REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napaka ali provokacija? Trump v tvitu pohvalil delovanje SS

Napaka ali provokacija? Trump v tvitu pohvalil delovanje SSDonald Trump in SS

V enem od zadnjih tvitov, ki jih je spisal ameriški predsednik Donald Trump je le-ta uporabil kratico, ki je pri marsikomu sprožila nelagodje.

Mnogi se sedaj sprašujejo, ali je šlo zgolj za napako, slabo poznavanje zgodovine (druge svetovne vojne) ali za namerno provokacijo ameriškega predsednika.

Jasno pa je, da bodo skrajni desničarji njegovo potezo pozdravili.

Mnogi se sedaj sprašujejo, ali je šlo zgolj za napako ali za namerno provokacijo ameriškega predsednika.

Donald Trump je namreč pripadnike tajne službe (Secret Service) – počastil s kratico S.S.

Težava je le v tem, da je uradna kratica te tajne službe USSS.

In da je bila SS kratica nemške oziroma Hitlerjeve osebne straže.

»Zaščitni vod« (Shutzstaffel) je vodja NSDAP in poznejši vodja tretjega rajha Adolf Hitler ustanovil leta 1925.

Zastava SS
Zastava SS-a.

V tvitu, kjer je hvalil pripadnike ameriških enot, ki ga varujejo pred protestniki proti rasizmu in diskriminaciji (#BlackLife Matters), je Donald Trump namreč zapisal:

»Pripadniki naše čudovite Nacionalne garde, ki varujejo območje okoli Bele hiše so komajda verjeli, kako lahko je bilo. 'Sprehod v parku' je dejal eden od njih. Protestniki, agitatorji, anarhisti (ANTIFA) in drugi so bili zelo LHKO oskrbljeni s strani Garde, D.C. Policije, in S.S. ODLIČNO DELO!«

Takoj zatem se je oglasil Demokratični židovski svet v ZDA in Trumpov tvit ocenil kot »še en pasji živžg belim supermačistom in neonacistom.« Dodali so, da je Donald Trump »največja nevarnost za ameriške Žide.«

Nekateri so ocenili, da je Trump okrajšavo nepravilno zapisal zato, da njegov tvit ne bi presegel omejitve 280 znakov, ki velja na Twitterju.

Toda drugi so dokazali, da bi tudi z dodanima dvema črkama kratico lahko napisal pravilno. Ob tem pa jo je tudi v preteklosti večkrat zapisal – pravilno.

Schutzstaffel (slovensko zaščitni vod; kratica SS) je bila sicer paravojaška organizacija, ki je spadala pod NSDAP. Sprva je bila del Sturmabteilunga, toda po noči dolgih nožev je pridobila samostojnost znotraj NSDAP.

Demokratični židovski svet v ZDA in Trumpov tvit ocenil kot 'še en pasji živžg belim supermačistom in neonacistom.'

Pripadnike SS so izšolali za popolno zvestobo in poslušnost ter brezobzirnost do nasprotnikov. SS-ovci so ponavljali, da je »moja čast - moja zvestoba.«

Od leta 1929 do razpada tretjega rajha je esesovce vodil Heinrich Himmler, ki jih je razdelil na dve glavni skupini: splošni SS (Allgemeine) in bojne enote SS (Waffen-SS).

Enote SS so bile sprva podrejene SA (rjavosrajčniki) in so pomagale Hitlerju v pokolu v noči dolgih nožev leta 1934, ko je brutalno odstranil svoje tekmece.

Hitler z voditelji SS-a
Hitler z voditelji SS-a

Med pododdelki SS sta bila tudi gestapo in varnostna služba (Sicherheitsdienst), ki je skrbela za domačo in tujo obveščevalno službo.

Pod poveljstvom SS-a so bili tudi slovenski domobranci, med njimi pa tudi oče sedanjega predsednika slovenske vlade Janeza Janše.

Kako v ZDA vidijo Donalda Trumpa
Kako v ZDA vidijo Donalda Trumpa. Vir: Twitter

Bojne enote SS so bile elitne bojna skupina, ki se je borila skupaj z oboroženimi silami, vendar neodvisno od njih.

Vodila je tudi koncentracijska taborišča.

Mednarodno sodišče je po vojni SS uvrstilo med zločinske organizacije.

Delite članek