REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Miss Hitler« med prijetimi ustanovitelji nove nacistične stranke v Italiji

»Miss Hitler« med prijetimi ustanovitelji nove nacistične stranke v ItalijiMiss Hitler t. i. globokega spleta v Italiji

V Italiji so nedavno razbili mrežo neonacistov, ki so se pripravljali na ustanovitev ksenofobične in odkrito nacistične stranke oziroma »Italijanske Nacionalsocialistične Delavske Stranke.«

Izkazalo se je, da je med devetnajstimi osebami, ki so se znašle v preiskavi tudi 26-letna lepotička in zmagovalka online neonacističnega tekmovanja na t. i. globokem spletu za »Miss Hitler.«

Njihov strankarski moto, zapisan na materialih je bil: 'Nevidni, tihi in smrtonosni.'

V preiskavi je tudi njena 50-letna mati.

Skupaj s somišljeniki so želeli »ustanoviti stranko, ki bi Italijo vrnila v mračno preteklost,«  poroča Daily Beast.

Omenjena »miss« pobarvanih blond las ima na hrbtu tetoviranega nacističnega orla s svastiko na eni rami, kar pove povsem dovolj o njeni politični opredelitvi.

Material italijanskih neonacistov

Gre za Francesco Rizzi iz Pozzo D'Adda v milanski pokrajini.

Poleg nje je v preiskavi še ena ženska: 48-letna Antonella Pavin iz Padove, ki je v intervjuju za Repubblico mirno razkrila bistvo skrajno desne, hkrati pa zavržne ideologije: »Sem oboževalka Hitlerja, pa kaj? Mislim, da so Judje krivi za propad sveta, mar je to zločin?«

Antonella Pavin se ima sicer za »Hitlerjevo majorko« ...

Hkrati je bil aretiran tudi nekdanji pripadnik mafije Ndrangheta iz Kalabrije, ki je obtožen zaradi vojaškega usposabljanja članov stranke.

Člane organizacije so aretirali v 16 mestih po vsej državi.

V 16 domovih so našli velike količine orožja in eksploziva, bombe in puške ter velike količine neonacističnega propagandnega materiala, simbolov in drugih spominkov.

Njihov strankarski moto, zapisan na materialih je bil: »Nevidni, tihi in smrtonosni.«

Ustanavljanje neonacističnih strank je sicer prepovedano tudi z italijansko pozitivno zakonodajo.

To pa ni edini primer lepih deklet, ki so vpete v neonacistične organizacije. S podobnim primerom so se namreč nedavno srečali tudi v Veliki Britaniji.

Dekle, za katero tožilstvo trdi, da pripada neonacistom, se je udeležilo in zmagalo na tekmovanju za »miss Hitler«, ki ga je organizirala ekstremna britanska desničarska organizacija National Action, s ciljem novačenja novih članov, je poročal britanski Independent.

22-letno Alice Cutter, znano kot »princesa Buchenwalda«, je zato obravnavalo sodišče v Birminghamu (Anglija), skupaj s fantom Markom Jonesom, ki je bil obtožen po tem, ko se je fotografiral v koncentracijskem taborišču Buchenwald z dvignjeno roko po vzoru na nacistične pozdrave iz časa tretjega rajha.

Jones se je z razvpito fotografijo nato bahal na svetovnem spletu, zato je kmalu pritegnil pozornost britanskih protiterorističnih enot in tožilstva Združenega kraljestva.

Alice pa si je sama nadela vzdevek princese Buchenwalda, ko se je prijavila na lepotno tekmovanje, verjetno pod vplivom njenega fanta Jonesa.

Oba s fantom sta se našla na udaru protiteroristične zakonodaje po Jamesovem obisku nacističnega taborišča smrti v bližini Weimarja, v Nemčiji tik pred spornim tekmovanjem.

Alice je na zavržnem tekmovanju zasenčila vso konkurenco, je na naroku v Birminghamu opozarjal tožilec Barnaby Jameson.

Tožilec: obtoženca sta želela sejati teror z 'ideologijo, ki je tako zavržna, tako ekstremna in tako skrajno odbita, da je njen obstoj šokanten za mnoge od nas, če ne za vse.'

24-letni Mark Jones in njegova punca Alice, oba iz kraja Halifax, sta sicer zanikala, da sta bila člana Nacionalne akcije od konca leta 2016 do septembra 2017.

Toda tožilstvo je vztrajalo, da ima dokaze in Jonesa obtožilo tudi zaradi poziranja na fotografiji, medtem ko je »izvajal Hitlerjev pozdrav« v Buchenwaldu leta 2016.

Alice Cutter zapušča poslopje sodišča v Birminghamu (levo). Shod Nacionalne akcije v Darlingtonu, novembra 2016 (desno). Vir: YouTube

Tožilstvo je predstavilo porotnikom fotografijo dveh moških, od katerih je eden Mark Jones, ki stojita v nekdanji sobi za eksekucije Buchenwalda, kjer so bili židovski zaporniki obešeni, in se šopirita z zastavo Nacionalne akcije.

Alice Cutter je obtožena širjenja sovraštva in zagovarjanja patoloških rasnih predsodkov.

Tožilstvo je dokazovalo, da ni naključje, da si je Alice Cutter izbrala prav omenjeni vzdevek, ker se je želela tudi na ta način povezati z zloglasnim nacističnim taboriščem Buchenwald, v katerem je med drugo svetovno vojno umrlo 56.000 ljudi, saj je njen zaročenec Mark, prav tako član prepovedane skrajne skupine National Action, obiskal Buchenwald le mesec dni pred spornim tekmovanjem.

Toda to ni vse, je poudarilo tožilstvo – Alice se je namreč prijavila na natečaj »Miss Hitler« junija 2016, le nekaj dni po tem, ko je priljubljeno poslanko laburistov Jo Cox umoril brezposelni vrtnar Thomas Mair, obseden z nacistično ideologijo.

Alice Cutter je obtožena širjenja sovraštva in zagovarjanja »patoloških rasnih predsodkov« v času, ko je bila z zaročencem aktivna članica iste skupine, National Action, ki je bila razglašena za teroristično in zaradi »rasistične, antisemitske in homofobne« ideologije ter poziva k nasilju prepovedana leta 2016, potem ko je pozdravila brutalen umor britanske poslanke Jo Cox.

Po besedah tožilca Jamesona je bilo tekmovanje za »miss Hitler 2016« organizirano s ciljem širjenja propagande ekstremne desnice in novačenja novih članov, med katerimi se je našla tudi Alice Cutter, ki ji je naposled uspelo nadeti si neslavni naslov Hitlerjeve lepotičke.

Tožilec je izpostavil, da sta obtoženca poskušala sejati teror z »ideologijo, ki je tako zavržna, tako ekstremna in tako skrajno odbita, da je njen obstoj šokanten za mnoge od nas, če ne za vse«.

Dodal je še, da gre v primeru obtožencev za »grozo patološkega rasnega predsodka; ta primer se nanaša na 'povezovanje in druženje v sovraštvu' - sovraštvu, ki je tako fanatično, in prijateljstvo, ki je tako kljubovalno, da bi obtoženca prej prekršila zakon, kot prelomila svoje vezi, stkane v sovraštvu.«

Sodišče po 36 urah zasedanja junija letos sicer ni odločilo o krivdi, toda tožilec je nato zahteval ponovno sojenje.

Alice Cutter in njen partner
Alice Cutter in njen partner

Toda Nacionalna akcija ni razpustila svojega članstva po vladni prepovedi leta 2016, ampak se je razdelila na frakcije z novimi imeni.

Ni prvič, da je v Veliki Britaniji sprožen kazenski pregon proti desničarskim skrajnežem.

Vlada je po umoru Jo Cox dala pod drobnogled preiskovalcev vse tiste, ki so osumljeni hujskanja k sovraštvu, najbolj odmeven proces pa se je končal z obsodbo vodje Nacionalne akcije Christophera Lythgoa, ki bo preživel za zapahi celih osem let.

Delite članek