REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Saj ni res, pa je: trikrat poražena Mayeva hoče še četrto glasovanje o izstopnem sporazumu

Saj ni res, pa je: trikrat poražena Mayeva hoče še četrto glasovanje o izstopnem sporazumuTheresa May Vir:Pixell

Britanska premierka Theresa May po poročanju britanskih medijev razmišlja o tem, da bi izstopni sporazum z EU, ki ga je britanski parlament že trikrat zavrnil, poslanski zbornici v glasovanje predložila še četrtič.

Premierka, ki jo iz vseh političnih strank pozivajo k takojšnjemu odstopu bo med poslanci "nadaljevala iskanje podpore za sporazum, ki ga je z EU sklenila novembra lani", poroča britanski BBC.

Časa pa skorajda več ni. Država mora po sklepu Sveta EU izstopiti do 12. aprila, če sporazum o izstopu, sklenjen z EU ne bo potrjen, kar je sedaj - skorajda - že dejstvo. 

Ob tem bo v Bruslju 10. aprila izredni vrh EU o brexitu. Možno pa je, da Mayeva ali njen naslednik vloži prošnjo za daljšo preložitev brexita.

Če ne, se obeta velika gospodarska škoda v višini nekaj deset milijard evrov, tako za Veliko Britanijo kot za članice EU. 

Theresa May Vir:Pixell

Mayeva je po zavrnitvi povedala, da jo "globoko žalosti, da poslanska zbornica znova ni bila sposobna podpreti urejenega izstopa iz Evropske unije".

Ker je parlament izrazil voljo, da ne pride do brexita brez dogovora, bo treba zdaj najti alternativno pot naprej, je dejala premierka po glasovanju. Ob tem je opozorila, da bo to "skoraj zagotovo" pomenilo izvedbo evropskih volitev v Združenem kraljestvu konec maja.

Poslanci bi lahko izbirali tudi med možnostjo, ki bo imela največ podpore, ter izstopnim sporazumom.

V vladi so  prepričani, da gredo prizadevanja Mayeve za sprejetje sporazumu v pravo smer, saj je v petek sporazum kljub zavrnitvi podprlo več poslancev kot na prejšnjih dveh glasovanjih 15. januarja in 12. marca.

V petek je za sporazum glasovalo 286 poslancev, 344 pa jih je bilo proti, kar pomeni, da je bila razlika 58 glasov, dva tedna prej pa še 149 glasov.

Britanski poslanci bodo v ponedeljek znova opravili več nezavezujočih glasovanj o možnostih brexita, ki naj bi pokazala, ali ima katera od njih večinsko podporo parlamenta. V sredo bi lahko potekal še en krog nezavezujočih glasovanj.

Poslanci bi lahko izbirali tudi med možnostjo, ki bo imela največ podpore, ter izstopnim sporazumom.

Britanska premierka Theresa May si tako po treh porazih ob glasovanjih o »njenem« sporazumu o ločitvi v britanskem parlamentu sedaj krčevito prizadeva izogniti brexitu brez dogovora.

Theresa May Vir:Pixell

Vendar je predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow medtem že zavrnil možnost vnovičnega glasovanja o Mayinem dogovoru o brexitu, razen če ta ne bo "bistveno spremenjen". Ob tem je dejal, da lahko vlada predlaga nov predlog, a le, če ta ne bo "praktično enak" prejšnjemu.

To je edini dogovor, ki je na mizi. Oni pa rečejo, da, toda ne želimo ga, ker smo našli las v juhi.

Poslancem je pojasnil, da po pravilih parlamenta iz leta 1604 vlada ne more zahtevati, da se dvakrat glasuje o istem predlogu. To pravilo so uporabili že večkrat, po besedah Bercowa v letih 1864, 1870, 1882, 1891 in 1912.

"To pravilo je nujno, če želimo zagotoviti, da je čas parlamenta uporabljen racionalno in da se njegove odločitve spoštujejo," je dejal Bercow. Pri tem pa EU vztraja, da se o sporazumu, o katerem sta se strani dogovorili novembra lani - ne bo več pogajala.

S svojimi vztrajnimi poskusi, da doseže potrditev že dvakrat zavrnjenega dogovora pa je Theresa May je podobna vitezu v skeču Monty Python in Sveti gral, ki v boju izgubi vse roke in noge in kljub temu trdi, da je spopad »neodločen«, se je nizozemski predsednik vlade Mark Rutte posmehnil britanski predsednici vlade, kot poroča Guardian.

Demonstranti "za" brexit Vir:Pixsell

Priznal je, da je »jezen« zaradi blokade v britanskem parlamentu. Vendar ji je istočasno izrekel tudi spoštovanje.

»Glejte, zelo spoštujem Thereso May. Včasih me spominja na tisti lik iz Monty Phytona, ki mu odrežejo vse roke in noge, vendar nato reče svojemu nasprotniku: 'Dajva temu reči neodločeno!' Je neverjetna. Gre znova in znova, ne krivim nje, temveč britansko politiko,« je dejal nizozemski predsednik vlade.

Tu lahko vidite, kaj se zgodi, če neka država da vse na ruleto in sprejme tveganje, potem pa se vsa stvar sesuje.

Skeč o »črnem vitezu« je bil sicer posnet leta 1975, v njem pa John Cleese igra vlogo viteza, ki ne želi priznati poraza, medtem ko Graham Chapman igra vlogo njegovega nasprotnika, kralja Arturja.

V skeču se Črni vitez zoperstavi Arturju in ga ne pusti preko mosta. Svoje rane in odsekane ude imenuje "praske", ko ga Artur premaga in odhiti naprej, pa kliče za njim, da je "bojazljivec." 

Rutte je tudi ocenil, da je Velika Britanija zaradi brexita v izrazito slabem položaju. »Tu lahko vidite, kaj se zgodi, če neka država da vse na ruleto in sprejme tveganje, potem pa se vsa stvar sesuje. To je to, kar se dogaja. Ekonomsko, finančno, politično je Anglija sedaj v zelo slabem položaju.«

Theresa May kot Črni vitez Vir:YouTube

Ocenil je tudi britansko pogajanje. »To j edini dogovor, ki je na mizi. Oni pa rečejo, da, toda ne želimo ga, ker smo našli las v juhi. Da – ampak kaj je tisto, kar hočete. Potem prosijo za odlog. Da – toda za kako dolgo in zakaj ga hočete?« se je vprašal Mark Rutte.

Že četrti poskus Therese May pa potrjuje, da je Ruttejeva primerjava Mayeve z "brezrokim vitezom" zelo na mestu.

In glede na to kako tudi britanski parlament ovinkari okoli svojih "pravil" - predsednik parlamenta je namreč dovolil tretje glasovanje o "razpolovljenem" sporazumu o izstopu, kar je sprejel, ker je bilo glasovanje menda "drugačno" - ni izključeno, da se ji v nekem trenutku ne bo celo posrečilo dobiti večino na svojo stran.

V Veliki Britanijo bodo očitno vse do 10. aprila v parlamentu glasovali tako dolgo, dokler ne bodo prišli do rezultata, ki ga želi vlada.

Pri tem je najbolj nenaadnega nekaj drugega - da ponoven referendum, na katerem bi odločitev o sporazumu sprejelo ljudstvo konservativci razglašajo za "izdajo demokracije", medtem ko v parlamentu o isti zadevi z raznimi "pravnimi fintami" glasujejo večkrat, čeprav ne bi smeli, to pa razglašajo kot nekaj, kar je popolnoma v redu.

Skratka, v Veliki Britanijo bodo očitno vse do 10. aprila v parlamentu glasovali tako dolgo, dokler ne bodo prišli do rezultata, ki ga želi vlada.

Če se temu res še lahko reče "demokracija", pa je že drugo vprašanje.

Video, o katerem je tekla beseda, si lahko ogledate spodaj.

Komentarji