REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policisti v ZDA razdvojeni, na ulicah belopolti in temnopolti oboroženci, pred Belo hišo pa »mali črni možje«

Policisti v ZDA razdvojeni, na ulicah belopolti in temnopolti oboroženci, pred Belo hišo pa »mali črni možje«Vojaška policija v ZDA proti civilistom

V ameriških mestih so se v soboto in nedeljo nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju po uboju temnopoltega Georgea Floyda v rokah oziroma pod koleni belopoltega policista.

Zlasti v soboto so bili najbolj množični, zbralo se je že na stotisoče ljudi.

Največje so bile tokrat demonstracije v prestolnici ZDA, kjer so se protestniki zbrali tudi v okolici Bele hiše. Ta je dodatno zagrajena z novim krogom žičnate ograje.

Natančnih številk o udeležbi ni, ocene pa se gibajo od 100.000 do milijona ljudi.

Protestniki so se zbrali tudi na novo preimenovanem trgu »Življenja temnopoltih štejejo« nedaleč od Bele hiše, za kar je poskrbela županja Washingtona Muriel Bowser, ki je dala z geslom gibanja proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi popisati tudi bližnje ulice.

Protesti so do večera potekali mirno, nadzirali so jih policisti brez polne bojne opreme, vendar pa se je okrog Bele hiše zbralo več sto ali tisoč uniformirancev brez posebnih oznak, ki so imeli čelade, ščite in drugo opremo, namenjeno boju proti protestnikom.

Gre morda za podobno taktiko, kot jo je na Krimu leta 2014 uporabil Vladimir Putin, ko so odcepitev polotoka zavarovali »mali zeleni možje« v uniformah brez oznak.

V ameriškem primeru imajo »mali črni možje« črne uniforme, po nekaterih podatkih pa naj bi šlo za zvezne policiste, ki sicer varujejo zapore.

Predsednik ZDA Donald Trump se razen tvitanja, da je protestnikov malo, in kreganja z nekdanjimi sodelavci ter kritik medijev, ki da proteste razpihujejo, ni oglasil v javnosti.

Ostaja pa pri pozivih, da je potrebno ukrepati zoper protestnike tudi z vojaško silo.

V soboto je dosegel svoj rekord, saj je v istem dnevu tvitnil kar 200-krat, v povprečju torej vsakih 7 minut.

Po navedbah televizije CBS, ki se sklicuje na neimenovanega visokega obrambnega predstavnika, so v Beli hiši nameravali za umiritev protestov v Washingtonu in drugih mestih po državi napotiti kar 10.000 aktivnih pripadnikov vojske.

Več ameriških medijev je poročalo, da so odnosi med Pentagonom in Belo hišo »na točki preloma«.

To kaže tudi posebno sporočilo načelnika štaba združenih poveljstev, generala Marka Milleyja, ki je vse pripadnike vojske opozoril, da so dolžni spoštovati in braniti ameriško ustavo.

Grožnja Trumpa, da bo nad protestnike poslal vojsko naj bi dokončno skrhala odnose med vrhovnim poveljnikom in vodstvom ameriške vojske.

Zelo veliko vlogo ima pri tem kritika nekdanjega obrambnega ministra Jima Mattisa, ki ga vojaki izjemno cenijo.

Ameriški vojaki, Donald Trump in Jim Mattis
Ameriški vojaki, Donald Trump in Jim Mattis

Policijsko nasilje pa se še nadaljuje.

Policista v ameriškem mestu Buffalu New sta na protestih proti policijskemu nasilju odrinila 75-letnega moškega, ki je izgubil ravnotežje in med padcem z glavo udaril v beton.

Videoposnetek, ki ga je posnel novinar lokalne javne radijske postaje WBFO, je obšel svet, saj povsem miroljubnemu moškemu, ki je izgubil zavest in obležal na tleh, policisti niso pomagali, temveč so le odkorakali naprej.

Po ogledu posnetka pa naj bi policijski komisar Byron Lockwood odredil preiskavo in razrešil oba policista, ki sta odrinila protestnika.

Po poročanju ameriških medijev naj bi bil starejši moški še vedno v bolnišnici, kljub temu, da njegovo življenje ni ogroženo, naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje precej resno.

V podobnih video posnetkih lahko vidimo, kako se policisti spravljajo na nemočne ženske.

V drugem posnetku lahko vidimo, kako se spravljajo nad protestnika, ki jih zgolj opozarjana to, da ne smejo uporabljati prekomerne sile.

Pogosti so prizori, ko policisti klečijo na enem kolenu, da bi izrazili svoje nestrinjanje z rasističnim nasiljem.

Njega in ostale mirne demonstrante pri tem policisti brez razloga škropijo s solzivcem.

Kljub temu pa je veliko tudi srce parajočih primerov, ko se ameriški policisti solidarizirajo s protestniki.

Pogosti so prizori, ko klečijo na enem kolenu, da bi izrazili svoje nestrinjanje z rasističnim nasiljem.

V drugih primerih pa celo javno sporočajo, da imajo ljudje pravico do mirnega zborovanja, plešejo z demonstranti in za njih in podobno.

Na ulicah se v nekaterih soseskah že pojavljajo oborožene straže, ki se pripravljajo na samoobrambo pred protestniki.

Toda po drugi strani so na ulici tudi pripadniki Črnih panterjev, ki odkrito nosijo orožje.

Vse to jasno kaže, da bi bila samo iskrica lahko dovolj, da bi v ZDA prišlo do pravih spopadov med različnimi skupinami ljudi.

Delite članek