REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Da bi Trump lahko odšel v cerkev in pomahal z Biblijo, so protestnike razgnali s solzivcem in šok bombami

Da bi Trump lahko odšel v cerkev in pomahal z Biblijo, so protestnike razgnali s solzivcem in šok bombamiTrump in Sveto pismo. Vir: NYT

Ameriški predsednik Donald Trump je obiskal cerkev Sv. Janeza (St. John’s Church) v Washingtonu, ki je bila dan prej poškodovana v protestih zaradi umora Georga Floyda.

Toda na poti do cerkve so ga pričakali protestniki.

Policija je zato na njih izstrelila solzivec ter šok bombe (ki ljudi zaslepijo in onesposobijo z bliskom in pokom), da bi tako razgnale demonstrante.

Ob tem se je predsednik obnašal v svojem znanem stilu. Pred cerkvijo je visoko dvignil Sveto pismo.

»Ni molil. Ni omenil Georga Floyda, ni dejal ničesar o agoniji ljudi, ki so podvrženi tej vrsti grozljivega izraza rasizma in belega supermačizma že stoletja,« je dejal Mariann E. Budde, episkopalni škof Washingtona in se s tem odzval na vsebino predsednikovega govora.

Kako je bilo vse skupaj videti, si lahko ogledate tukaj.

Ljudje pred samo Belo hišo so medtem ves ponedeljek preživeli med protesti zoper brutalnost policije ter glasno zahtevali pravičnost.

Da je pomahal z Biblijo pred cerkvijo, se je glede na njegov odziv na smrt temnopoltega Georga Floyda zdelo neprimerno. Pred tem je Trump nekatere guvernerje držav obtožil, da so »slabiči« in napovedal, da bo proteste zatrl z vojsko in policijo.

Medtem je policija ob pomoči vojske obkolila trg Lafayette.

Samo malo pred policijsko uro ob sedmih zvečer je policija na množico izstrelila solzivec in šok bombe.

Ob tem je predsednik ZDA prav zaradi protestnikov del vikenda že preživel v podzemeljskem bunkerju.

Da je pomahal z Biblijo pred cerkvijo, se je glede na njegov odziv na smrt temnopoltega Georga Floyda zdelo neprimerno.

Pred tem je Trump nekatere guvernerje držav obtožil, da so »slabiči« in napovedal, da bo proteste zatrl z vojsko in policijo.

Istočasno je zatrjeval, da nima nič proti miroljubnim protestom.

Bela hiša v mraku

V trenutku, ko je govoril o tem, da je on sam »zaveznik mirnih protestov«, so se lahko nedaleč vstran slišale eksplozije policijskih bomb in vzkliki ljudi.

Trump je bil pred cerkvijo obkrožen z nekaterimi tesnimi sodelavci.

Ob koncu policijske vrste je stal pravosodni minister William P. Barr, ki si je nato, kot opisuje New York Times, ogledal »množico nekaj minut, predno se je pričelo njeno zaplinjevanje s solzivcem.«

V trenutku, ko je govoril o tem, da je on sam »zaveznik mirnih protestov«, so se lahko nedaleč vstran slišale eksplozije policijskih bomb in vzkliki ljudi.

Pri tem so Trumpa spremljali še »običajni osumljenci«, ki so kot člani družine in njegovi svetovalci že od začetka njegovega mandata v nenavadni dvojni vlogi.

Tu je bil predvsem Trumpov zet in svetovalec Jared Kushner, ob njem pa Ivanka Trump, predsednikova hčerka in svetovalka ter tudi naše gore list Melania Trump.

Pri tem je Melania Trump nosila masko, kar je bil eden od redkih znakov o tem, da se ZDA pravzaprav nahajajo sredi epidemije koronavirusa, ki je že doslej odnesla pošastno število – preko 100.000 - žrtev.

Potem so škofje v Washingtonu, ki so si ogledali razvoj dogodkov, zaradi uporabe nasilja proti mirnim protestnikom že izrazili svoje nezadovoljstvo.

O tem ravnanju namreč niso bili obveščeni vnaprej, da se uporablja taktika »nadzora množic« zato, da bi se predsedniku ZDA »očistila pot« do cerkve, pa se jim zdi povsem neprimerno.

Antirasisti v ZDA

Škofinja Budde je obsodil tudi to, kako je Trump uporabil Sveto pismo in z njim mahal pred cerkvijo, kar so mnogi videli kot politično in neprimerno propagandno potezo.

»Sveto pismo ni ameriški dokument. To ni izraz naše države. To je izraz človeškega napora, da bi služili, ljubili in spoznali Boga,« je dejala duhovnica.

Ob tem je predsednik zelo redek obiskovalec cerkve, ki pa jo je – tako kot vsi predsedniki pred njim – obiskal na dan, ko je bil razglašen za predsednika ZDA.

Sveto pismo ni ameriški dokument. To ni izraz naše države. To je izraz človeškega napora, da bi služili, ljubili in spoznali Boga.

Medtem je državni mrliški oglednik že sporočil, da je Floyd res umrl zaradi zadušitve.

Oglednik, katerega avtopsijo je vzporedno naročila tudi družina, pa je povedal, da je pritisk krutega belopoltega policista Floydu prekinil dotok krvi v možgane, istočasno pa zaradi njegovega pritiska s kolenom in celotnim telesom na prsni koš aretirani sploh ni mogel dihati.

Policija je sicer za soodgovorne osumila štiri policiste, ki so sodelovali v brutalni aretaciji nesrečnega Floyda, ki je sprožila proteste in nemire v več kot 30 mestih v ZDA.

Hudi nemiri, ki v ZDA potekajo že teden dni, so doslej zahtevali najmanj devet smrtnih žrtev in nedoločeno število ranjenih, aretiranih pa je bilo več kot 5600 ljudi.

Najmanj 29 zveznih držav je mobiliziralo svoje nacionalne garde.

Ameriški predsednik Donald Trump pa medtem nadaljuje s tvitanjem, ki še dodatno podžiga protestnike.

Guverner Virginije Ralph Northam je zavrnil prošnjo obrambnega ministra ZDA Marka Esperja, naj v prestolnico pošlje od 3000 do 5000 pripadnikov nacionalne garde za prikaz sile.

Iz njegovega urada so sporočili, da so prošnjo zavrnili zaradi Trumpovega pogovora z guvernerji v ponedeljek, v katerem jih je označil za slabiče, ker na ulice ne pošiljajo vojske.

Delite članek