REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Reinkarnacija Adolfa Hitlerja znova buri duhove

Reinkarnacija Adolfa Hitlerja znova buri duhoveGjinovci - Hitler

"Albanec s Kosova je izrezan Hitler: sovraži Srbe, nosi Mein Kampf v žepu, se ne ločuje od svastike in fotografiranje zaračunava 80 evrov", se že v naslovu svojega članka ne more načuditi današnji Telegraf nad podobo starejšega moškega, ki jo je te dni objavil eden od uporabnikov Twittra ob pripisu, da je "to nekaj najbolj groznega, kar sem videl: nek Albanec iz Kosovske Mitrovice živi kot Hitlerjev dvojnik in ga dobesedno malikuje v prepričanju, da je ta 'samo bombardiral Jugoslavijo'".

Na fotografiji se res vidi starejši možakar, ki si je pričesko res počesal podobno Hitlerjevi, prav tako ima zanj značilne brke. Fotografija razkriva, kako v družbi nekega mladeniča uživa v pivu, in res srhljivo spominja na vodjo tretjega rajha.

Kosovski Hitler
Kosovski Adolf Hitler v svojem Orlovem gnezdu.

"S seboj naokoli raznaša 'hitlerjevske pritikline' v obliki raznih spominkov, kot so rajhsmarke ali značke in ogrlice s svastikami", poroča Telegraf in nato razkriva, da gre za 59-letnega Emina Gjinovcija, ki živi v Kosovski Mitrovici in je "izrezani Adolf Hitler".

"Kosovska reinkarnacija Adolfa Hitlerja, kot pravi sam zase, vsekakor izgleda tako, kot se predstavlja", sklepa portal ob pripombi, da gre za "nekdanjega terorista in borca Osvobodilne vojske Kosova (OVK), ki še naprej priteguje pozornost, saj so se na družbenih omrežjih spet pojavile njegove fotografije, na katerih pozdravlja ljudi tako, kot so to počeli nacisti".

Vizitka - Hitler
Vizitka "Adolfa Hitlerja"

O življenjskem poslanstvu Emina Gjinovcija so do sedaj poročali številni svetovni mediji, najdemo ga celo v Wikipediji kot Emina Xhinovcija, ki v ospredje postavlja ne le njegovo neomajano ljubezen do Adolfa Hitlerja in njegove ideologije, ampak tudi, da je ponosen, da je svojo podobo do popolnosti prilagodil videzu nekdanjega nemškega diktatorja ter tega nima namena spremeniti do dneva, ko umre. Življenjska želja mu je namreč, da si ga ljudje tudi po smrti zapomnijo kot – Hitlerja.

Na Kosovo je prišel iz Nemčije leta 1998, da bi se (kot sam pravi) boril na strani Osvobodilne vojske Kosova (OVK) proti Srbom. Do sedaj je nemalokrat izjavil, to pa objavili britanski, ameriški, italijanski najbolj znani mediji, namreč da obožuje Hitlerja zato, ker je "le on bombardiral Jugoslavijo".

Življenjska želja mu je, da si ga ljudje tudi po smrti zapomnijo le kot – Hitlerja

Gjinovci, nekdanji gostilničar, ima pet hčerk, ki jim pravi "Hitlerjevi otroci".

S seboj ima vedno v Evropi do pred kratkim sicer prepovedan Hitlerjev politični manifest "Mein Kampf", knjigo, ki jo je ta napisal leta 1923 med prestajanjem zaporne kazni v landesberški trdnjavi. Delo je kasneje postalo evangelij in programska smernica nacionalsocialistov in skrajne desnice.

Hitler Gnjinovici
Skupna fotografija s pripadniki mednarodne policije in KFOR-ja, enot zveze NATO.

Zločini, ki jih je Hitler storil in način, kako je sploh prišel na oblast, pa Gjinovcija sploh ne ganejo. To je potrdil v številnih intervjujih, ob njem pa so denimo britanski časniki v opomin in poduk svoji publiki znova objavljali fotografije, ki so pričale o grozovitosti nacističnih zločinov ter chilling footage, torej video posnetek, ki je prikazoval, kako nasilno je Hitler prišel na oblast leta 1933.

Gjinovci se je nekemu novinarju iz domačih logov zaupal, da se je prepoznal v liku in delu Hitlerja zato, ker se je ta boril proti njegovemu sovražniku. "Sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj," je temelj filozofije samooklicanega "Hitlerja s Kosova", ki na vprašanje novinarjev - kdo pa so njegovi sovražniki, ne pušča dvomov in odgovarja: Srbi.

"Sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj," je temelj filozofije samooklicanega "Hitlerja s Kosova"

Zato dosledno poveličuje in posnema obnašanje svojega vzornika Adolfa, saj se je opremil tudi z vsemi nujno potrebnimi pripomočki, kot so na primer lične osebne vizitke s kljukastimi križi, poroča Telegraf. Te so mu sicer v veliko pomoč, ker ga ljudje pogosto vabijo na fotografiranja ali različne dogodke, celo na poroke in pogrebe, ki jih "obiskuje zasebno, pa tudi profesionalno".

"Tudi na pogrebe pridem, jaz - Hitler. Vendar ima to včasih negativen učinek, kajti tisti, ki žalujejo za preminulem, ko me zagledajo, nehajo jokati in se želijo pogovarjati z menoj," pripoveduje Gjinovci.

