REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dražba Hitlerjevih osebnih predmetov: za vrtoglavo vsoto prodan tudi njegov cilinder

Dražba Hitlerjevih osebnih predmetov: za vrtoglavo vsoto prodan tudi njegov cilinderHitlerjevi predmeti

V nemškem kraju Grasbrunn blizu Münchna so priredili dražbo predmetov, ki jih je nekoč uporabljal Adolf Hitler, to pa je razjezilo Evropsko judovsko združenje (EJA), ki se je na dražbo odzvalo z ostrim protestom.

Dražbo Hitlerjevih osebnih predmetov je pripravila avkcijska hiša Hermann Historica. Kot je po dražbi sporočil njen direktor Bernard Pacher, so v sredo na dražbi prodali približno 80 odstotkov predmetov, med kupci pa so prevladovali muzeji, narodne zbirke ter zasebni kupci »z akademskim interesom za to področje«.

Pacher je opozoril, da ni v pristojnosti njegovega podjetja, da bi ocenjevalo, kaj bodo kupci naredili z nacističnimi spominki, poudaril pa, da »bi morali preprečiti, da bi prišli v roke napačnih ljudi«.

»Ne želimo si nobenih skritih nacistov,« je še dejal.

Dražbe se je na kraju samem udeležilo več kot 50 oseb, prek svetovnega spleta pa je sodelovalo več kot 500 ljudi.

Dražbe se je na kraju samem udeležilo več kot 50 oseb, prek svetovnega spleta pa je sodelovalo več kot 500 ljudi.

Vendar je dražba kljub temu izzvala veliko ogorčenja, tako v Nemčiji kot drugje po svetu.

Hitlerjev cilinder

»Skoraj vsak teden se mora EJA odzvati na napade na stavbe naše skupnosti ter, kar je še bolj zaskrbljujoče, na fizične in besedne napade na Jude same. Skrb vzbujajoče je tudi, da Nemčija, ki je na čelu Evrope, beleži povečanje števila protisemitskih napadov. Argument zgodovinskega interesa je zgolj semantika,« je v pozivu nemškim političnim strankam zapisal predsednik EJA, rabin Menachem.

Nemške stranke je pozval, naj sprejmemo zakon, ki bo prepovedal javno prodajo tovrstnih predmetov.

Zahteval je tudi, da bi morali prodajalci razkriti imena kupcev, tako da bi lahko v interesu javne varnosti vlada hranila njihov seznam.

Adolf Hitler s cilindrom
Adolf Hitler s cilindrom

Spomnil je tudi, da je v času nacistične Nemčije umrlo šest milijonov Judov.

Po njegovem prepričanju se pravila za prodajo tovrstnih predmetov ne bi smela v ničemer razlikovati od prodaje osebnih predmetov pokojnega voditelja teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna ali obsojenega norveškega desničarskega skrajneža Andersa Breivika.

Obleka Eve Braun
Obleka Eve Braun

Med predmeti, ki so se znašli na dražbi, so jedilni pribor, Hitlerjeva podpisana pisma in fotografije nacističnih voditeljev, vključno s samim Hitlerjem, koktajl obleka Hitlerjeve soproge Eve Braun, Hitlerjev klobuk in cigaretnica nacističnega veljaka Hermana Göringa.

Na dražbi se je vnel pravi boj tudi za luksuzno izdajo Hitlerjevega manifesta Moj boj, ki so ga prodali za 130.000 evrov, kar je dvakrat več od pričakovane cene.

Obleko Eve Braun so prodali za 4600 evrov, kar je prav tako skoraj dvakrat več od pričakovane cene.

Na dražbi se je vnel pravi boj tudi za luksuzno izdajo Hitlerjevega manifesta Moj boj, ki so ga prodali za 130.000 evrov, kar je dvakrat več od pričakovane cene.

Cilinder Adolfa Hitlerja so prodali za - 50.000 evrov.

Dražba se je začela v sredo ob 18. uri zvečer in je trajala do 22.15. Danes se nadaljuje spletna dražba, ki se je začela ob 10. uri.

Tokratna dražba ni prva tovrstna dražba omenjene avkcijske hiše, saj so na podobni leta 2016 za 275.000 evrov prodali Hitlerjev uniformirani suknjič.

Kritični so tudi v nemški vladi.

»Nacistični zločini se tukaj trivalizirajo,« je ocenil nemški komisar za antisemitizem Felix Klein.

Povsem drugače pa glede Hitlerja ravnajo v njegovi rojstni, sosednji državi – Avstriji.

Hitlerjev Mein Kampf
Hitlerjev Mein Kampf

V rojstno hišo nemškega nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja se bo namreč vselila avstrijska policija.

Na tak način naj bi preprečili, da bi hiša postala romarski kraj za neonaciste.

Cilinder Adolfa Hitlerja so prodali za - 50.000 evrov.

Po navedbah domačinov so neonacisti doslej pogosto pripotovali v Braunau, da bi se fotografirali pred Hitlerjevo rojstno hišo.

Kot je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo, bodo hišo pred vselitvijo policije prenovili. Arhitekturni natečaj na ravni EU bo objavljen še ta mesec.

Hitlerjeva rojstna hiša
Hitlerjeva rojstna hiša

Z vselitvijo policije v Hitlerjevo rojstno hišo v kraju Braunau am Inn v Zgornji Avstriji se bo zaključil dolgoletni pravni spor med avstrijsko državo in lastnico hiše.

Avstrijski parlament je namreč leta 2016 sprejel odločitev o razlastitvi hiše. Lastnica se je pritožila tako zaradi razlastitve kot višine odškodnine.

Tožnica je sicer avgusta letos dokončno izgubila primer na vrhovnem sodišču na Dunaju. Kljub temu je od države za hišo dobila 812.000 evrov.

Delite članek