REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Posledice rasizma: Predsednik ZDA se je pred razjarjenimi protestniki skril v bunker pod Belo hišo

Posledice rasizma: Predsednik ZDA se je pred razjarjenimi protestniki skril v bunker pod Belo hišoBela hiša v mraku

V trenutku, ko so ameriški lovci F-16 včeraj v slavo »zmage nad pandemijo« preletavali Slovenijo in njene bolnišnice (in pri tem s hrupom in izpusti onesnaževali okolico), se je vrhovni poveljnik ameriške vojske in zaveznice Slovenije pred lastnimi, razjarjenimi državljani skrival – v podzemeljskem bunkerju.

Zdaj res vidimo, kako pogumen možakar je Trump. Tvita sovražne komentarje iz podzemeljskega bunkerja pod Belo hišo, obkrožen s pripadniki tajne službe.

Po poročilih New York Timesa in agencije AP naj bi namreč pripadniki ameriške tajne službe predsednika ZDA takoj zatem, ko se je več sto protestnikov zaradi rasističnega nasilja v ZDA zbralo pred Belo hišo – odpeljali na »varno lokacijo« oziroma v podzemni bunker.

Prostor je namenjen varovanju predsednika ZDA v primeru »fizične nevarnosti« zanj, v njem pa se običajno skrivajo najvišji predstavniki ameriške vlade.

Na podoben način so ameriškega predsednika Georga Busha odpeljali v bunker, ko so se začeli teroristični napadi 11. septembra leta 2001.

»Zdaj res vidimo, kako pogumen možakar je Trump. Tvita sovražne komentarje iz podzemeljskega bunkerja pod Belo hišo, obkrožen s pripadniki tajne službe,« je zapisal eden od uporabnikov Twitterja.

Na Twitterju so se takoj pričeli vrstiti številni komentarji pod označevalcem #BunkerBoy oziroma bunkerski fant.

Drug komentator pa se je vprašal, kateri pokvarjeni narcis je še imel bunker in s sliko jasno razkril odgovor v podobi vodje Tretjega rajha, ki je svojo pot tudi neslavno končal v svojem bunkerju.

Odločitev o tem, da se Trump umakne v bunker je sicer sprejela tajna služba.

V  ZDA sicer že dneve potekajo protesti in neredi v več kot 30 mestih po državi.

V številnih so na pomoč poklicali nacionalno gardo, torej vojsko in ob tem uvedli tudi policijsko uro.

Protesti so istočasno odlična priložnost za druge države, ki so pogosto tarča kritik zaradi protestov, ki se včasih dogajajo v njih.

ZDA jim tedaj običajno delijo lekcije o demokraciji.

Antirasisti v ZDA

ZDA je mogoče označiti kot državo s 'kronično boleznijo rasizma', so ocenili v kitajskem zunanjem ministrstvu.

Sedaj je celo kitajsko zunanje ministrstvo sporočilo, da je uboj temnopoltega Georga Floyjda zaradi krutega ravnanja belopoltega policista v Minnesoti tako akuten primer, da je ZDA mogoče označiti kot državo s »kronično boleznijo rasizma«.

Številne demonstracije po ZDA in zahteve za pravičnost za Georga Floyjda kažejo na »resnost problema rasizma in policijskega nasilja v ZDA,« je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

V časniku Global Times pa so se ponorčevali iz Trumpa in dodali, da naj zaščiti ljudi v Minessoti tako, kot simpatizira z nasilneži v Hongkongu.

Trump je namreč zagrozil, da bo za dušenje uporov uporabil vojsko in hkrati zagrozil, da se bo »streljanje začelo takrat, ko se začne ropanje.«

Pred tem pa je predsednik ZDA v primeru Hongkonga ostro nasprotoval kakršni koli uporabi sile proti kitajskim protestnikom, ki protestirajo proti kitajski vladi v tem avtonomnem delu Kitajske.

V Iranu pa so dogajanje v ZDA privoščljivo pospremili z znano navedbo Martina Luthra Kinga, ki je dejal, da se bo ljudstvo nekoč uprlo in živelo v skladu s svojo postavo, ki pravi, da v ZDA »kot samo po sebi umevno razumejo resnico, da so vsi ljudje ustvarjeni kot enaki.«

V ZDA so namreč pogosto napadali oblast v Teheranu tudi zaradi občasnih protestov Irancev proti lastni vladi.

»Biden je bil v kleti, ker ga je bilo strah pandemije. Trump pa je šel v bunker, ker ga je strah Američanov«, je celotno, nenavadno situacijo ocenil nek Američan.

Delite članek