REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Solze ob odhodu: Theresa May odstopa 7.junija, britanska opozicija zahteva nove volitve

Solze ob odhodu: Theresa May odstopa 7.junija, britanska opozicija zahteva nove volitveTheresa May joka - naslovnica Guardiana

Britanska premierka Theresa May je sporočila, da bo 7. junija odstopila s položaja vodje konservativne stranke, na mestu premierke pa bo do izbire njenega naslednika oziroma naslednice. Kot je dejala, močno obžaluje, da ni dosegla izstopa države iz EU-ja.

Vodilni britanski mediji so ujeli trenutek, ko je po napovedi ostavke premierka Velike Britanije zajokala.

Vodilni britanski mediji so ujeli trenutek, ko je po napovedi ostavke premierka Velike Britanije zajokala.

Zelo verjetno je, da Veliko Britanijo čakajo nove volitve, toda še prej bodo torijci morali izbrati novo vodstvo. Težko pa je verjetno, da bo novo vodstvo uspelo rešiti probleme in z EU doseči drugačen ali boljši sporazum.

Iz Evropske komisije so že sporočili, da pričakujejo, da bo Velika Britanija izstopila iz EU do 31. oktobra.

Theresa May odhaja - naslovnica Independenta

Theresa May je dejala je, da je prepričana, da so izid referenduma dolžni uveljaviti, in dodala, da je naredila največ, kar je lahko, da bi to dosegli.

Naredila je, kar je lahko, da bi poslance in poslanke prepričala, naj sprejmejo dogovor o brexitu, ki ga je dosegla z Brusljem, je pojasnjevala. Obenem je dejala, da je bilo prav vztrajati pri tem dogovoru, ki ga je britanski parlament trikrat odločno zavrnil.

»Zdaj mi je jasno, da je v najboljšem interesu države, da nov premier vodi ta prizadevanja. Danes tako oznanjam, da bom odstopila kot vodja konservativne stranke v petek, sedmega junija,« je dejala.

Brexit EU in VB

V britansko zgodovino se bo zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni. Zagotovo si jo bodo zapomnili tudi po njenem neuspehu, ki ga je sicer vztrajno poskusila preprečiti in po tem, da vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in ji na koncu tudi ni uspelo izpeljati brexita.

V britansko zgodovino se bo zapisala po svojem neuspehu in kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni.

Glavni kandidati za novega vodjo konservativcev so nekdanji londonski župan in nekdanji zunanji minister Boris Johnson, zunanji minister Jeremy Hunt, nekdanji minister za brexit Dominic Raab, minister za okolje Michael Gove, notranji minister Sajid Javid in nekdanja predsednica poslanske zbornice Andrea Leadsom. Največje možnosti naj bi imel Johnson, če se to zgodi, pa je zelo verjeten brexit brez kakršnegakoli dogovora.

Evropska komisija je sporočila, da njihovo stališče glede brexita ostaja nespremenjeno in da kljub političnim turbulencam v Veliki Britaniji ne dopuščajo možnosti ponovnih pogajanj o izstopnem sporazumu.

Komentarji