REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump venezuelske vojake z ultimatom pozval k izdaji: »Zapustite Madura ali pa boste izgubili vse!«

Trump venezuelske vojake z ultimatom pozval k izdaji: »Zapustite Madura ali pa boste izgubili vse!«Maduro pozdravlja vojake, vir: Pixsell

Ameriški predsednik Donald Trump je v govoru o Venezueli pred venezuelskimi in kubanskimi izseljenci v Miamiju odkrito zagrozil venezuelskim vojakom, če se »ne bodo postavili na pravo stran« in podprli ameriškega izbranca, samooklicanega »predsednika države« Juana Guaidoja.

Trump je imel govor na Mednarodni univerzi Floride v Miamiju in je obsojal socializem in predsednika Venezuele Nicolasa Madura ter izražal podporo Guaidoju. Po govoru je tvitnil, naj vsi člani Madurovega režima pomagajo končati nočno moro revščine, lakote in smrti.

Trump in Melania, Miami Vir:Pixsell
Melania Trump je nezakonito in agresivno politiko groženj s silo svojega soproga Donalda Trumpa tokrat javno podprla tudi z izjavo o svojem trpljenju zaradi nesvobode iz časov socializma v Sloveniji.

Vojaškim poveljnikom Venezuele, ki so še vedno na strani Madura, je pred tem grozila že tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je povedala, da ZDA vedo, kje po svetu imajo skupaj s svojimi družinami skrit denar.

ZDA so Venezueli povzročile za 38 milijard dolarjev škode, sedaj pa grozijo z nasilno 'dostavo' nekaj deset milijonov dolarjev 'pomoči' in pozivajo venezuelsko vojsko, da naj ne spoštuje ukazov predsednika države.

Trump je generalom sporočil, da »tvegajo svojo prihodnost in življenja«, ker v primeru napačne izbire ne bodo našli zavetišča in izhoda, »ampak bodo izgubili vse.«

Zahteval je od venezuelskih vojakov, da »ne smejo slediti Madurovim ukazom o blokadi humanitarne pomoči« in da »ne smejo groziti z nasiljem« venezuelskim državljanom ali ameriškemu izbrancu Guaidu.

Po poročanju ameriških medijev Trump upa, da bo s tem dosegel upor vsaj nižjih slojev vojaštva, ki naj bi najbolj občutili krizo. Vendar je venezuelska vojska precej hitro zadušila kratkotrajen upor 27 članov nacionalne garde januarja letos.

Trump je večkrat doslej poudaril, da »pušča odprte vse opcije«. ZDA si torej pridržujejo pravico do napada na Venezuelo, čeprav Venezuela ZDA ne ogroža, agresivna vojna, ki jo očitno načrtujejo ZDA pa predstavlja tudi kršitev ustanovne listine OZN in zločin proti miru.

Čeprav je gospodarstvo Venezuele dejansko kapitalistično, kljub veliki vlogi države in njenih podjetij, je ameriški predsednik napadal predvsem »socializem«.

»Socializem je popolnoma razdejal Venezuelo, kjer niti največje rezerve nafte na svetu niso dovolj za prižgano luč. To se nam ne bo nikoli zgodilo. Socializem obljublja blaginjo, vendar prinaša revščino,« je dejal Trump in kritiziral tudi socializem na Kubi in v Nikaragvi ter napovedal, da bo ameriška celina kmalu prva »svobodna celina« v zgodovini človeštva.

Maduro med vojaki Vir:Pixsell

Zanimivo je, da je Trumpa pred njegovim govorom napovedala prva dama ZDA Melania Trump v vlogi »preživele (žrtve) socializma«.

Ameriški mediji so njen nastop pospremili s komentarjem, da se je rodila v »komunistični« Sloveniji, sama pa je poudarila, da ve, »kako je biti blagoslovljen s svobodo, potem ko je živela v socializmu.«

Melania Trump je dejala, da 've, kako je biti blagoslovljen s svobodo, potem ko je živela v socializmu.'

Vse skupaj je očitno zgolj medijska priprava na poskus ameriške vojske, da od 23. februarja naprej pod pretvezo »dostave humanitarne pomoči Venezuelcem« izvedejo tudi vojaški napad na Venezuelo.

Predsednik Venezuele Nicolas Maduro je Trumpov govor zavrnil in sporočil, da je ameriški predsednik v Miamiju zvenel kot nacist. Na državni televiziji je zavrnil Trumpovo izdajanje ukazov venezuelski vojski.

»Kdo je vrhovni poveljnik naših oboroženih sil? Donald Trump iz Miamija? Mislijo, da si lastijo Venezuelo!«, je med drugim dejal Maduro in dodal, da so Trumpove besede »žalitev za čast venezuelske vojske, ki je pripravljena braniti suverenost države. Dodal je tudi, da si imajo Venezuelci pravico izbrati tudi »krščanski socializem«, da želijo ZDA uničiti »politično različnost« in »zasužnjiti Venezuelce« v svojem znanem »kolonialnem stilu.«

Maduro med vojaki Vir:Pixsell

Da je pošiljanje humanitarne pomoči samo krinka za vojaško intervencijo je prepričan tudi kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez.

»Humanitarna pomoč je krinka za vojno in rop nafte,« je zapisal na Twitterju in ocenil, da poskušajo ZDA vsiliti »marionetnega predsednika« Venezueli.

Medtem ko ZDA vodstvo Venezuele obtožujejo, da je zaradi »socializma« država doživela propad, je resnica veliko bolj zapletena.

Državni ukrepi in podržavljanja podjetij so zagotovo dali svoj prispevek h gospodarskim problemom Venezuele, toda še veliko bolj so »kapitalistično« gospodarstvo načele sankcije ZDA, ki jih je pričel uvajati že prejšnji predsednik ZDA Barack Obama in jih je Donald Trump samo do skrajnosti zaostril.

Humanitarna pomoč je krinka za vojno in rop nafte, ZDA pa poskušajo vsiliti 'marionetnega predsednika' Venezuele.

Po ocenah venezuelskega ministrstva za načrtovanje je neposredna škoda zaradi ameriških sankcij v Venezueli že presegla 38 milijard dolarjev.

Prav tako ni res, da Venezuela odklanja pomoč – sprejema pomoč preko Rdečega križa in drugih nepolitičnih organizacij, ki so prav zaradi »politizacije« humanitarne pomoči, ki jo pošiljajo ZDA, zavrnile posredovanje pri prevozu te pomoči v Venezuelo.

ZDA je sicer tri vojaška letala – na vsako gre lahko 100 vojakov in 80 ton pomoči – že poslala v bližino Venezuele. Tudi Rusija je medtem sporočila, da bo v Venezuelo poslala še več, skupaj 300 ton pomoči.

Komentarji