REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump postal prvi ameriški predsednik, ki je vstopil v Severno Korejo

Donald Trump postal prvi ameriški predsednik, ki je vstopil v Severno KorejoDonald Trump in Kim Jong-un v Severni Koreji. Vir: Screenshot Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se danes srečala na demilitariziranem območju, ki ločuje Severno in Južno Korejo.

Meja je sicer močno zastražena in utrjena.

Na njej sta se ob otoplitvi odnosov v preteklosti srečala tudi južnokorejski predsednik in severnokorejski voditelj.

Voditelja ZDA in Severne Koreje sta se rokovala, Trump pa je nato kot prvi ameriški predsednik stopil na severnokorejska tla, kamor ga je povabil Kim Jong-un.

Trump je poudaril, da je zanj »velika čast«, da je lahko stopil na tla Severne Koreje.

Prestopiti to črto je velika čast, velik napredek je bil narejen, veliko prijateljstvo je bilo sklenjeno. 

»Danes je velik dan za svet,« je ob tem izjavil Trump. »Prestopiti to črto je velika čast, velik napredek je bil narejen, veliko prijateljstvo je bilo sklenjeno in to je še posebej veliko prijateljstvo,« je dodal.

Mladi severnokorejski voditelj je ob tem dejal, da jima bo »čudovit« odnos s Trumpom »omogočil premagati ovire«.

Donald Trump in južnokorejski predsednik Moon Vir:AP
Donald Trump in južnokorejski predsednik Moon.  Vir: Twitter

»Prepričan sem, da je to izraz njegove pripravljenosti, da odpravi nesrečno preteklost  in vstopi v novo prihodnost,« je o koraku ameriškega predsednika dejal Kim Jong-un.

To je njuno tretje srečanje po prvem vrhu v Singapurju junija lani in drugem srečanju v Hanoju februarja letos.

Zanimivo je tudi, da si je to srečanje Donald Trump nepričakovano »organiziral« tudi povsem mimo diplomatskega protokola, zgolj z napovedjo prek Twittra.

Prepričan sem, da je to izraz njegove pripravljenosti, da odpravi nesrečno preteklost  in vstopi v novo prihodnost

Vsekakor pa gre za velik preobrat v odnosih med državama, saj je samo še pred dvema letoma Donald Trump o severnokorejskem voditelju govoril kot o »majhnem raketnem možu« in mu grozil z uničenjem, medtem ko mu je severnokorejski voditelj vračal z žaljivkami na račun Trumpove nizke inteligence.

Toda vse to je sedaj res že pozabljena preteklost.

Ko se je Trump ustavil na opazovalni točki na meji med obema Korejama je tudi dejal, da je tukaj obstajala »izredna nevarnost«, ki pa je takoj izginila, že po prvem srečanju med Kim Jong-unom in Donaldom Trumpom.

Je pa ob tem dopisnik AP-ja Zeke Miller, ki si je ogledal srečanje, opozoril, da je s svojimi koraki ameriški predsednik tudi »legitimiziral oblast« severnokorejskega voditelja v državi z »obupnimi razmerami na področju človekovih pravic.«

Trump je naposeld pripomnil, da bo zagotovo »povabil Kim Jong-una na obisk v Belo hišo« ...

Delite članek