REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkritje: ubiti polbrat severnokorejskega voditelja pred smrtjo sodeloval z ameriško agencijo CIA

Razkritje: ubiti polbrat severnokorejskega voditelja pred smrtjo sodeloval z ameriško agencijo CIAUmorjeni Kim Jong-nam in polbrat, Kim Jong-un

Kim Jong-nam, polbrat sedanjega voditelja Severne Koreje Kim Jong-una, ki je bil leta 2017 ubit z živčnim strupom na letališču v Maleziji, je po poročanju ameriških medijev pred smrtjo sodeloval z ameriško Cio.

Uboj naj bi prav zato izvedla severnokorejska tajna služba, poroča The Wall Street Journal in se pri tem sklicuje tudi na novo knjigo novinarke Washington Posta.

Pri tem se časnik, kot poroča NPR sklicuje na »osebo, ki dobro pozna problematiko«.

Kim Jong-nam je sicer živel v »polavtonomnem« kitajskem ozemlju, v Macau, po poročanju medijev pa naj bi se »večkrat srečal z operativci Cie.«

Pogovore Kim Jong-nama z operativci Cie naj bi Kim Jong-un razumel kot 'dejanje izdajstva.'

Novinarka Washington Posta Anna Fifield v svoji najnovejši knjigi podaja enako zgodbo in se sklicuje na vire v obveščevalni skupnosti, ki so se bili o tem pripravljeni pogovarjati »pod pogojem anonimnosti.«

Takšne pogovore pa naj bi Kim Jong-un razumel kot »dejanje izdajstva.«

Kim Jong Nam in severnokorejski voditelj Kim Jong Un
Polbrata: Kim Jong-nam in severnokorejski voditelj Kim Jong-un.

Kim Jong-nam naj bi namreč Američanom v Singapurju in Maleziji, kamor je potoval, ponudil informacije. Tudi na otoku Langkawi naj bi se pred smrtjo, kot je potrdila policija, v hotelu pogovarjal s »korejsko-ameriškim moškim.«

V torbi, ki jo je imel pri sebi Kim Jong-nam, so preiskovalci po smrtonosnem napadu našli tudi 120.000 ameriških dolarjev.

Ta človek pa naj bi bil ameriški agent. V torbi, ki jo je imel pri sebi Kim Jong-nam, pa so preiskovalci po smrtonosnem napadu našli tudi 120.000 ameriških dolarjev.

Kim Jong-nam je bil sicer po smrti Kim Jung-ila, ki je umrl leta 2011, predviden za naslednjega severnokorejskega voditelja, vendar je bil na koncu izbran Kim Jong-un.

Kim Jong-nam se je rodil kot zunajzakonski sin dolgoletnega severnokorejskega voditelja Kim Jong-ila in južnokorejske igralke Sung Hae-rim.

Sprva je bil ravno on najverjetnejši naslednik očeta, a je izgubil podporo, ko so ga pridržali na Japonskem, ker je želel vstopiti v državo s ponarejenim potnim listom skupaj z dvema ženskama in otrokom.

Dejal je, da so želeli obiskati Disneyland.

Kim Jong Un - otrok
Kim Jong-un kot otrok

Kim Jong-nam pa naj bi nato živel precej razuzdano življenje in se precej posvečal tudi igram na srečo.

Vse se je končalo v Maleziji leta 2017. Na letališču v Kuala Lumpurju sta ga napadli in ubili dve tajni agentki, kot nazorno kaže video posnetek, spodaj.

Ženski naj bi ga napadli z injekcijami, »v katerih je bil strup«, nato pa zbežali s prizorišča umora.

Jong-nam je nato umrl za posledicami zelo nevarnega živčnega plina na poti z letališča v bolnišnico v Kuala Lumpurju.

Storilki so malezijske oblasti naposled aretirale in jima sodili.

Za las sta se izognili smrtni kazni ...

Kim Jong-nam naj bi živel precej razuzdano življenje in se precej posvečal tudi igram na srečo.

Najstarejši sin preminulega voditelja Kim Jong-ila se je sicer skrival v Maleziji po tem, ko so likvidirali njegovega strica Jang Song-thaeka decembra 2013.

Leta 2011 je Kim Jong-nam sicer preživel poskus atentata v Macau.

Znan je bil tudi kot zagovornik reforme Severne Koreje, pred časom pa je za nek japonski časnik dejal, da nasprotuje prenosu oblasti po načelu dinastij – čeprav je bilo prav to tisto, kar si je nekaj časa srčno želel ...