REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump dokazuje svojo moč: dvominutno srečanje s severnokorejskim diktatorjem si je naročil kar prek Twitterja

Trump dokazuje svojo moč: dvominutno srečanje s severnokorejskim diktatorjem si je naročil kar prek TwitterjaKim Jong-un in Donald Trump | Vir: Pixsell

Vse kaže, da se bosta predsednik ZDA in voditelj Severne Koreje Kim Jong-un neformalno srečala kar na območju demilitarizirane cone med Severno in Južno Korejo.

Donad Trump je namreč med srečanjem na vrhu G20 v Osaki povabil Kima na srečanje na demilitariziranem območju kar prek Twitterja.

Trump se je za to potezo, ki pred tem očitno ni bila načrtovana - odločil v hipu.

V Pjongjangu so vabilo označili za »zelo zanimiv predlog«.

Če se bo predsednik Kim želel sestati, bom na meji.

Trump je novinarjem pojasnil, da se je tega »domislil danes zjutraj« in da je objavil »poizvedbo«, ker ne ve, kje je trenutno Kim in ali je sploh v Severni Koreji.

»Če se bo predsednik Kim želel sestati, bom na meji. Zdi se, da se zelo dobro razumeva,« je dodal ameriški predsednik.

Pred tem je tvitnil, da se želi z njim samo rokovati in ga pozdraviti. Trump je še dodal, da, če bo do srečanja prišlo, bo verjetno trajalo dve minuti, saj da je to ves čas, ki bi ga imel na voljo.

Prvi namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Choe Son-hui pa je povabilo označil za »zelo zanimivo pobudo«, a dodal, da čakajo na bolj uraden predlog.

Kim in Moon
Voditelj Severne Koreje in predsednik Južne Koreje ob prvem srečanju na meji med državama.

Pred tem je ameriški predsednik vprašal južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina, če je videl njegov poziv Kimu na Twitterju. Ko mu je ta odgovoril, da ga je videl, je Trump pristavil »dajmo to narediti« in zraven postavil dvignjen palec.

Pred tem so pogovori med Trumpom in Kimom v Vietnamu propadli, ker je ameriška stran zahtevala takojšnjo denuklearizacijo korejskega polotoka, medtem ko Severna Koreja predlaga postopen proces, ki bi vključeval tudi sočasno ukinjanje sankcij.

V samo dveh minutah novega dogovora verjetno res ne bo mogoče doseči, bo pa trenutek srečanja očitno nova priložnost, da Trump pokaže, kako pomemben je.

V samo dveh minutah novega dogovora verjetno res ne bo mogoče doseči, bo pa trenutek srečanja očitno nova priložnost, da Trump pokaže, kako pomemben je, ko lahko tudi avtokratskega voditelja Severne Koreje spravi na kratko, nepomembno srečanje dobesedno z enim samim tvitom.

Pripravljenost na pogovore s Kimom je sicer izrazil po delovnem zajtrku s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom in pred pogovori s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, s katerim sta se nato dogovorila za nadaljevanje trgovinskih pogajanj med državama.

Po drugi strani pa bi najnovejši »spektakel« lahko predstavljal tudi pomembno propagandno zmago za Kim Jong-una, ki je imel dolga leta zelo omejen dostop do svetovnih voditeljev, opozarja AP.