REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Se je spravil tudi nad sestro? Kim Jong-un dal usmrtiti pet uradnikov zaradi propadlih pogajanj s Trumpom

Se je spravil tudi nad sestro? Kim Jong-un dal usmrtiti pet uradnikov zaradi propadlih pogajanj s TrumpomTarče Kimovih zadnjih eksekucij - klavrna usoda članov severnokorejske delegacije

Eksekucije severnokorejskih uradnikov, ki so tako ali drugače razočarali »velikega vodjo« Kim Jong-una se očitno nadaljujejo, poročajo svetovni mediji, sklicujoč se na južnokorejske vire.

V Severni Koreji so nazadnje pred strelski vod postavili Kim Hyok-chola, visokega uradnika, ki je sodeloval pri organizaciji neuspelega vrha med Severno Korejo in ZDA februarja letos v Vietnamu.

Zadolžitev posebnega severnokorejskega odposlanca za ZDA Kim Hyok-chola je bila, da vodi jedrske pogovore z ZDA.

Kim in Trump

Osebna prevajalka Kim Jong-una, Shin Hye-yong, je končala v delovnem taborišču za politične zapornike zato, ker ji ni uspelo dovolj hitro prevesti Kimovega predloga, potem ko je Trump že zavrnil možnost dogovora in odbrzel od mize ...

Kljub pričakovanjem, da bo snidenje med voditeljema dveh jedrskih sil končno odpravilo napetosti in prineslo mir v tem delu sveta, se to ni zgodilo; Trump je nenadoma zapustil pogajalsko mizo in vrh je na koncu klavrno propadel, kar je očitno povzročilo grozljive posledice za nekatere severnokorejske predstavnike, ki so se srečanja udeležili.

Tako naj bi Hyok-chola, ki je v Hanoj pripotoval z vlakom skupaj s Kim Jong-unom, brutalno usmrtili s še štirimi drugimi višjimi uradniki zunanjega ministrstva, zaradi zadnjega neuspešnega vrha v Hanoju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Na svetovnem spletu se je razvnela burna razprava, ker Trump še vedno pošilja »izjave ljubezni« severnokorejskem diktatorju, kljub dejstvu, da je bil Hyok-chol že marca med prvimi usmrčen na letališču Mirim v Pjongjangu, skupaj s štirimi drugimi pomembnimi predstavniki ministrstva za zunanje zadeve, saj so bili, poroča Reuters sklicujoč se na Chosun Ilbo, obtoženi veleizdaje oziroma vohunjenja za Združene države Amerike.

Osupljiva poročila iz Pjongjanga prav tako razkrivajo, da je bil tudi Kim Yong-chol, ki je doslej veljal za desno roko severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, poslan na »prevzgojo« v delovno taborišče, ki se nahaja blizu meje s Kitajsko in to še pred zadnjim vrhom Kim-Trump v Hanoju, opozarja New York Times.

Ameriški novinarji so v zvezi s poročili o zadnjih eksekucijah in pregonih, ki jih je ukazal Pjongjang, vprašali tudi ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea, ki se je v preteklosti v živo večkrat srečeval in pogajal tudi s »padlim« Kim Yong-cholom.

Toda Pompeo se je le nasmehnil in zmrdoval, ne da bi zavržno dogajanje obsodil ali sploh komentiral.

Za Trumpovo administracijo vprašanje človekovih pravic v državah, s katerimi želijo doseči dogovore, pa ne bo ovira do tega cilja, so sporočili iz Bele hiše.

Še več, tudi Bela hiša se je, kot poročajo ameriški mediji, izognila komentiranju najnovejših usmrtitev v Severni Koreji, ki zadevajo propadli vrh v Hanoju.

Previdnost sicer ni odveč, glede na dejstvo, da so se namreč v preteklosti tovrstne navedbe južnokorejskih medijev o usmrtitvah v Severni Koreji že izkazale za neresnične, opozarjajo v Washingtonu.

Iz Bele hiše so ob tem drugim državam sporočili, da jim vprašanje človekovih pravic v državah, s katerimi želijo doseči dogovore, ne bo ovira do tega cilja.

Ampak tokrat malokdo verjame, do so novice o novih eksekucijah in pregonih v Kimovi totalitarni državi - lažne.

Ob tem so se v ZDA mnogi spomnili tudi Trumpovega navdušenja nad dejstvom, da Kimovo ljudstvo obnemi in pozorno posluša, ko spregovori njihov voditelj ...

Aktualni predsednik ZDA sanja o tem, da bi tudi njegovo ljudstvo storilo enako, kot to počnejo Severnokorejci ...

Predstavnica južnokorejskega ministrstva za odnose s severno sosedo je zavrnila komentar omenjenih novic iz Pjongjanga, pri čemer je dejala, da ni »primerno komentirati novice, ki jih je treba najprej preveriti.«

»Za zdaj ne moremo potrditi ničesar. Spremljamo dogajanje,« je skopo dejala.

Richard N. Haass pa je pristavil, da »ubiti glasnika (slabih) novic« v Severni Koreji - očitno ni samo fraza.

Medtem se je izvedelo, da je tudi osebna prevajalka Kim Jong-una, Shin Hye-yong, ki je bila z njim v Hanoju, prav tako končala v delovnem taborišču za politične zapornike.

Očitali so ji, da je kriva »ogrožanja avtoritete Kim Jong-una s tem, da je storila usodno napako pri prevajanju,« poudarja New York Post.

Domnevno naj ji ne bi uspelo prevesti Kimovega predloga, potem ko je Trump že zavrnil možnost dogovora in odšel od mize.

Na to klavrno novico so se prek Twitterja odzvali številni komentatorji, ki so si enotni, da je bila Kimovi prevajalki zaupana prav nemogoča misija, glede na dejstvo, da je tudi samim Američanom pogosto nemogoče dognati, kaj pravi njihov predsednik.

Toda to ni vse – kruti vodja Severne Koreje naj bi bil skrajno nezadovoljen tudi z vlogo svoje lastne sestre Kim Yo-jong, ki je potovala v Hanoj kot osebna pomočnica Kim Jong-una.

30-letna Kim Yo-jong je do nadaljnjega razrešena opravljanja kakršnih koli pomembnih nalog, kar kaže na to, da se je Kim Jong-un nekoliko distanciral od svoje sestre, zato analitiki sklepajo, da je tudi njeno življenje lahko ogroženo.

Business Insider poudarja, da ime Kim Yo-jong, ki so jo v preteklosti šteli za najmočnejšo žensko v tej najbolj izolirani državi na svetu, ni več uvrščeno na seznam članov izvršilnega organa vladajoče Delavske stranke.

Ob tem se princesa, kot jo je poimenoval njen oče in nekdanji severnokorejski voditelj Kim Jong-il, že več mesecev ni pojavila na strankarskih sestankih ...

Do sedaj so jo namreč šteli tudi za neke vrste Kimovo sivo eminenco, ki je v režimu vlekla pomembne niti iz ozadja.

Temu očitno ni več tako. Več o njenem življenju si lahko ogledate (v angleščini) v videu spodaj.

Spomnimo, Kim Jong-un in Donald Trump sta vietnamsko prestolnico februarja letos zapustila brez sklenjenega dogovora glede omilitve sankcij v zameno za okrnitev jedrskega programa Pjongjanga.

Raketni metalci Severne Koreje

Severna Koreja pa je od takrat v maju izvedla že dva nova raketna poskusa ...

Komentarji