REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Johnson nastavil »past za slone«, Blair opozarja laburiste, naj ne stopijo vanjo

Johnson nastavil »past za slone«, Blair opozarja laburiste, naj ne stopijo vanjoBoris Johnson - volitve 2019

Britanski predsednik vlade Boris Johnson je samo en dan, preden je za komaj teden dni ponovno pričel zasedati britanski parlament, osupnil tako svoje nasprotnike kot podpornike, ko je – in hkrati ni – napovedal splošne volitve, opozarja Hotair.

Njegovo sporočilo, namenjeno predvsem 22-tim »upornikom« znotraj same konservativne stranke, ki ji tudi sam pripada, je bilo jasno – ne podprite zakona za preprečitev »brexita brez dogovora«, ki ga pripravlja opozicija, ali pa se soočite z izgubo članstva v stranki in novimi volitvami.

In to že pred brexitom, ki je določen 31. oktobra oziroma tako, da bi bile volitve 14. oktobra.

»Vi ne želite volitev. Jaz ne želim volitev« je prostodušno pristal Johnson in vztrajal, da jih bo kljub temu razpisal, če bo to potrebno.

Johnson se pripravlja na volitve po modelu 'ljudstvo proti parlamentu', kjer bo on na strani 'ljudstva'.

»Bil je že le malo pred tem, da dobi dogovor o brexitu. Problem je bil samo v tem, da niti v EU niti on sam niso imeli pojma, kakšen dogovor naj bi to bil. In zato ni želel, da bi mu bil parlament v napoto pri urejanju stvari za katere ni vedel, kako naj jih uredi.

Večinoma zato, ker je bilo to nemogoče. Toda ne glede na to, mi še naprej odhajamo 31. oktobra z dogovorom ali brez njega, celo če parlament odloči obratno. In to je bilo to. Vse, kar je prosil, je bilo le, da naj nihče ne izda pogajalskih izhodišč Velike Britanije Evropski uniji …,« se je iz zgodovinskega govora Borisa Johnsona v Guardianu ponorčeval John Crace.

Johnson je dodal, da je nov dogovor o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije še mogoč, a da bodo pogajanja z Brusljem nemogoča, če bo parlament izglasoval novo preložitev brexita.

Boris Johnson

Poslanci in poslanke, ki nasprotujejo Johnsonovemu načrtu za brexit, medtem želijo doseči sprejetje zakona, ki bi ga prisilil, da Bruselj zaprosi za preložitev izstopa do 31. januarja 2020, pravi besedilo predloga, ki ga je na Twitterju objavil eden izmed njegovih avtorjev.

Pri tem opoziciji pomaga tudi skupina najmanj 22-tih »upornikov« med konservativci.

Istočasno pa zaradi »rušenja partijske discipline« Boris Johnson grozi nekdanjim kolegom in ministrom, ki jih sedaj želi vreči iz konservativne »partije« zaradi tega, kar je še pred nekaj meseci, ko je vlado vodila še Theresa May – počel sam.

Pri tem zaradi 'rušenja partijske discipline' Boris Johnson grozi nekdanjim kolegom in ministrom, ki jih sedaj želi vreči iz partije zaradi tega, kar je še pred nekaj meseci, ko je vlado vodila še Theresa May – počel sam.

Toda če britanski parlament ne sprejme zakona, s katerim bi onemogočil »brexit brez dogovora«, potem je zelo možno, da se bo takšen tudi zgodil.

Johnson sicer opozarja, da bi mu omejevanje s strani parlamenta »odrezalo noge« pri pogajanjih z EU, toda hkrati sploh ni jasno, ali so kakršna koli pogajanja sploh še možna.

Nihče namreč še vedno ne zna povedati, kaj naj bi nadomestilo »irsko varovalko,« najbolj problematičen del sporazuma Velike Britanije in EU.

Analitiki opozarjajo, da Johnson že od začetka vodi jasno politiko – po eni strani navija za »brexit brez dogovora« in s tem pridobiva nazaj volivce, ki so zbežali k »Brexit stranki«, če mu parlament to poskuša preprečiti, pa se pripravlja na volitve po modelu »ljudstvo proti parlamentu«, kjer bo on na strani »ljudstva«.

Analize kažejo, da se mu oportunizem lepo izplača in da bi tako lahko dobil udobno večino 28-tih poslancev.

Ob tem pa je večina ljudi v Veliki Britaniji, da bi bil paradoks še večji, proti odhodu iz EU brez dogovora in celo proti odhodu iz EU nasploh.

In to že zaradi - demografije. Starejših, k so glasovali za »brexit« zaradi naravnih zakonov je danes manj, mlajših, ki si želijo biti del EU pa - vedno več.

Tako so torej tisti, ki jih več ni, odločali in odločili o usodi tistih, ki so komaj prišli ...

Volitve VB 2019 - projekcije
To si želi Johnson: zmago konservativcev (modro) pred laburisti (rdeča) in liberalnimi demokrati (rumena). Z Brexit stranko na volitvah 28, brez nje 84 mandatov večine.

Za kaj pri vsej tej zmešnjavi gre, je mogoče še najbolje pojasnil nekdanji predsednik britanske vlade Tony Blair.

Res je (še neobsojeni) vojni zločinec, toda njegove poltične analize so še zmeraj zanimive.

Blair je prepričan, da je Johnson pripravil »past za slone« za Jeremya Corbyna in njegove laburiste.

Predčasne volitve so namreč točno to, kar si Johnson želi, kajti to bo sprožilo oblikovanje »mešanega referenduma.«

Blair: 'Boris Johnson ve, da če bi ljudje odločali o samo brexitu brez dogovora, potem bi ta možnost propadla. Toda, če vprašanje poveže s splošnimi volitvami, potem bi lahko uspel.'

Volivci bodo na nek način glasovali ne samo zato, ali podprejo (ponovno) brexit, tudi brez dogovora z EU, pač pa tudi, ali si v nasprotnem primeru želijo Corbyna za predsednika vlade.

Za konservativno Veliko Britanijo pa je Jeremy Corbyn pogosto prevelik »levičar« in Johnson to dobro ve.

Zato stavi, da bo v takšni kombinaciji – zmagal.

»Boris Johnson ve, da če bi ljudje odločali samo o brexitu brez dogovora, potem bi ta možnost propadla. Toda, če vprašanje poveže s splošnimi volitvami, potem bi lahko uspel, kljub temu, da je večina proti izstopu brez dogovora, kajti nekatere je morda še bolj strah tega, da bi Corbyn postal predsednik vlade,« opozarja Blair.  

Zato naj bi bila bolje to, da z zakonom preprečijo, da mora Johnson, če ne doseže dogovora, prositi EU za nov odlog brexita (tokrat do 31. januarja 2020) in šele nato zahtevati (ponoven) referendum, predlaga Blair.

Tony Blair je v Veliki Britaniji nedolžen. Foto: STA foto

Ob tem Johnson sicer obljublja volitve 14. oktobra, toda datum je tako blizu, da bo to morda nemogoče izpeljati – Johnson bi lahko na koncu volitve prestavil tudi na čas po 31.oktobru, ko bi bila Velika Britanije že izven EU.

Johnson morda pripravlja tudi to »past.«

Konservativci ob tem vodijo pred laburisti za 14 odstotkov in so od maja pridobili sedem odstotkov, delno tudi na račun Brexit stranke.

Laburisti pa so v istem času izgubili šest odstotkov.

Ne glede na to pa Corbyn vztraja, da bodo v stranki naredili vse, da bi »lahko odločali ljudje« in to tako, da bodo v parlamentu preprečili vladi, da odide iz EU brez dogovora in da bodo podprli tudi nezaupnico Johnsonu ter razpis novih volitev.

Toda na koncu je tu še ena »past«, ki pa bi jo Johnsonu lahko nastavili - laburisti. Na to možnost je namignil Blair.

Namreč, če bi laburisti počakali, da Johnson najprej razpiše volitve, lahko bi nato za svojega glavnega kandidata na volitvah izbrali neko drugo, bolj »povezovalno« osebo in ne Corbyna.

S tem bi interese države postavili pred interese stranke in morda celo zmagali, kajti v britanski politiki se vse spreminja izjemno hitro. Sploh v zadnjem času.

V britanski vladi verjamejo, da obstaja možnost za nov dogovor z voditelji EU do 17. oktobra, ko bo naslednji vrh Unije, češ da se v Bruslju zavedajo, da je Johnson odločen 31. oktobra izvesti brexit. Toda tudi to ni prav verjetno.

Res je zanesljivo samo to, da Veliko Britanijo pred prenehanjem dela parlamenta čakajo zelo napeti dnevi.

Delite članek