REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA načrtujejo napad na Venezuelo pod krinko »odpiranja humanitarnega koridorja«

ZDA načrtujejo napad na Venezuelo pod krinko »odpiranja humanitarnega koridorja«Ameriški helikopterji Vir: Pixsell

Zunanji minister Venezuele Jorge Arreaza je v Generalni skupščini OZN predstavil skupino držav, ki so javno izrazile svoje nasprotovanje naporom ZDA, da v Venezueli s sankcijami in uporabo sile zrušijo z oblasti predsednika Nicolasa Madura.

Jorge Arreaza: Najprej vas davijo, ubijajo, potem pa rečejo 'dali vam bomo piškotek'.

V tej skupini držav so Rusija, Kitajska, Iran in številne druge države, ki opozarjajo, da so ameriški pritiski nedopustni in da kršijo ustanovno listino OZN.

»Danes predstavljamo pomembno skupino držav, ki so zaskrbljene zaradi nespoštovanja temeljnih načel ustanovne listine OZN. Prepričani smo, da so bila ta načela prekršena. Vsi imamo pravico živeti brez groženj s silo,« je dejal venezuelski zunanji minister.

Poudaril je tudi pomen suverenosti, enakosti, pomen načela neintervencije v notranje zadeve ter izpostavil pomen mirnega reševanja sporov.

Zunanji minister Venezuele je izpostavil cinizem uradnega Washingtona, ki poskuša izstradati Venezuelo oziroma Venezuelce, »sedaj pa pošilja humanitarno pomoč

Jorge Arreaza Vir:Pixsell
Zunanji minister Venezuele Jorge Arreaza s predstavniki držav, ki nasprotujejo ameriški intervenciji.                                Vir:Pixsell

»ZDA so našemu gospodarstvu blokirale 30 milijard dolarjev … sedaj pa nam pošiljajo humanitarno pomoč v višini 20 milijonov. Najprej vas davijo, ubijajo, potem pa rečejo 'dali vam bomo piškotek,« je dejal zunanji minister Venezuele.

Washington bo moral »premisliti svojo strategijo«, kajti »ta test lojalnosti venezuelske vojske je mimo.«

Verjetno je mislil na »visoko energetske biskvite, vitamine in minerale,« za katere so v Washingtonu dejali, da jih bodo po zračnem mostu iz Kolumbije transportirali v Caracas, glavno mesto Venezuele.

Ko so ga vprašali, kako ocenjuje pozive ZDA, da naj se venezuelska vojska obrne proti Maduru, je Arreaza dejal, da bo Washington moral »premisliti svojo strategijo«, kajti »ta test lojalnosti vojske je mimo.«

Nicolas Maduro in vojska Vir:Pixsell
Predsednik Venezuele Nicolas Maduro čestita venezuelskim vojakom ob uspešni izvedbi zadnjih vojaških vaj.     Vir:Pixsell

Medtem je stalni predstavnik Rusije v OZN dejal, da so v Moskvi »zaskrbljeni, ker nekatere vroče glave razmišljajo o vojaški akciji«, ki ji Rusija »kategorično nasprotuje« in to ne zaradi predsednika Venezuele Nicolasa Madura, »pač pa obrambe mednarodnega prava in ustanovne listine OZN.«

Na ameriške načrte o intervenciji pa je predsednik Venezuele Nicolas Maduro dejal, da načrtujejo odgovor na takšen način, da bo »ZDA prizadejal nenadomestljive vojaške in človeške izgube.«

Da ima Maduro veliko podporo doma pa kažejo tudi množični shodi v njegovo podporo, ki jih zahodni mediji večinoma ne predvajajo.

Ameriški kongres sicer naj ne bi dal podpore za intervencijo ZDA v Venezueli, toda ameriški predsedniki se na to omejitev praviloma požvižgajo.

V Rusiji so 'zaskrbljeni, ker nekatere vroče glave razmišljajo o vojaški akciji'.

Še posebej tedaj, ko imajo notranjepolitične težave (npr. Bill Clinton ob aferi z Monico Lewinsky itd.) in so jim intervencije še posebej potrebne za odvračanje pozornosti domače javnosti od svojih lastnih nečednosti.

Vse več je tudi poročil, ki kažejo, da se ZDA res pripravljajo na vojaško intervencijo. Najprej naj bi samooklicani »predsednik« Juan Guaido poklical na pomoč zunanje sile, nato pa naj bi s pomočjo skupine Lima in Organizacije Ameriških držav (OAS) ameriške vojaške sile zagotovile nasilen vstop in dotok humanitarne pomoči v Venezuelo.

ZDA naj bi se pri tem sklicevale na poziv samooklicanega Guaida in sicer na mednarodnopravno neveljavno (tako kot jo razumejo »intervencionisti«) doktrino R2P oziroma na »pravico do zaščite« (o kateri doktorat, na primer, pravkar piše hrvaška predsednica), da bi na tej podlagi lahko izvedle nezakonito intervencijo zoper Venezuelo.

Venezuelski sistem S-300
Venezuelski protiletalski sistem S-300, ki ga je država kupila od Rusije.

Tudi Kuba je že sporočila, da so ZDA v Karibsko morje poslale svoje vojake, da bi pripravile agresijo na Venezuelo.

