REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Trump ne bi dovolil, da CIA zoper Kim Jong-una novači njegove sorodnike

Zakaj Trump ne bi dovolil, da CIA zoper Kim Jong-una novači njegove sorodnikePrijatelja: Kim Jong-un in Donald Trump | Vir: Pixsell

Ameriški predsednik je razkril, da je dobil novo »čudovito« pismo od severnokorejskega voditelja Kim Jong-una in zatrdil, da proti severnokorejskemu voditelju agenciji CIA sam nikoli ne bi dovolil, da novači Kimove sorodnike, poroča Guardian.

Donald Trump je poudaril, da ne bi dovolil, da bi CIA angažirala sorodnike severnokorejskega voditelja Kim Jong-una kot informatorje ( z drugimi besedami: vohune), da bi zbirala informacije o severnokorejski diktaturi.

Prvo »čudovito« Kimovo pismo Donaldu. Zdaj je Trump prejel še drugo, prav tako »čudovito«. Bo Vladimir ljubosumen? Vir: Twitter
Dejal bi mu, da se to ne bi zgodilo pod mojim nadzorom, to je gotovo.

Trump je novinarjem ob tem zaupal, da je prejel novo »čudovito« Kimovo pismo in poudaril, da severnokorejski voditelj »drži svojo besedo« o prekinitvi jedrskih in raketnih testov.

Trump je nedavne severnokorejske raketne teste je zavrnil kot teste raket kratkega dometa, ki zato za njun dogovor niso nobena ovira, ker niso pomembni.

Na vprašanje, kaj meni o novih poročilih, da je bil Kimov polbrat, Kim Jong-nam, ki je bil leta 2017 umorjen z živčnim strupom VX na letališču v Kuala Lumpurju - informator Cie, je Trump dejal, da on tega ne bi dovolil.

Severnokorejski vodja Kim Jong-un, foto: Flickr

Kim Jong-nam je bil po smrti svojega očeta Kim Jung-ila predviden za naslednjega severnokorejskega voditelja.

»Videl sem podatke o CIA glede njegovega brata ali polbrata in dejal bi mu, da se to ne bi zgodilo pod mojim nadzorom, to je gotovo. Ne bi dovolil, da se to zgodi pod mojim okriljem,« je dodal Trump.

To ni prvič, da se Donald Trump ne strinja z metodami dela ali ocenami lastnih obveščevalnih služb. Julija lani je jasno povedal, da verjame, da je ruski predsednik Vladimir Putin resnicoljubno zavrnil ocene ameriške obveščevalne službe, da se je Rusija vmešavala v predsedniške volitve leta 2016 v ZDA.

Kim Jong-nam, polbrat sedanjega voditelja Severne Koreje Kim Jong-una, ki je bil leta 2017 ubit z živčnim strupom na letališču v Maleziji, je po poročanju ameriških medijev pred smrtjo res sodeloval z ameriško Cio.

Uboj naj bi prav zato izvedla severnokorejska tajna služba, poroča The Wall Street Journal in se pri tem sklicuje tudi na novo knjigo novinarke Washington Posta.

Pri tem se časnik, kot poroča NPR sklicuje na »osebo, ki dobro pozna problematiko«.

Kim Jong-nam je sicer živel v »polavtonomnem« kitajskem ozemlju, v Macau, po poročanju medijev pa naj bi se »večkrat srečal z operativci Cie.«

Pogovore Kim Jong-nama z operativci Cie naj bi Kim Jong-un razumel kot 'dejanje izdajstva.'

Novinarka Washington Posta Anna Fifield v svoji najnovejši knjigi podaja enako zgodbo in se sklicuje na vire v obveščevalni skupnosti, ki so se bili o tem pripravljeni pogovarjati »pod pogojem anonimnosti.«

Takšne pogovore in pečanje svojega polbrata z agenti Cie pa naj bi Kim Jong-un razumel kot »dejanje izdajstva.«

Kim Jong Nam in severnokorejski voditelj Kim Jong Un
Polbrata po očetu: Kim Jong-nam in severnokorejski voditelj Kim Jong-un.

Kim Jong-nam naj bi namreč Američanom v Singapurju in Maleziji, kamor je potoval, ponudil informacije. Tudi na otoku Langkawi naj bi se pred smrtjo, kot je potrdila policija, v hotelu pogovarjal s »korejsko-ameriškim moškim.«

V torbi, ki jo je imel pri sebi Kim Jong-nam, so preiskovalci po smrtonosnem napadu našli tudi 120.000 ameriških dolarjev.

Ta človek pa naj bi bil ameriški agent, ki je novačil Kimovega polbrata za sodelovanje s Cio. V torbi, ki jo je imel pri sebi Kim Jong-nam, pa so preiskovalci po smrtonosnem napadu našli tudi 120.000 ameriških dolarjev.

Kim Jong-nam je bil sicer po smrti svojega očeta Kim Jung-ila, ki je umrl leta 2011, predviden za naslednjega severnokorejskega voditelja, vendar je bil na koncu izbran Kim Jong-un.

Kim Jong-nam se je namreč rodil kot zunajzakonski sin dolgoletnega severnokorejskega voditelja Kim Jong-ila in južnokorejske igralke Sung Hae-rim.

Sprva je bil ravno on najverjetnejši naslednik očeta, a je izgubil podporo, ko so ga pridržali na Japonskem, ker je želel vstopiti v državo s ponarejenim potnim listom skupaj z dvema ženskama in otrokom.

Dejal je, da so želeli obiskati Disneyland.

Kim Jong Un - otrok
Kim Jong-un kot otrok

Kim Jong-nam pa naj bi nato živel precej razuzdano življenje in se precej posvečal tudi igram na srečo.

Vse se je končalo v Maleziji leta 2017. Na letališču v Kuala Lumpurju sta ga napadli in ubili dve tajni agentki, kot nazorno kaže video posnetek, spodaj.

Ženski naj bi ga napadli z injekcijami, »v katerih je bil strup«, nato pa zbežali s prizorišča umora.

Jong-nam je nato umrl za posledicami zelo nevarnega živčnega plina na poti z letališča v bolnišnico v Kuala Lumpurju.

Storilki so malezijske oblasti naposled aretirale in jima sodili.

Za las sta se izognili smrtni kazni ...

Kim Jong-nam naj bi živel precej razuzdano življenje in se precej posvečal tudi igram na srečo.

Najstarejši sin preminulega voditelja Kim Jong-ila se je sicer skrival v Maleziji po tem, ko so likvidirali njegovega strica Jang Song-thaeka decembra 2013.

Leta 2011 je Kim Jong-nam tudi sam preživel poskus atentata v Macau.

Znan je bil tudi kot zagovornik reforme Severne Koreje, pred smrtjo pa je za nek japonski časnik dejal, da nasprotuje prenosu oblasti po načelu dinastij – čeprav je bilo prav to tisto, kar si je nekaj časa srčno želel ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek