REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Salvinijev pohod na Rim: bodo demokrati in Gibanje petih zvezd sklenili koalicijo in nadigrali Ligo?

Salvinijev pohod na Rim: bodo demokrati in Gibanje petih zvezd sklenili koalicijo in nadigrali Ligo?Salvini in Conte

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je začel posvetovanja s političnimi strankami o nadaljnjih korakih, potem ko je odstopil premier Giuseppe Conte.

Formalen razlog za konec vlade je bil spor glede gradnje hitre železniške proge med Torinom in Lyonom, ki ji Gibanje petih zvezd (M5S) nasprotuje, Liga pa jo podpira.

To je bil dramatičen konec komaj 14 mesecev skupne vlade Severne lige in Gibanja petih zvezd.

Salvinijev cilj so sicer čimprejšnje predčasne volitve, saj želi izkoristiti visoko javnomnenjsko podporo Lige, ki trenutno znaša med 36 in 38 odstotkov.

Na volitvah pa bi lahko presegla tudi 40 odstotkov.

'Sem ponosen, svoboden in nacionalist. Italija bo za otroke, ki imajo mater in očeta,' je dejal Salvini.

Conte pa mu prav zato očita, da je strankarske in lastne interese postavil nad interese države.

Conte je v govoru v senatu, preden je odstopil, poudaril, da »trenutna kriza tako ogroža delo te vlade, da se ta tu končuje«. S tem se je izognil tudi glasovanju o zaupnici, ki je najverjetneje ne bi politično preživel.

Kritičen je bil do vodje Lige in notranjega ministra Mattea Salvinija, ki je 9. avgusta vložil nezaupnico proti Conteju.

Vodja skrajno desne Lige je po Contejevih besedah prelomil obljubo, ki jo je dal ob nastopu vlade junija lani. Takrat so se namreč koalicijski partnerji zavezali, da se bodo o razlikah pogovarjali v dobri veri in lojalnem sodelovanju.

Salvini in Conte
Matteo Salvini in Giuseppe Conte med razpravo v poslanski zbornici.

Salvini je premierjev govor označil za »vrsto žalitev«. Posvaril je pred novo vlado, v kateri bi bila M5S in opozicijska Demokratska stranka (PD).

Vlada z nekdanjim premierjem iz vrst PD Matteom Renzijem pripada preteklosti, je dejal.

Renzi je sicer gibanju M5S predlagal oblikovanje prehodne vlade, da bi sprejeli proračun za prihodnje leto. A so v obeh strankah glede sodelovanja razdeljeni. Obe stranki sta bili namreč doslej največji nasprotnici.

Conte je Salviniju očital tudi »slabo ustavno kulturo«, njegovo stalno uporabo verskih simbolov po Italiji pa »žaljivo za verne.«

Salviniju je tudi oponesel, da ni prepričljivo odgovoril na očitke, da so njegovo stranko financirali iz Rusije. In da ni jasno povedal, ali bo Italija »zapustila evro in se pridružila rublju?«.

Salvini pa je v odgovor poljubil rožni venec in dejal: »Prosil bom Marijo, da nas ščiti, tako dolgo, dokler bom živ. Sem samo ponižna priča. Moja domovina mi pomeni več, kot udobni sedeži oblasti.«

Kot predsednik vlade se bo skoncentriral »na Italijane, ne na Merklovo ali Macrona … Sem ponosen, svoboden in nacionalist. Italija bo za otroke, ki imajo mater in očeta,« je pristavil.

Conte pa mu je očital, da je postal »obseden« z zapiranjem italijanskih luk za migrante.

Salviniju se v primeru volitev obeta odločilna zmaga, s celo več kot 40 odstotki glasov.

Salviniju se v primeru volitev obeta odločilna zmaga, s celo več kot 40 odstotki glasov.

Njegova popularnost se je namreč v zadnjih 14 mesecih podvojila, medtem ko je popularnost M5S padla za polovico.

Toda ta strategija bi mu lahko propadla, ocenjuje Guardian, če bi v PD i M5S naredili novo koalicijo, nato pa zaradi zmanjšanega dostopa do medijev ob izgubi funkcije Salviniju vzeli »vetra iz jader.«

Razporeditev sedežev v italijanskem spodnjem domu in senatu Vir: Guaradian
Razdelitev sedežev po volitvah leta 2018: Demokrati oranžno, M5S svetlo oranžno, Svoboda in enakost rumeno, Severna Liga modro, Forza Italia zeleno, Italijanska bratovščina modro, drugi sivo.  Vir: Guaradian, MNZ Italije.

Prav zato Salvini gibanju M5S istočasno že ponuja razne koncesije, da bi to možnost preprečil.

Predsednik Italije bo najprej ugotovil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina. Če v parlamentu ne bi uspeli oblikovati druge večine, mora zahtevati razpustitev parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi.

Conte je Salviniju očital, da ni jasno povedal, ali bo Italija 'zapustila evro in se pridružila rublju?'

Če bi parlament razpustili do konca avgusta, bi jih lahko pripravili že oktobra.

Predsednik bi lahko imenoval tudi tehnično vlado, da bi sprejeli proračun za leto 2020. Volitve bi bile v tem primeru spomladi prihodnje leto.

Politična kriza sicer vzbuja številne skrbi glede italijanskega gospodarstva, katerega dolg znaša 132 odstotkov bruto domačega proizvoda. To je najvišji dolg v evrskem območju, takoj za Grčijo, sedanja vlada pa je dolg le še povečevala.

Pohod na Rim 1922

Mnogo strahov sproža tudi možnost, da bi Italija lahko zapustila evro.

Oktober je ob tem mesec, v katerem so tudi fašisti uspeli s svojim »maršem na Rim« izsiliti podelitev mandata duhovnemu predhodniku Lige, Benitu Mussoliniju.

Res je, da si Salvini poskuša doseči zmago po parlamentarni poti, toda - tudi Mussolini, ki sploh ni zares »marširal«, je do oblasti prišel s podelitvijo mandata s strani kralja in formalno po »legalni« poti.

Mussolinija je podprl celo tedanji ameriški veleposlanik v Italiji Richard Washburn Child.

Tudi Mussolini je do oblasti prišel s podelitvijo mandata s strani kralja in formalno po 'legalni' poti. 

Tedanji politični eliti se je namreč tudi Mussolini zdel zelo pripraven za nadzor množic in nadzor države. Ko mu je kralj pod vtisom črnosrajčnikov, ki so paradirali po mestu, podelil mandat 29. oktobra leta 1922, so bili mnogi idustrijalci in pripadniki elite prepričani, da ga bodo zlahka nadzorovali ...

In tudi danes imata Donald Trump in Matteo Salvini zelo pristne odnose, kar bi bil lahko eden od znakov, da se zgodovina včasih tudi nekoliko ponavlja ali vsaj - »rima«.

Delite članek