Med 6. in 10. februarjem so namreč na letališčih v Portoriku, ki je ameriško ozemlje, Dominikanski republiki in drugih karibskih otokih s strateško lego pristala letala z ameriškimi specialnimi silami, pri čemer pa niso obvestili tamkajšnjih oblasti, je sporočilo kubansko zunanje ministrstvo. Letala so pristala na letališču Rafael Miranda Airport v Portoriku in v zračnem oporišču San Isidro v Dominikanski republiki.

Ti poleti so se začeli v ameriških vojaških oporiščih, iz katerih delujejo enote za posebne operacije in marinci, ki jih uporabljajo v prikritih akcijah.

»Ti poleti so se začeli v ameriških vojaških oporiščih, iz katerih delujejo enote za posebne operacije in marinci, ki jih uporabljajo v prikritih akcijah … Nadaljevanje vojaške agresije na Venezuelo pod humanitarno pretvezo se nadaljuje,« so sporočili kubanski državni organi.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki podpira samooklicanega začasnega venezuelskega predsednika Juana Guaidoja, je sicer v sredo ponovil, da glede Venezuele preučuje »vse možnosti.«

Kubanska vlada sicer v venezuelski krizi podpira Madura, podobno kot bolivijska in vlada Nikaragve.

Ameriški pripadniki specialnih enot Vir:Wikipedia
Pripadnika ameriških sil za posebne operacije.                                                 Vir:Wikipedia

Večina drugih latinskoameriških držav medtem podpira samooklicanega Guaidoja, ki se je na protivladnih protestih 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Na nezakonit način so ga priznale tudi številne evropske države.

Slovenija pa Guaidoja ni »priznala«, pač pa ga je »prepoznala«, v angleščini pa je namesto uveljavljenega glagola in termina »recognized« (priznala) uporabila podoben glagol »acknowledges.«

Trditev, da je slovenska vlada "prepoznala" (acknowledges) Guaidoja in izbira tehnično napačnega termina kaže, da se vlada sama zaveda kršitve in kaznivosti dajanja, ki ga je storila.

Ta izraz pa je bolj nedoločen in ni ustrezen kadar države priznavajo druge države ali vlade. Lahko namreč pomeni priznanje, pa tudi potrditev, zahvaljevanje ali nagrajevanje.

Verjetno je vlada tako nedoločen pojem na Cerarjevo vztrajanje izbrala zato, da bi se izognila mednarodnopravni odgovornosti zaradi storjene nezakonitosti, čeprav gre za zelo prozorno potezo, ki kaže, da se vlada sama zaveda kršitve mednarodnega prava, ki ga je naredila.

Izogibanje odgovornosti ne bo uspešno in Slovenija bo sokriva tudi za morebitne posledice nezakonite uporabe sile v Venezueli.

Po ocenah Kube je na primer jasno, da želijo »ZDA nasilno vzpostaviti humanitarni koridor pod mednarodno zaščito in se pri tem pozivati na obveznost o zaščiti civilistov ter nujnosti uporabe vseh sredstev.«

Venezuela - lovci Su-39 Vir:Pininterest
Venezuelska lovca Su-30 med patruljiranjem.

ZDA so torej Venezueli odvzele 30 milijard dolarjev, sedaj pa ji pošiljajo humanitarno pomoč v višini 20 milijonov dolarjev in trdijo, da jo morajo nujno dostaviti ljudem, ki sicer »trpijo.«

Humanitarna pomoč Venezueli je zato v vlogi »trojanskega konja«, ki ga želijo ZDA na kreativen način izkoristiti kot povod za napad na državo in ustoličenje samooklicanega »predsednika Guaidoja«.

Da so ZDA same ustvarile krizo, ki pa še zdaleč ni »humanitarna katastrofa« in da so za njo v veliki meri soodgovorne, tega vodilni politiki v ZDA seveda ne želijo priznati.

Humanitarna pomoč Venezueli je zato v vlogi »trojanskega konja«, ki ga želijo ZDA na kreativen način izkoristiti kot povod za napad na državo in ustoličenje samooklicanega »predsednika Guaidoja«.

Neresnične so tudi trditve, da Venezuela ne želi prejemati humanitarne pomoči. Želi jo sprejeti, toda samo preko mednarodnih organizacij kot so Rdeči križ ali OZN, preko katerih pomoč tudi ves čas sprejema.

Hkrati pa je Rdeči križ kot politično nevtralna organizacija že zavrnil sprejem humanitarne pomoči, ki jo želijo ZDA in zaveznice Venezueli vsiliti - zelo verjetno tudi s pomočjo vojaške intervencije.

Mnogi opozarjajo tudi na dvojne kriterije zahodnih držav, predvsem ZDA in članic EU, ko gre za vprašanja razreševanja problemov Španiji (primer Katalonije, ki je menda le "notranje vprašanje" Španije) Venezuele ali celo kakšne druge države.

"Razumem nujnost akcije v . Država je soočena s tedni nasilnih protestov, sporni predsednik ima manj kot 17 odstotno podporo javnega mnenja, vladne sile pa s plini zastrupljajo in spreminjajo v invalide civiliste na ulicah.

Oh, oprostite, to ni Venezuela, to je Fancija!" je sarkastično zapisal eden od uporabnikov družbenih omrežij.

Kako je bila videti invazija na Panamo decembra leta 1989, pa si lahko pogledate v videoposnetku - spodaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek