REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prosi za okupacijo: Samooklicani Gauido ne izključuje svoje »avtorizacije« ameriškega napada na Venezuelo

Prosi za okupacijo: Samooklicani Gauido ne izključuje svoje »avtorizacije« ameriškega napada na VenezueloGuaido Juan Vir: Pixsell

Samooklicani »predsednik« Venezuele Juan Guaido je v svojih zadnjih javnih nastopil povedal, da »ne izključuje« svoje »avtorizacije« ameriške intervencije v njegovi domovini - Venezueli.

Za AFP je tudi dejal, da bo »naredil vse, kar bo nujno«, da bi »obvaroval človeška življenja« in istočasno vendarle priznal, da bi bila »napotitev ameriških vojakov« zelo »kontroverzna zadeva.«

Toda kmalu zatem je dobil neprijeten odgovor iz smeri, ki je zagotovo ni pričakoval. Na družbenih omrežjih mu je odgovoril kongresnik Ro Khana, ki je zapisal, da on preprosto ne more »priklicati ameriških intervencij.«

»Gospod Guaido, lahko se razglasite za voditelja Venezuele, vendar nimate pravice, do avtorizacij ameriških intervencij. In mi je ne bomo,« je zapisal demokrat iz Kalifornije.

S tem mu je jasno povedal, da lahko samo kongres ZDA pošilja vojsko v tujino.

Gre verjetno za edinstven primer, kjer samooklicani »predsednik« takoj po svoji samorazglasitvi že poziva vojsko tuje države k napadu na njegovo lastno državo.

Toda znano je, da ameriški predsedniki tega praviloma ne spoštujejo in sami odločajo o tem, kam bodo poslali ameriško vojsko.

Kar se pa tiče Guaida, gre verjetno za edinstven primer, kjer samooklicani »predsednik«, ki svoje legitimnosti nikoli ni potrdil na volitvah, že takoj po svoji »samorazglasitvi« svoja vprašljiva »pooblastila« uporabi za to, da poziva vojsko tuje velike države, da naj napade njegovo lastno državo.

S tem bi ZDA dobile formalno opravičilo za intervencijo, ki bi bilo s stališča mednarodnega prava sicer neveljavno, bi pa lahko bilo uporabno za medijsko prepričevanje svetovne javnosti, da je njihova intervencija v Venezueli »legitimna«, saj jo je »avtoriziral« po njihovi oceni »zakoniti predsednik«.

Guaido Juan Vir:Pixsell

Gre za podoben manever, kot ga je Sovjetska zveza izvedla v prejšnjem stoletju v Afganistanu.

Slovenija bo mednarodnopravno odgovorna, če bo podprla nezakonito intervencijo ZDA, zato bi moral o tem odločati tudi Državni zbor, ne pa zgolj vlada.

V tem smislu bi bila slovenska potrditev Guaidoa še posebej nevarna, ker bi se lahko že kmalu spremenila v potrditev dejansko nezakonitega napada na Venezuelo, ki bo s seboj prinesla nove in številne žrtve.

Povsem pravilna je ocena dr. Milana Brgleza, da gre za zadevo, ki vključuje mednarodnopravno odgovornost držav za posledice. Slovenija bo mednarodnopravno odgovorna, če bo podprla nezakonito intervencijo ZDA, zato bi moral o tem odločati tudi Državni zbor, ne pa zgolj vlada.

Pri tem ameriški mediji odkrito pišejo o tem, da je ameriška vlada že v stikih z uporniškimi častniki v Venezueli, da jim ponuja različne nagrade, v kolikor zapustijo Nicolasa Madura in prelomijo svojo prisego ter špekulirajo o tem, ali jim ameriška vlada ponuja morda premalo, saj doslej še ni bilo večjega osipa kadrov iz venezuelske vojske in policije.

Senator Bernie Sanders je dejal, da se morajo ZDA izogniti 'poslu spremembe režima ali podpiranja državnih udarov.'

Ob tem je podpredsednik ZDA Mike Pence tudi dejal, da je sedaj »čas za akcijo« in »ne za dialog«, predsednik ZDA Donald Trump pa je potrdil, da je vojaška intervencija v Venezueli »ena od opcij,« ki je še vedno »na mizi.« O pripravah na državni udar v Venezueli je že lani sicer poročal New York Times.  

S tem se ne strinja ameriški senator Bernie Sanders, ki je dejal, da se morajo ZDA izogniti »poslu spremembe režima ali podpiranja državnih udarov.«

Tudi kongresnik Ilhan Omar je dejal, da podpora državnemu udaru »ni rešitev« težav Venezuele in da si Washington ne more »izbirati voditeljev v drugih državah.«

Nicolas Maduro

Poslanka iz Havajev Tulsi Gabbard pa je dejala: »Pustimo, da si Venezuelci sami izberejo svojo usodo,« in predlagala, da se ZDA izognejo vpletanju.

Vendar pa je morda že prepozno. Medtem ko je predsednik Venezuele v video izjavi pozval Američane, da naj se ne odločijo za intervencijo, ker bi to pomenilo nov Vietnam, ruski viri poročajo, da so se v ZDA za intervencijo praktično že odločili.

Maduro je dejal, da Američane pozna, ker je vozil tovornjak skozi veliko ameriških mest.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je kljub temu še enkrat pozval Američane, da naj se zoperstavijo intervenciji.

Pri tem je povedal, da Američane pozna, ker je vozil tovornjak skozi veliko ameriških mest, da so ZDA čudovita država, večja od Trumpa in njegove klike in da si želi z njo dobre odnose.

Priznal je, da ima Venezuela težave, ki pa jih želijo rešiti sami. Opozoril je javnost na laži, ki jih mediji širijo o Venezueli.

»Ne verjemite vsega, kar vidite,« jim je dejal. Kot poglaviten razlog, zaradi katerega ZDA pritiskajo na Venezuelo pa je navedel največje zaloge nafte na svetu.

Videoposnetek, ki ima tudi angleške podnapise, si lahko ogledate spodaj.

Komentarji