REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vrtiljak absurdov: Cerar za preložitev brexita do 23. maja v primeru potrditve ločitvenega sporazuma - ki ga ne more biti

Vrtiljak absurdov: Cerar za preložitev brexita do 23. maja v primeru potrditve ločitvenega sporazuma - ki ga ne more bitivir: pixabay.com

Vrtiljak absurdov v zvezi z brexitom se očitno vrti tako hitro, da ga tudi slovenski diplomati ne uspejo več dohajati.

Tako je na primer slovenski zunanji minister Miro Cerar danes v Bruslju podprl preložitev brexita najdlje do 23. maja, torej do evropskih volitev, ob predpostavki, da ob tem britanski parlament potrdi izstopni sporazum – istočasno pa je predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow istega dne že zavrnil možnost vnovičnega glasovanja o ločitvenem sporazumu z EU v poslanski zbornici, če bo ta ostal praktično enak.

Po pravilih parlamenta iz leta 1604 od njih namreč ne morejo zahtevati, da dvakrat glasujejo o isti zadevi.

Britanski poslanci so ločitveni sporazum zavrnili že dvakrat. Prvič sredi januarja z zgodovinsko večino 432 glasov proti 202, drugič pa prejšnji torek s 391 glasovi proti 242.

Drugič so sporazum zavrnili, čeprav je britanska premierka Theresa May dan pred tem na pogovorih dobila pravno zavezujoča zagotovila Evropske unije, da sporno irsko varovalo, katerega namen je preprečiti mejo na irskem otoku, ne bo veljalo za vedno. Vendar takšna zagotovila seveda po mednarodnem pravu nimajo nobene veljave – nobena vlada namreč ne more vnaprej zavezati naslednje o njenih dopustnih korakih.

Namera britanske premierke da bi parlament ta teden še tretjič glasoval o ločitvenem sporazumu, toda to očitno ne bo mogoče.

Namera britanske premierke da bi parlament ta teden še tretjič glasoval o ločitvenem sporazumu, toda to očitno ne bo mogoče. Zanimivo je tudi to, da očitno ne slovenski diplomati, ki imajo v Londonu tudi veleposlanika, niti v sami britanski vladi niso vedeli, da o istem sporazumu ne morejo glasovati ponovno.

Če Velika Britanija do evropskih volitev ne izstopi iz EU, mora v skladu z evropskim pravnim redom kot članica unije na njih sodelovati, kar ob nameri izstopa iz unije nima veliko smisla.

V ostalih 27 članicah EU še zlasti nočejo, da bi Britanci z eno nogo zunaj sodelovali v pogajanjih o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027 in pri odločanju o menjavah na najvišjih položajih v institucijah EU, ki bo sledilo volitvam. Vendar je sedaj zelo verjetno, da se bo to zgodilo, razen v primeru, da samo ena od 27-tih članic EU ne podpre preložitve brexita – v tem primeru bi izstop nastopil 29. marca ob polnoči.

 

Komentarji