REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Totalna luzerja: kako sta se preračunala Matteo Salvini in Boris Johnson

Totalna luzerja: kako sta se preračunala Matteo Salvini in Boris JohnsonSalvini in Johnson

Medtem ko Italija že sestavlja in potrjuje novo levo-sredinsko vlado, v Veliki Britaniji levosredinska koalicija laburistov, liberalnih demokratov in »izbrisanih upornikov« konservativne stranke vodi parlament in počasi pripravlja pogoje za nastanek nove, začasne vlade, ki bo odnesla s položaja sedanjega premierja Borisa Johnsona.

To je rezultat nepričakovanih, nenadnih preobratov v politiki, kjer so se še včerajšnji zmagovalci prelevili v največje poražence in »luzerje« na politični sceni.

Matteo Salvini je v Italiji, ko je sprožil vladno krizo, računal na več kot 40 odstotno podporo volivcev, tako popularen je postal zaradi neprestanega pojavljanja na televizijah, kjer je razkazoval svojo spretnost v »boju« proti migrantom.

Izpad iz vlade za Salvinija pomeni tudi veliko manj pozornosti medijev, to pa se bo kmalu poznalo na »ratingih« Severne lige.

In Johnson je imel v Veliki Britaniji povsem prav, da lahko samo z radikalnim premikom proti desni »Brexit stranki« znova ukrade glasove in prepreči erozijo konservativcev. Toda oba Salvinijem sta se znašla na robu političnega prepada.

Salvini trdi, da mu »ni žal«, ker ne bo več del vlade, ki jo je sam zrušil, toda na to, da bo Gibanje petih zvezd z do tedaj velikimi nasprotniki – demokrati – uspelo sestaviti vlado zagotovo ni računal. Izpad iz vlade pomeni tudi veliko manj pozornosti medijev, to pa se bo kmalu poznalo na »ratingih« njegove Severne lige.

Enako velja v Veliki Britaniji.

Johnsonov radikalen pristop je konservativcem prinesel že deset odstotkov več glasov kot maja letos.

Na volitvah bi, če bi bile pred 31. oktobrom, znova zmagali. Toda če bi bile volitve po 31. oktobru prve ankete že kažejo, da bi z 28 proti 26 odstotki že povedli – laburisti.

Johnson in nemiri  

Italijanska poslanska zbornica bo sicer prav danes glasovala o zaupnici novi italijanski vladi pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja, ki jo sestavljajo populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in leva stranka Svobodni in enakopravni.

To bo rezultat serije napačnih Johnsnovih odločitev, zaradi katerih je izgubil nadzor nad brexitom, parlamentom in časom volitev – in vse to samo v enem tednu.

Pričakovana je potrditev zaupnice, saj imajo stranke večino v spodnjem domu parlamenta.

Vlado, že 66. od ustanovitve italijanske republike, so oblikovali preteklo sredo, pred predsednikom države Sergiom Mattarello pa so ministri prisegli v četrtek. Zdaj jo morata potrditi še oba domova parlamenta. Spodnji dom oziroma poslanska zbornica bo glasovala danes, zgornji dom oziroma senat pa v torek.

Novo vlado poleg nestrankarskega premierja Conteja sestavlja 21 ministrov. Deset jih prihaja iz vrst gibanja, devet iz PD, eden je član Svobodnih in enakopravnih, nova notranja ministrica Luciana Lamorgese pa ni članica nobene stranke.

Salvini in Conte
Matteo Salvini in Giuseppe Conte

Zunanje ministrstvo bo poslej vodil vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. Novi minister za gospodarstvo in finance bo dosedanji evropski poslanec iz vrst PD Roberto Gualtieri. Vidni član PD Lorenzo Guerini pa bo obrambni minister.

Italija bo tako novo vlado dobila prav zato, ker je pred mesecem dni skrajno desna Liga Mattea Salvinija vložila nezaupnico Conteju in s tem sprožila vladno krizo. Tako je razpadla vlada Lige in Gibanja pet zvezd.

Zelo podoben položaj pa vlada tudi v Veliki Britaniji, ki je za vso EU s svojimi neprestanimi preobrati postala prava nočna mora.

