REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Veliko Britanijo čaka »trd brexit«, ker je kandidat za vodjo torijcev nekoč »snifal« kokain

Veliko Britanijo čaka »trd brexit«, ker je kandidat za vodjo torijcev nekoč »snifal« kokainMichael Gove in Boris Johnson. Vir: The Conversation, PA

Pretekli teden so britanski konservativni poslanci opravili prvi krog glasovanja za novega voditelja, ki bo zamenjal predsednico vlade Thereso May, kar je bila zelo dobra novica za Borisa Johnsona, poroča portal SLATE.

Nekdanji župan Londona, ki je nekaj časa služil tudi kot zunanji minister Therese May, ki je bil v središču pozornosti in kasneje postal obraz kampanje »Brexit No Deal« referenduma, je prvi krog prestal uspešno, z večino - 114 glasovi.

Johnson je priljubljen pri rednih in konzervativnih volivcih ter ima veliko možnost priti do zadnjega kroga.

Njegov najbližji konkurent, trenutni zunanji minister Jeremy Hunt, je požel 43 glasov.

Za najvišje mesto v vladi se je prijavilo 11 kandidatov. Eden od njih, Sam Gyimah - edini up, ki je podpiral drugi referendum o Brexitu - je kandidaturo opustil v torek, ko je postalo jasno, da nima dovolj podpore za napredovanje.

V prvem krogu glasovanja so bili izločeni vsi kandidati, ki so prejeli manj kot 17 glasov.

Poslovili so se vplivneži Andrea Leadsom, Mark Harper in Esther McVey.

Glasovanje se bo nadaljevalo, dokler ne ostaneta samo še dva kandidata, nato pa bo eden od finalistov, ki bo deležen največjega zaupanja, postal novi predsednik britanske vlade.

Sedem moških, ki ostajajo v »igri«, se bo v prihodnjih dneh soočilo z drugim krogom glasovanja, v katerem bodo kandidati, ki bodo prejeli manj kot 33 glasov - izločeni.

Dominic Raab, Sajid Javid, Matt Hancock in Rory Stewart so trenutno pod to linijo.

Glasovanje se bo nadaljevalo, dokler ne ostaneta samo še dva kandidata, nato pa bo eden od finalistov, ki bo deležen največjega zaupanja, postal novi predsednik britanske vlade.

Johnson je priljubljen pri rednih in konzervativnih volivcih in ima veliko možnost priti do zadnjega kroga. Torej - če ga poslanci, ki so mu malce manj naklonjeni, želijo ustaviti, morajo to storiti zdaj.

Lestvica kandidatov za britanskega predsednika vlade Vir:Slate
Kandidati za premierja Velike Britanije in njihova podpora med konzervativci.
V boju proti Johnsonu pa še vedno vztraja Theresa May.

Na to temo je bilo nekaj govora v smislu kampanje »Stop Boris«, vendar se zdi, da so nasprotniki le-tega odločili, da bi na položaju v vladi raje imeli njega, kot Raaba, ki je bolj konvencionalen desničar, kar se tiče vprašanj, ki niso povezana z Brexitom.

Stewart, edini preostali kandidat, ki odločno nasprotuje Brexitu brez dogovora, se z 19 glasovi komajda drži na lestvici.

V boju proti Johnsonu pa še vedno vztraja Theresa May.

Kljub temu, da Mayeva ni uspela zagotoviti podpore v zvezi z njenim dogovorom o Brexit-u in je na koncu pripeljala do njegovega propada, še vedno trdi, da Združeno kraljestvo brez dogovora ne bo zapustilo EU.

Kokain

Zavezniki Mayeve so razkrili, da je v četrtek glasovala za Remainerja Roryja Stewarta. Bivša predsednica vlade namreč verjame, da je edini način, da Britanija iz EU odide z dogovorom, Rory pa je edini kandidat, ki se tega resnično drži.

Mayeva je tudi združila moči z Amber Rudd in Philipom Hammondom ter obljubila, da bo preprečila kakršne koli možnosti, da bi Boris Johnson dosegel »Brexit brez dogovora«.

Do nedavnega je bil minister za okolje Michael Gove videti kot eden od Johnsonovih najmočnejših konkurentov.

Po škandalu s kokainom je bila kampanja Govea postavljena v obrambo in izgubila zagon.

Skupaj z Johnsonom je bil eden najvidnejših podpornikov Brexita, ki mu je dal verodostojnost, vendar je bil bolj »mehak« kot nekateri njegovi konkurenti, saj je dejal, da je pripravljen odložiti Brexit do leta 2020, če bo potrebno, da se izogne ​​propadu dogovora.

Po drugi strani pa se Johnson želi pogajati o novem dogovoru, vendar pravi, da bo vse nared do trenutnega roka (31. oktober).

Podpornike Govea pa je pretresla tudi novica, ki je zamajala tudi njegovo kandidaturo – saj je priznal, da je užival kokain.

V intervjuju za BBC je v preteklem tednu Gove namreč izjavil, da je »srečen«, da »ni bil poslan v zapor,« potem ko je drogo večkrat uporabil, ko je bil politični novinar pred približno 20 leti.

Novinar ga je vprašal tudi o možnosti, da mu zaradi njegove kokainske preteklosti ne bi bilo dovoljeno potovati v ZDA

Po škandalu s kokainom je bila kampanja Govea postavljena v obrambo in izgubila zagon.

Bil je obtožen hinavščine, vključno s strani svojega tekmeca Sajida Javida, ki je zagrizen nasprotnik kriminala in je o »uživalcih drog srednjega razreda« imel za povedati, da: »Uživajo ekološko hrano, hvalijo se s podnebnimi spremembami, govorijo o okolju in ob istem času, ko pride petek ali sobotni večer, naročajo droge [najboljšega] A razreda. Gove je postal poosebljenost 'metro elite', ki misli, da zakoni za njih ne veljajo«.

Ta kritika bi lahko bila pomembna, če bi Gove tekmoval proti nekomu, ki ni Boris Johnson, saj tudi on ni znan po svoji osebni poštenosti.

Johnson je govoril o enkratnem poskusu kokaina na univerzi in zatrdil, da na njega ni vplival, ter se tako izognil vprašanjem na to temo.

Kot pri njegovem prijatelju Donaldu Trumpu se zdi, da so nekatere osebne napake, ki sicer prizadenejo druge politike, preprosto neškodljive za Johnsona.

Gove je postal poosebljenost 'metro elite', ki misli, da 'zakoni za njih ne veljajo'

Seveda je kokainski škandal, ki je najbolj prizadel Govea, pripeljal do tega, da so tudi vse druge kandidate spraševali o njihovem odnosu z drogami v preteklosti.

Rory Stewart je denimo priznal, da je kadil opij na poroki v Iranu.

Glede na trenutno stanje, vse kaže na to, da bomo zato priča - »trdemu« Brexitu.

Skratka, poslanci imajo do 31. oktobra možnost, da se dogovorijo o izhodu iz EU, s katerim se strinja večina - vendar je to vse manj verjetno, zlasti zato, ker bodo kmalu dobili novega predsednika vlade, ki bo seveda politične »strune« zategnil čisto po svoje.

Delite članek