REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politična katastrofa: EU bo razglasila brexit brez dogovora za »veliko naravno nesrečo«

Politična katastrofa: EU bo razglasila brexit brez dogovora za »veliko naravno nesrečo«Vir: Pixabay.com

Evropska Unija bo v primeru vse verjetnejšega izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora ta dogodek obravnavala kot veliko naravno nesrečo. To je bistvo najnovejšega predloga Evropske komisije.

Tudi zato, da bi države članice EU lahko zaprosile in dobile pomoč iz posebnih skladov EU.

Solidarnostni sklad EU namreč državam članicam, ki jih prizadenejo naravne nesreče, ponuja približno najmanj 500 milijonov evrov na leto. Neporabljena sredstva se lahko porabijo tudi v naslednjih letih.

Sklad je sicer običajno namenjen predvsem za pomoč državam, soočenim z naravnimi nesrečami, kot so poplave, neurja, vulkanski izbruhi in gozdni požari.

Komisija zato že poziva k uporabi skoraj 600 milijonov evrov iz nujnega sklada za neurja in potrese, saj naj bi imel nedogovorjen »brexit« podobne posledice kakor »velika naravna nesreča.«

S tem bo Evropska komisija  s skladom, ustanovljenem leta 2002, pomagala državam članicam pri premagovanju posledic omejevanja gospodarskih, transportnih in drugih tokov z Velko Britanijo.

Sklad je sicer običajno namenjen predvsem za pomoč državam, soočenim z naravnimi nesrečami, kot so poplave, neurja, vulkanski izbruhi in gozdni požari.

Brexit je tako »edini dogodek«, ki bi »lahko pomenil veliko nesrečo, zato bi bilo aktiviranje načela solidarnosti, ki je bistvo sklada, upravičeno,« je zapisano v predlogu, v katerega je imel vpogled britanski Guardian.

Toaletni papir in brexit
V primeru »trdega brexita« Veliko Britanijo čakajo tudi težave pri oskrbi s toaletnim papirjem ...

Dodaten denar bo članicam EU na voljo tudi iz sklada za prilagoditev globalizaciji, ki je namenjen predvsem podpori delavcev, ki izgubijo službo, ko tovarne propadejo.

Če bo Velika Britanija 31. oktobra izstopila iz EU brez dogovora, bo to namreč »pomembno vplivalo na trgovinske verige, rast in delovna mesta«, je zapisano v dokumentu.

27 preostalih držav-članic EU bodo morale spremenjene načrte porabe odobriti pred koncem oktobra.

Brexit bi na Irskem lahko povzročil kratkoročno izgubo najmanj 34.000 delovnih mest, srednjeročno pa več kot 100.000.

Irski vladi so že obljubili dodatna denarna sredstva, če bo Velika Britanija izstopila iz EU brez dogovora.

Centralna banka države je letos opozorila, da bi brexit brez dogovora do konca prihodnjega leta lahko povzročil kratkoročno izgubo najmanj 34.000 delovnih mest na Irskem, srednjeročno pa več kot 100.000.

Tudi druge države, vključno z Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Dansko in Španijo, se bodo soočale s hudimi izzivi v delih svojega gospodarstva, ki so najbolj odvisni od britanske trgovine.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je tudi dejal, da EU ne more enostransko sama podaljšati roka za obstanek Velike Britanije v EU.

»Potrebujemo prošnjo Britancev. Nepredstavljivo je, da bo EU prisilila državo članico, da ostane dlje, tako rekoč, proti svoji volji. Na njihov zahtevek smo dvakrat preložili datum umika,« je opozoril avstrijski zunanji minister.

Odhod Velike Britanije iz EU brez dogovora bo vsekakor katastrofa - toda za razliko od ostalih bo to katastrofa, ki so jo proizvedli - ljudje.

Delite članek