V Guardianu se Andrew Rawnsley norčuje iz sfiženih načrtov predsednika britanske vlade, ki je z dolgo blokado parlamenta poenotil svoje nasprotnike.

Skorajda edina opcija, ki je Johnsonu še ostala (razen odkritega nasprotovanja zakonu, ki mu prepoveduje odhod Združenega kraljestva iz EU brez dogovora, zaradi česar bi ga čakal zapor, v katerem mu »hrana ne bi bila všeč«) je namreč - da sam odstopi.

Pri tem je bil Salvini, kot ugotavljajo analitiki 'šokiran, da je Conte v sredo oblikoval svojo drugo vlado.' To je bil res pravi 'makijavelizem v praksi'.

»To ni bil ravno originalni, zviti načrt, ko je prišel na Downing Street. Ta načrt ni predvideval, da bo vse svoje karte moral Johnson znova predati kraljici le nekaj tednov zatem, ko je postal predsednik vlade. In če bo končal tukaj, potem bo to rezultat serije napačnih odločitev, zaradi katerih je izgubil nadzor nad brexitom, parlamentom in časom volitev – in vse to samo v enem tednu opozarja komentator.

»Le kdo bi si lahko mislil, da se bosta dve zvezdi evropske politike pri strateškem preigravanju tako zelo uštela? Oba, britanski minister Boris Johnson in italijanski skrajni desničarski politik Matteo Salvini sta se ta teden znašla v kotu, vsak na svoj način, toda tako, da sta oba izgubila stave na to, da ju bo rešila njuna popularnost. Namesto tega sta se oba, kot ugotavljajo analitiki in njuni sopotniki, hudo preračunala pri oceni vloge demokratičnih institucij, kot je parlament in podcenila skozi čas preverjeno taktiko zagrizenih nasprotnikov, da se združijo in pripravijo protiukrepe,« ocenjuje AP News.

Salvini in Johnson

»Zamešala sta svojo popularnost z močjo in bila prepričana, da bosta s popularnostjo dosegla svoje načrte,« opozarja Wolfango Piccoli, analitik in sopredsednik podjetja Teneo Inteligence, s sedežem v Londonu.

Metem ko britanskemu predsedniku vlade počasi zmanjkuje realističnih možnosti za uspešne poteze je v Italiji Salvini sprožil krizo zato, da bi z »antimigrantsko« retoriko postal predsednik vlade, nato pa je izgubil dve zelo pomembni funkciji hkrati, saj sedaj več ni ne notranji minister in ne podpredsednik vlade.

Stavil je na popularnost in pripravljal rušenje vlade, medtem pa so se v drugih strankah pripravljali, da se mu maščujejo.

Zamešala sta svojo popularnost z močjo in bila prepričana, da bosta s popularnostjo dosegla svoje načrte, opozarja Wolfango Piccoli.

»Če ste na plažah, dobivate mojite in slikate selfije na levo in desno in se vam vsi zahvaljujejo, ker ste ustavili invazijo Afričanov, potem se verjetno počutite kot nekakšen Superman, ki lahko naredi vse,« opozarja Franco Pavoncello, profesor politične zgodovine in predsednik univerze John Cabot v Rimu.

Toda prav zaradi  »divjih, dvotedenskih počitnic« je Salvini »izgubil stik s politično realnostjo,« opozarja John Harper, profesor zgodovine na šoli Johns Hopkins za napredne mednarodne študije v Bologni.

Toda Salvini je bil s svojo potezo rušenja vlade - prepozen.

Gibanje Petih zvezd, ki ga je ustanovil komik Beppe Grillo, je skupaj z Demokratsko stranko, v kateri je tudi nekdanji predsednik vlade Matteo Renzi (stranko sicer vodi Nicola Zingaretti), hitro doseglo nov dogovor.

Pri tem je bil Salvini, kot ugotavljajo analitiki »šokiran, da je Conte v sredo oblikoval svojo drugo vlado.« To je bil res pravi »makijavelizem v praksi«.

»Zanj je bilo težko verjeti, da bosta Renzi in Grillo, zagrizena sovražnika, prišla skupaj in bila bolj makiavelistična in bolj brezobzirna kot bi kdorkoli pričakoval,« ocenjuje Harper.

Delite članek