REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spet so osvojili svetovni splet: zakaj so »možje v črnem« Kim Jong-una kot zvezdniki akcijskih filmov

Spet so osvojili svetovni splet: zakaj so »možje v črnem« Kim Jong-una kot zvezdniki akcijskih filmovMožje v črnem, ki skrbijo za severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, vir: screenshot, Twitter

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un se je danes na postaji Dong Dang na vietnamsko-kitajski meji ponovno vkrcal na svoj olivno zeleni vlak, pomahal množici, ki se je zbrala na postaji in se odpravil na pot proti domovini.

Tako je končal potovanje v tujino, med katerim se je v Hanoju udeležil neuspelega vrha z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, piše San Francisco GATE.

Kot pri prejšnjih obiskih Kim Jong-una v tujini, so tudi tokrat njegovi telesni stražarji postali prava poslastica za uporabnike družbenih omrežij.

Eden od posnetkov kaže, kako kot zvezdniki akcijskih filmov pogumno skačejo v premikajoči se avtomobil, ki hkrati pospešuje …

Kim je včeraj, zadnji dan, ki ga je preživel v glavnem mestu Vietnama, položil velik rdeče-rumeni venec na spomenik žrtvam vojne, ki jo je bojevala ta država z Združenimi državami Amerike.

Obiskal je tudi mavzolej vietnamskega nacionalnega junaka Ho Ši Minha (1890 – 1969) poroča Cahnnel NewsAsia.

Ho Ši Minh je tudi po zmagi z bojem nadaljeval in nastopal zoper kršenju zakonitosti, zlorabi oblasti, razvadam, ugodju, nedisciplini, sektaštvu, korupciji, nadutosti ...

Državnik, znan tudi pod vzdevkom »Striček Ho«, je zrasel v boju vietnamskega ljudstva proti kolonializmu in je bil dolgo njegov voditelj.

Na Kitajskem je predaval politične vede, v Sovjetski zvezi pa je nato do leta 1938 dokončno zgradil svojo revolucionarno strategijo. Med drugo svetovno vojno se je bojeval proti japonskim okupatorjem in pozival k splošnemu uporu.

Tudi po zmagi je z bojem nadaljeval in nastopal zoper kršenju zakonitosti, zlorabi oblasti, razvadam, ugodju, nedisciplini, sektaštvu, korupciji, nadutosti ...

Kim je v glavnem mestu Vietnama položil velik venec na spomenik žrtvam vojne, ki jo je bojevala ta država z ZDA, vir: Twitter

Kim se ob pomembnih severnokorejskih obletnicah redno poklanja svojima prednikoma - očetu Kim Jong-ilu  in dedku Kim Il-sungu - v ogromnem mavzoleju na obrobju Pjongjanga.

Toda doslej ni zabeleženo in ni znano, da bi kdaj počel kaj podobnega za kakšnega tujega voditelja, opozarja francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim je bil večkrat na Kitajskem, a ni poročil, da bi tam kdaj obiskal na primer mavzolej nekdanjega kitajskega voditelja Mao Zedonga.

Kim Il-sung je bil dober prijatelj Ho Ši Minha in ga je oskrboval z vojnimi piloti in drugimi vojaškimi strokovnjaki med njegovo borbo proti režimu v Južnem Vietnamu, ki so ga podpirale ZDA.

Kim Jong-un je sicer pred dnevi pripotoval v Vietnam na srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki pa se je klavrno končalo – brez težko pričakovanega dogovora glede severnokorejskega jedrskega programa oziroma ameriških sankcij.

V petek se je Kim sestal tudi z vietnamskimi voditelji, med katerimi je bil vietnamski predsednik Nguyen Phu Trong.

Po poročanju medijev je med sprejemom poskušal zaigrati na tradicionalno glasbilo - kitaro z eno struno.

Kimov obisk v Vietnamu je bil prvi obisk severnokorejskega voditelja v tej državi po letu 1964, ko je tja, prav tako z vlakom, prvič prišel Kim Il-sung.

Agencija AP pravi, da bi moral uradni obisk Kima v Hanoju pomagati za utrditev njegove podobe samozavestnega svetovnega vodje.

Nekaterim uporabnikom družbenih omrežij v ZDA pa ni ugajal posmeh na račun vratolomnih akrobacij telesnih stražarjev voditelja Severne Koreje, ki se je čutil celo v poročilih nekaterih velikih svetovnih agencij.

Zato so si vzeli v bran Kimove »možje v črnem.«

Spomnili so na podobno prakso, ki je še kako ljuba tudi ameriškim predsednikom.

Ne le Donaldu Trumpu, očitno se je svojčas ni branil niti predsednik iz vrst demokratov - Barack Obama ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek