REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Rdeča armada ni ujela Hitlerja v njegovem bunkerju?

Zakaj Rdeča armada ni ujela Hitlerja v njegovem bunkerju?Foto: Oleg Knorring / Sputnik

Sovjeti so potrebovali samo še dva dneva, da pridejo do podzemnega skrivališča in ujamejo Hitlerja živega, vendar jih je nacistični vodja prehitel in storil samomor še pred njihovim prihodom.
V letošnjem filmu Clinta Eastwooda z naslovom Pariz 15:17 se v nekem prizoru trije Američani znajdejo v Berlinskem muzeju. Vodič jim pove, da je Adolf Hitler storil samomor, medtem ko je bil obkrožen s Sovjeti. Trojica je bila precej presenečena, saj so do takrat mislili, da je nacističnega voditelja obkrožila ameriška vojska.

"Vi, Američani, si pripisujete usluge za vsako zlo, ki ga premagate," je odvrnil vodič in imel je prav. ZDA, Velika Britanija in ostali zavezniki so res vložili velike napore v zmago nad nacizmom, vendar je bila na koncu Rdeča armada tista, ki je zavzela Berlin in pripravila Hitlerja do samomora. Pa poglejmo, kako se je to odvijalo.

Podzemna trdnjava

Hitlerjev bunker v Berlinu blizu kanclerskega poslopja (Reichskanzlei) Getty Images
Hitlerjev bunker v Berlinu blizu kanclerskega poslopja (Reichskanzlei), foto: Getty Images 

Zgodaj spomladi leta 1945 se je Hitler soočal s težko situacijo. Proti nemški prestolnici so z vzhoda prodirali Sovjeti, medtem ko so se ameriške in britanske enote približevale z zahoda. Kljub temu nacistični vodja ni želel priznati poraza.

"Ne pritiče nam, da bi bili poklani kot ovce," naj bi izjavil Führer, kot ga navaja njegov biograf Joachim Fest, ki dodaja, da je Hitlerjev način delovanja v poslednjih mesecih odražal brezkompromisnost, krvoločnost in pretencioznost v slogu Wagnerja.

Kljub temu se je tudi sam zavedal, da bo vojne kmalu konec. Med januarjem 1945 pa do svoje smrti konec aprila je živel v Führerbunkerju. To je bilo podzemno zaklonišče pod kanclersko pisarno (Reichskanzlei) v središču Berlina. Zavezniki so močno bombardirali mesto, zato se je Hitler redko pojavil na površju.

Najtemačnejši človek na svetu je izgubljal vojno in nadzor. "Čas je zapravljal z neuporabnim pregovarjanjem, obtožbami in spomini," piše Fest. Hitlerjev ožji krog je opazoval starega, histeričnega moža s tresočimi rokami, ki je neskončno dolgo jedel kolače in pridigal o "zmagi" in "borbi do konca".

Rusi prihajajo

Takrat je že bilo konec vseh upov za nemško zmago, razen v Hitlerjevi glavi. 9. aprila so Sovjeti zavzeli Königsberg, 13. aprila pa še Dunaj. Tri dni kasneje se je začela bitka za Berlin.

Nadaljevanje članka si lahko preberete na RUSSIA BEYOND

Delite članek