REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Johnsona kmalu čaka zapor, torijci se že veselijo novega »mučenika«. Bo teater absurda ustavila kraljica?

Johnsona kmalu čaka zapor, torijci se že veselijo novega »mučenika«. Bo teater absurda ustavila kraljica?Boris Johnson, mučenik in kraljica

Kljub sprejetemu zakonu, ki onemogoča »brexit brez dogovora« britanski predsednik vlade Boris Johnson v pismu, ki ga je poslal članom konservativne stranke vztraja, da ne bo spoštoval zakona in ne bo prosil za odlog brexita.

Temu se lahko izogne le, če odstopi, saj bi bil – tudi drugače absurden – poziv poslancem, da naj mu izrečejo nezaupnico menda neustaven.

Toda kaj, če ne odstopi? Potem bo natančno 19. oktobra letos že storil kaznivo dejanje.

Po pisanju britanskih medijev naj bi zato nekateri britanski poslanci že pripravljali tožbo pred sodiščem za primer, če premier Boris Johnson ne bo preložil brexita.

Pravni strokovnjaki so že opozorili, da bi šel lahko premier Boris Johnson v zapor, če ne bi upošteval novega zakona.

Oba domova britanskega parlamenta sta ta teden sprejela zakon za preprečitev brexita brez dogovora.

Zakon od britanskega premierja zahteva, da bo moral EU zaprositi za trimesečno preložitev britanskega izstopa, ki je predviden za 31. oktober, če poslanci do 19. oktobra ne bodo potrdili ločitvenega dogovora ali pa potrdili odhoda Združenega kraljestva iz povezave brez dogovora, poroča Independent.

Pravni strokovnjaki so že opozorili, da bi šel lahko premier Boris Johnson v zapor, če ne bi upošteval novega zakona.

Poslanci naj bi že oblikovali skupino pravnikov, ki je pripravljena iti na sodišče, če bo to potrebno.

Boris Johnson in Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn in Boris Johnson

Johnson je zakon opisal z besedami, da ga »v teoriji obvezuje«, da piše Bruslju za nesmiselno preložitev. Že prej je izjavil, da bi bil raje mrtev v jarku, kot prosil Bruselj za preložitev.

»Pravkar so sprejeli zakon, s katerim bi me radi prisilili, da prosim Bruselj za podaljšanje izstopnega datuma. To je nekaj, kar ne bom nikoli naredil«, je zapisal v pismu.

Pravkar so sprejeli zakon, s katerim bi me radi prisilili, da prosim Bruselj za podaljšanje izstopnega datuma. To je nekaj, kar ne bom nikoli naredil.

Sodišče bi mu lahko naložilo – pa tudi vladi – da opravi svojo obveznost in prosi za trimesečno preložitev brexita, če tega Johnson ne bi izvršil, pa bi lahko to naredil kakšen namestnik.

Toda za tuje države so predstavniki vlade zgolj zunanji minister, predsednik vlade in – kraljica. Ki je sicer »apolitična«, vendar morda edina, ki bi v primeru,da Johnson konča za zapahi - lahko ukrepala.

Če bi bil Johnson v zaporu in nove vlade ne bi bilo mogoče oblikovati dovolj hitro bi lahko le kraljica preprečila, da Združeno kraljestvo kljub sprejetemu zakonu izstopi iz EU brez dogovora.

Druga možnost je, da to naredi vodja opozicije Jeremy Corbyn, ki ima v parlamentu skupaj z »odpadniki« iz vrst konservativcev že večino, če mu bo seveda kraljica to dovolila, ko bo Johnson čepel v zaporu

Nekdanji namestnik predsednice vlade David Lidington ob tem opozarja na širšo nevarnost Johnsonovega trmoglavljenja.

Corbyn, Johnson in kraljica Elizabeta 2

Po njegovi oceni bo Johnson s tem dal slab primer raznim avtoritarnim voditeljem po svetu. To bi lahko bil »slab presedan.«

»Zelo pomembno je, da v časih, ko po vsem svetu vidimo, kako ljudje v drugih državah vzdržujejo alternative pravni državi in demokratični vladi britanska vlada zmeraj demonstrira, da spoštuje zakon. Vsaka vlada se sooča s sodbami sodišč, s katerimi se ne strinja – toda v tem primeru je potrebno spremeniti zakone, ne pa se jim upirati,« je dejal David Lidington.

Nekateri drugi konservativni politiki pa si ob tem prav želijo, da bi Johnson vztrajal na svoji poti, končal v zaporu in postal »brexit mučenik.«

Tu gre za vprašanje parlamenta proti ljudem. Boris Johnson je na strani ljudi, ki so glasovali za izstop iz EU.

Znani torijec Iain Duncan Smith je že javno pozval Johnsona, da naj ohrani mirno kri, ker bo »postal mučenik«, če se odloči, da prekrši zakon in tvega zapor zaradi nespoštovanja odločitve parlamenta in sodišč.

»Tu gre za vprašanje parlamenta proti ljudem. Boris Johnson je na strani ljudi, ki so glasovali za izstop iz EU. Ljudje so suvereni, kajti oni izbirajo parlament. Parlament pa želi ustaviti voljo ljudi,« je dejal za Telegraph, ki na svojih straneh sicer vztrajno zagovarja izstop iz EU.

Pri vsem tem Johnsonu ankete kažejo dobro - njegova stranka je od maja napredovala za deset odstotkov, Brexit stranka je izgubila sedem odstotkov, laburisti pa enega. Vse bolj postaja jasno, da lahko laburisti in ostali »zmagajo« samo, če ločijo vprašanje volitev in brexita ter dosežejo še en referendum.

Toda še prej bi Velika Britanija, zibelka parlamentarne demokracije lahko dobila predsednika vlade-zapornika.

In mučenika.

Ob tem naj bi imal Johnson še en načrt za svoj »gambit«, poročajo britanski časniki.

Do 31. oktobra ne bo imenoval evropskega komisarja, kar pomeni, da Evropska komisija ne bo mogla delovati.

Č bi EU želela spremeniti pravila, pa bi velika Britanija, kot članica, lahko to odločitev preprečila. Kar pomeni, da bodo zato 31. oktobra v sami EU prisiljeni zavrniti kakršnokoli podaljšanje roka za »brexit«, če se bo do tedaj Johnson še vedno - morda kar iz zapora - oklepal svoje funkcije.

Delite članek