Kdo ga želi tudi fotografirati, mu mora za ta užitek plačati, ker svoje portrete sodobni Hitler (ki ob takih priložnostih nase navleče tudi oblačila, podobna tistim, ki jih je imel njegov vzornik) ne razdaja zastonj, ampak jih mastno zaračunava, od 20 do 80 evrov oziroma v povprečju 60 angleških funtov "po sliki", odvisno od "klienta".

Za domačine je cena znosnejša, za tujce (ki jih na Kosovu ne manjka) pa je cena nekoliko bolj zasoljena. V vsakem primeru, Gjinovci je živi dokaz, da se s podobo Hitlerja tudi v današnjem času da dobro zaslužiti. In zaslužek nikakor ni skromen, včasih več kot 200 evrov na dan.

Hitler Gnjinovici
Na mostu ki vodi iz južnega (albanskega) dela Mitrovice v severni (srbski del). Pot naprej bi lahko bila nevarna...

Čeprav obstajajo tisti, ki jih ne moti njegov videz, se mnogi sprašujejo, kako lahko ta človek brez kakršnihkoli posledic služi denar na opisani način - čeprav bi ga verjetno v neki drugi evropski državi aretirali prav zaradi tako nesprejemljivega "imidža", ki bi lahko pošteno vznemiril javnost in Hitlerjeve žrtve ali pa njihove potomce.

Na Kosovu je očitno miselnost nekoliko drugačna, ker se Hitlerjev dvojnik bratsko objema večinoma s pripadniki mednarodnih sil, s tem pa prispeva alarmantno visoko dozo ekscentričnosti v tem delu sveta, kjer napetosti med etničnimi skupinami žal nikakor ne manjka. Tako si je veteran nekdanje OVK ob svojem bornem veteranskem dodatku iznašel tržno nišo in način za dodaten zaslužek, ki ga dobiva s poziranjem kot "Hitler našega časa", v katerem so ljudje prepoznali reinkarnacijo Führerja. In to že iz časa mladosti posnemovalca.

Gjinovci prispeva alarmantno visoko dozo ekscentričnosti v tem delu sveta, kjer napetosti med etničnimi skupinami nikakor ne manjka.

"Ljudje so me imenovali Hitler že od moje zgodnje mladosti. Govorili so mi, da sem mu zelo podoben, veliko bolj kot tisti Anglež, ki ga igra v filmih," se rad baha Gjinovci in s tem meri na Charlieja Chaplina, ki je Hitlerja upodobil v Velikem diktatorju.

Oblečen in počesan kot Hitler se prav rad sprehodi po središču Kosovske Mitrovice, ne da bi s tem pri komurkoli vzbudil kakšno negativno reakcijo. Prav nasprotno, veliko mimoidočih ga prisrčno pozdravlja, tudi z visoko dvignjeno desnico, kar bi sicer vzbudilo zgražanje in obsodbe v številnih drugih delih sveta.

Hitler Gnjinovici

Prištinski mediji so celo poročali, da lokalni poslovneži in politiki ne vidijo težav zaradi njegovega nenavadnega videza in načina življenja, pa tudi na zaslužku mu ne zavidajo, ker menijo, da "je to dokaz odlične poslovne ideje".

Hitlerjev dvojnik je zato sveto prepričan, da z reinkarnacijo Adolfa opravlja dobro poslanstvo.

"Ljudje me spoštujejo, vsi me pozdravljajo s Heil Hitler!"

"Ljudje me spoštujejo, vsi me pozdravljajo s Heil Hitler! Gospe se rade dotikajo mojega obraza, prepričane, da je maska. Vlečejo me za lase in sprašujejo, če me lahko poljubijo na obraz. Tudi na roditeljske sestanke sem šel tako oblečen. Vedno, ko sem šel po hčerko v šolo, so k nama pristopali drugi otroci, se me dotikali in se želeli pogovarjati z menoj," pripoveduje Gjinovci.

"Domači Hitler" je na Kosovu tako znan, da se ob sprehodu tudi mirovniki iz zveze NATO, ki patruljirajo po mestih, radi ustavljajo in pozdravljajo kosovskega Hitlerja, kar je pri marsikateremu novinarju, ki je prišel Gjinovciju na sled, porodilo vprašanje, če bi ga ti možje tako prisrčno in toplo pozdravljali - v svojih lastnih državah?

Hitler - ostudno tvit
"Selfi" z dvojnikom Adolfa Hitlerja

Seveda ne bi, je komentiral njegovo početje britanski tisk ob pripombi, da, če bi se ta gospod poskušal predstaviti kot Führer v Nemčiji, bi ga takoj aretirali, ker kakršnekoli podobe starega nacističnega režima ali prikaz katerega koli njegovega simbola tam veljajo za resen zločin.

Londonski časnik ob tem spominja tudi na zgodovinska dejstva, namreč, da je aprila leta 1941 Hitler dal ukaz nemškim silam - podprtim z italijanskimi, romunskimi, madžarskimi in bolgarskimi zavezniki iz sil osi - za napad na Jugoslavijo in Grčijo, ter da so Srbi in Hrvati v tistem času predstavljali večino jugoslovanskega prebivalstva.

Izpostavlja tudi dejstvo, da je bilo med drugo svetovno vojno v tem delu Evrope razširjeno preganjanje Srbov, ki je znano kot genocid nad Srbi; to je vključevalo iztrebljanje, izgone in prisilne verske spreobrnitve velikega števila etničnih Srbov s strani ustaškega režima in okupatorskih sil osi.

Delite članek