno v vojni, sta se namreč dogovorila o podpisu sporazuma o koncu vojne ter za popolno denuklearizacijo korejskega polotoka. Vse to pa se je zgodilo po zgodovinskem srečanju na demilitariziranem obmejni coni (DMZ), ki sta jo prestopila oba, in to tako, da je severnokorejski voditelj Kim Jong-un potem ko je stopil na južnokorejsko stran, še na svojo stran, v Severno Korejo, povabil južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina, ki je povabil sprejel in na hitro prestopil nekaj centimetrov visoko mejo iz zidakov, zabetoniranih na tleh, in s tem prvič »obiskal« Severno Korejo. Nato sta oba voditelja skupaj vstopila v Južno Korejo. Nato sta se skupaj napotila v bližnji gozd in se okoli pol ure pogovarjala med sprehodom.

Konec vojne in srečanje družin

Oba voditelja sta se dogovorila, da bo južnokorejski predsednik še letos obiskal Pjongjang in da bosta organizirali srečanje ločenih družin. 

Dogovori so, kljub skepticizmu mnogih analitikov precej spodbudni. Oba voditelja sta se dogovorila, da bo južnokorejski predsednik še letos obiskal Pjongjang in da bosta organizirali srečanje ločenih družin. Severna in Južna Koreja, potrjujta skupen cilj, da Korejski polotok preko popolne denuklearizacije postane polotok brez jedrskega orožja," je zapisano v skupni izjavi.

Kim je po srečanju obljubil, da bo spoštoval danes sklenjeni dogovor in da se "ne bo ponovila nesrečna zgodovina" prejšnjih dogovorov med Korejama. "Na poti so lahko trpljenje, frustracije in koraki nazaj, a brez bolečine zmaga ni mogoča," je dejal. Panmunjom, mesto na meji, kjer je bil današnji vrh, je po besedah severnokorejskega voditelja "simbol srce parajoče delitve", a lahko postane tudi simbol miru. Po srečanju sta Kim in Moon podpisala skupno izjavo, v kateri med drugim piše, da na Korejskem polotoku ne bo več vojne. "Ni razloga, da bi se borili drug proti drugemu, saj smo en narod," je dejal Kim. Pri nadaljevanju pogovorov oba voditelja računata tudi na pomoč ZDA in Kitajske, ki sta sodelovali pri sklenitvi premirja pred 65 leti. Korejska vojna je sicer potekala med leti 1950 in 1953. Sporazum o premirju naj bi bil sklenjen v roku leta dni.

Predvsem severnokorejski voditelj Kim Jong Un je bil neprestano v središču pozornosti. Doslej se je namreč pojavljal zgolj na fotografijah in ob zelo redkih prenosih državen severnokorejske tiskovne agencije. Za številne novinarje je bilo zanimivo že to, da so ga sploh slišali govoriti v živo. Kot so povedali v Južni Koreji, Kim Jong un sploh nima nekega posebnega »severnokorejskega« naglasa in ga zato sploh ni mogoče »ločiti« od govorcev iz Južne Koreje.

Kim in Moon, Koreja

In tudi to, kar je povedal, je zvenelo spodbudno. "Sem sem prišel zato, da bi končali z zgodovino konfrontacije,« je dejal Kim Jong un. Glede konkretnih korakov – kdaj in kako naj bi prišlo do denuklearizacije – pa sta bila oba voditelja bolj skrivnostna. Veliko podrobnosti bo odvisno tudi od dogovora in srečanja med Kim Jong unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Po poročanju New York Timesa je bil »ton srečanja med Moonom in Kimom – ki ga je južnokorejska televizija prenašala v živo – prijateljski in v trenutkih zabaven, z gospodom Kimom, ki je pokazal presenetljivo odkritost glede razlik v pogojih obeh narodov.

Yoon Young-čan, tiskovni predstavnik severnokorejskega voditelja je priznal, da so ceste v Severni Koreji zelo v slabem stanju, kar je zelo neverjetno priznanje za nekoga, ki pripada »vladajoč« eliti v državi, ki jo prebivalci častijo, kakor da bi šlo za bogove.

Kim Jong un je tudi priznal, da so bili severnokorejski športniki, ki so obiskali Južno Korejo v času olimpijade navdušeni nad hitrimi vlaki v Južni Koreji.

Samokritičen Kim Jong un zabaval prisotne

Ko je Moon govoril o tem, da bi zelo rad obiskal Severno Korejo, je Kim dodal, da bo to zanj, zaradi slabih cest, »zelo neprijetno«. Kim se je Moonu tudi opravičil, ker je zaradi severnokorejskih raketnih testov motil njegov spanec in ga prisilil, da je skliceval Svet za nacionalno varnost.

'Slišal sem, da so vas zgodaj zjutraj pogosto zbujali zato, da bi sodelovali na sestankih Sveta za nacionalno varnost in to zaradi nas. Zgodnje vstajanje vam je zato verjetno prešlo v navado. Ampak zagotavljam vam, da bo odslej vaše jutranje spanje potekalo nemoteno,' je dejal severnokorejski voditelj. Južnokorejski voditelj pa mu je v šali odgovoril: 'No, sedaj pa lahko spim v miru.'

"Slišal sem, da so vas zgodaj zjutraj pogosto zbujali zato, da bi sodelovali na sestankih Sveta za nacionalno varnost in to zaradi nas. Zgodnje vstajanje vam je zato verjetno prešlo v navado. Ampak zagotavljam vam, da bo odslej vaše jutranje spanje potekalo nemoteno," je dejal severnokorejski voditelj. Južnokorejski voditelj pa mu je v šali odgovoril: "No, sedaj pa lahko spim v miru."

Najpozneje jeseni naj bi južnokorejski predsednik obiskal prestolnico Severne Koreje, nato pa naj bi s pomočjo trilateralne (z ZDA) ali štiristranske (ki bi vključila Kitajsko) konference uradno, s posebnim sporazumom končali vojno na korejskem polotoku. S tem bo »premirje« zamenjal sporazum o trajnem miru. V severnokorejskem mestu Kaesong naj bi tudi takoj odprli urad, ki bo omogočil izdajanje dovoljenj za obiske ločenih družin. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek