REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na dražbi Hitlerjev stol s svastiko, predmeti in slike, najdražja z izklicno ceno 45.000 evrov

Na dražbi Hitlerjev stol s svastiko, predmeti in slike, najdražja z izklicno ceno 45.000 evrovHitler in njegova stvaritev

V Nürnbergu bo danes na dražbi umetniških del tudi pet slik, katerih avtorstvo pripisujejo Adolfu Hitlerju. Dražba je ponovno razburila javnost, toliko bolj, ker slike nacističnega diktatorja vedno dosežejo zelo visoke cene.

Dražba je ponovno razburila javnost, toliko bolj, ker slike nacističnega diktatorja vedno dosežejo zelo visoke cene.

Župan Nürnberga Ulrich Maly je ponudbo dražbene hiše Weidler označil za neokusno.

Še pred dražbo so nekaj del iz ponudbe umaknili, saj se je porajala domneva, da gre za ponaredke. Zadevo zdaj preiskuje policija.

Posel s predmeti, tesno povezanimi z nacizmom, ima dolgo tradicijo, ki je ne presekajo ne javno zgražanje ne medijski pogromi. V Nemčiji so nacistični simboli v javnosti prepovedani, a so dovoljene izjeme, če so ti postavljeni v izobraževalni ali zgodovinski kontekst.

Po poročanju Thelocal.de je avkcijska hiša Weidler prav zaradi možnosti prevar umaknila nekatere od del, ki so bila napovedana za dražbo.

Slika Adolfa Hitlerja

Teh del zato ne bo 26, kot je bilo napovedano najprej. Vendar pa bo v Nürnbergu še vedno mogoče kupiti pet slik, podpisanih z A. Hitler, naslikanih z vodnimi barvami. Tudi vaza, naslanjač in mizno pregrinjalo, ki so pripadali Hitlerju ostajajo na dražbi.

Na dražbi bo tudi domnevno Hitlerjev pleteni naslanjač, ki ima ob straneh svastiko.

Na dražbi bo tudi domnevno Hitlerjev pleteni naslanjač, ki ima ob straneh svastiko. Da dražbena hiša ne bi prišla navzkriž z zakonom, so v predstavitvenem katalogu svastiko zameglili.

Do zmanjšanja števila predmetov je prišlo zatem, ko je tožilstvo zaplenilo 63 predmetov zaradi suma, da jih ni naslikal ali narisal sam Adolf Hitler. Nato je hiša napovedala dražbo 26 predmetov, vendar je tudi to število sedaj zmanjšano.

Slika Adolfa Hitlerja

Prodaja Hitlerjevih predmetov sicer pogosto sproža podobne reakcije, saj je med domnevnimi Hitlerjevimi predmeti pogosto veliko ponaredkov. Tri slike, naslikane z vodnimi barvami je na primer pred mesecem dni zaplenila nemška policija. Imajo pa ta dela včasih visoko ceno.

Med domnevnimi Hitlerjevimi predmeti je pogosto veliko ponaredkov.

Leta 2015 so na podobni dražbi prodali za 400.000 evrov Hitlerjevih slik in drugih predmetov.  

Med Hitlerjevimi deli na dražbi je med drugim slika gorskega jezera z najvišjo izhodiščno ceno 45.000 evrov.

Podpis Adolfa Hitlerja

Hitler je sicer poskušal postati slikar in se vpisati na dunajsko akademijo za umetnost, vendar so ga zavrnili zaradi pomanjkanja talenta. Sprejemnih izpitov se je udeležil dvakrat, leta 1908 in 1913, ko je na Dunaju živel brez stalnega prebivališča in pogosto spal v zatočiščih za brezdomce.

Hitlerja so na dunajski akademiji za umetnost po sprejemnih izpitih zavrnili dvakrat, leta 1908 in 1913.

Kljub temu je nadaljeval s slikanjem in slike, ki jih je pogosto kopiral iz razglednic, prodajal turistom.

Po prevzemu vodstva nacistične stranke je postal kancler Nemčije in nato vodja Tretjega rajha ter Nemčijo povedel v drugo svetovno vojno, v kateri je Nemčija zagrešila številne zločine.

V vojni je umrlo do 80 milijonov ljudi.

Samomor je naredil 30. aprila leta 1945.

Delite članek