REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Južna Koreja potrdila, da je bil umorjen polbrat severnokorejskega voditelja

Južna Koreja potrdila, da je bil umorjen polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong Nam

Uradni Seul je danes potrdil, da je bil v Maleziji ubit polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, kot so pred tem poročali mediji. "Naša vlada je prepričana, da je bil umorjeni Kim Jong Nam," je dejal Chung Joon-Hee, tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev, ki je pristojno za odnose med Korejama.

Južnokorejska obveščevalna služba je sporočila, da je bil Kim zastrupljen, ni pa potrdila, da je bila pri tem uporabljena igla, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

"Če bo umor Kim Jong Nama potrjen, bo to opomin, kako brutalen in nehuman je severnokorejski režim," je povedal južnokorejski premier in začasni predsednik Hwang Kyo Anh.

Južnokorejska televizija Chosun, ki se je sklicevala na več virov v vladi v Seulu, je v torek poročala, da sta 45-letnega polbrata severnokorejskega voditelja na letališču v Kuala Lumpurju v ponedeljek ubili neznani ženski z zastrupljenimi iglami, ki sta nato pobegnili s taksijem.

Vodja policijskega okrožja, v katerem je tudi letališče v Kuala Lumpurju, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da so na letališču v ponedeljek našli bolnega Korejca, starega okoli 40 let. Moški je umrl med prevozom v bolnišnico. Malezijska policija je nato sporočila, da bodo danes izvedli obdukcijo trupla, ni pa še znano, kdaj bodo objavili ugotovitve.

Malezijska policija preučuje posnetke varnostnih kamer na letališču in poskuša ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo. Predstavnik malezijske policije Fadzil Ahmat je za malezijski časnik The Star povedal, da se je incident zgodil okoli 9. ure, približno uro preden naj bi se Kim vkrcal na letalo za Macao.

"Uslužbencu pri odhodih je povedal, da ga je nekdo od zadaj zgrabil za obraz in ga poškropil z neko tekočino. Prosil je za pomoč in takoj so ga poslali na kliniko na letališču. Takrat je tožil zaradi glavobola in je bil komaj pri zavesti," je pojasnil. Nato je doživel napad in umrl med prevozom v bolnišnico, je dodal Fadzil.

Kim Jong Nam je nekoč veljal za najverjetnejšega severnokorejskega voditelja, a se je znašel v nemilosti očeta Kim Jong Ila, potem ko je leta 2001 s ponarejenim potnim listom neuspešno poskušal vstopiti na Japonsko in obiskati Disneyland. Odtlej je živel v izgnanstvu, večinoma v Macau, vodenje Severne Koreje pa je po smrti očeta leta 2011 prevzel Kim Jong Un.

Kim Jong Nam je znan kot zagovornik reforme Severne Koreje, pred časom pa je za nek japonski časnik dejal, da nasprotuje prenosu oblasti po načelu dinastij.

Če bo njegova smrt potrjena, bo Kim Jong Nam najvišji predstavnik, ki je umrl v času režima Kim Jong Una po usmrtitvi voditeljevega strica Jang Song Tsaeka decembra 2013, še poroča AFP.

Delite članek