REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Severna Koreja preseneča: državna televizija predvajala novice, ampak na povsem drugačen način …

Severna Koreja preseneča: državna televizija predvajala novice, ampak na povsem drugačen način …Severna Koreja, vir: screenshot KCTV

Državna televizija Severne Koreje je vse presenetila, ko je predvajala novice, v katerih je prvič uporabila mlado napovedovalko, 3D grafične vsebine, video zapise in ankete s prebivalci, posnete na ulicah severnokorejskih mest.

To je bilo presenečenje, saj je KCTV, ne glede na napredek tehnologije v svetu, znana po tem, da nima nobenih sodobnih tehnoloških vsebin, v studiu pa je že desetletja eden in isti napovedovalec, ki le bere novice, za njim pa je slika narave ali zgolj modra barva.

Prav tako novinarji niso nikoli šli na ulice in snemali someščane, razen če je bilo to dogovorjeno vnaprej.

Modernizacija je trajala en dan, nato se je KCTV vrnila k staremu načinu »poročanja«.

Kolikor je razvidno iz videoposnetkov, ki so dostopni na spletni strani KCTV, so začeli poročati celo o korupciji ...

Toda modernizacija je trajala le en dan, nato pa se je KCTV vrnila k staremu načinu »poročanja«.

Martyn Williams, strokovnjak za tehnologijo v Severni Koreji, je pojasnil, ko je analiziral razloge za nenavaden dogodek, da KCTV uradno nima nobene konkurence, ker ljudje nimajo kabelske ali satelitske televizije in imajo večinoma le en kanal, vendar ima neuradno - veliko konkurenco.

KCTV je postala bolj aktualna pri poročanju - medtem ko sta ji bila prej potrebna vsaj dva dni, da objavi neko novico, jih zdaj objavi že isti dan, ko se je dogodek pripetil.

»Veliko informacij pride 'preko morja', a na USB ključih in SD karticah prebivalci lahko dobijo ameriške in kitajske filme. Zato je tudi KCTV dojela, da mora uvesti novosti in se truditi biti bolj zanimiva, če želi obdržati pozornost ljudstva Severne Koreje,« je dejal za BBC.

Medijski strokovnjaki poudarjajo, da so opazili, da so na KCTV postali bolj aktualni pri poročanju. Medtem ko sta jim bila prej potrebna vsaj dva dni, da objavijo neko novico, jih zdaj objavijo že isti dan, ko se je dogodek pripetil.

Eden od zgovornih primerov je bilo nedavno potovanje Kim Jong-una v Vietnam, da bi se srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

»Za to televizijo je bilo nekaj takega povsem nepričakovano in domnevam, da je razlog potrebno iskati v dejstvu, da vedno več ljudi posluša tuje radijske postaje, zato mora Severna Koreja izstopiti iz svojih meja in imeti svoja stališča o dogodkih, preden pridejo do državljanov po drugih kanalih,« pravi Villiams.

Kim Jong Un in Donald Trump
Voditelja Severne Koreje in ZDA

Tudi med vrhom Kim - Trump so bili navadni ljudje v središču pozornosti namesto prejšnje prakse, ko je bila osrednja tema ideologija.

Tako je KCTV tokrat poročala o ženskah v tovarnah kozmetike, študentih, ki so kazali nove mobilne telefone in osebje v neki piceriji.