REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

FBI razkril tajne dokumente: Hitler preživel drugo svetovno vojno, zbežal v Argentino in umrl v častitljivi starosti?

FBI razkril tajne dokumente: Hitler preživel drugo svetovno vojno, zbežal v Argentino in umrl v častitljivi starosti?Hitler in Rosa

FBI je naposled razkril več map polnih do nedavnega zaupnih dokumentov, ki vsebujejo številne informacije o domnevnem begu Adolfa Hitlerja, nacističnega vodje in zločinca, v Argentino na samem koncu druge svetovne vojne, leta 1945.

Dokumenti FBI pričajo, da se je Hitler zatekel v Argentino. Vir: FBI

Objavljeni materiali pričajo, da je vodja tretjega rajha prišel v Južno Ameriko v podmornici in da mu je šest visokih argentinskih uradnikov zagotovilo zatočišče na ranču v južnih Andih.

Iz dokumentov izhaja, da je Hitler zbežal iz Nemčije dva tedna in pol po padcu Berlina, poroča britanski Mirror.

FBI verjel, da Hitler ni storil samomora, ampak zbežal v Argentino. Vir: FBI

Svetovni mediji poročajo, da so govorice o Hitlerjevem pobegu prišle tudi na ušesa direktorju FBI Edgarju Hooverju, vendar jih je ameriški zvezni urad ocenil za nezadostne in sklenil, da je nemogoče nadaljevati iskanje Hitlerja na podlagi le-teh.

Toda zbrani materiali, s katerih je umaknjena oznaka tajnosti, zdaj razkrivajo, da je FBI kljub temu še dolga leta zbiral vse informacije, ki so kazale, da je Hitler res našel varen pristan prav v Argentini ...

Samo dejanje (pobeg) pa naj bi bilo organizirano z dvema podmornicama, zgrajenima po (takrat) najsodobnejših standardih in z možnostjo dolge plovbe brez izplutja na površje.

Kot je navedeno v enem od poročil, je Hitler prispel v Argentino skupaj s 50 ljudmi, častniki, ki so bili lojalni njegovemu režimu, in njihovim družinskim članom. Poročila se sklicujejo, med drugim, tudi na lokalno policijsko poročilo o podmornici, ki se je nenadoma pojavila ob argentinski obali.

V enem od dokumentov piše, da je argentinski novinar trdil, da obstaja poročilo lokalne policije, ki je dokumentirala čudno dogajanje ob obali, ko sta pristali podmornici z visokimi častniki in civilisti.

Eno od poročil navaja, da si je nacistični vodja na vse kriplje prizadeval, da ne bi padel v roke Rusom.

Poročilo je celo sugeriralo, da je med njimi, kljub preobleki prepoznan tudi znan par, sicer nekoliko kamufliran. Šlo naj bi za Hitlerja in njegovo ljubico Evo Braun, piše Independent.

Eno od poročil navaja, da si je nacistični vodja na vse kriplje prizadeval, da ne bi padel v roke Rusom in se je zato odločil naseliti v Južni Ameriki. Tako si je zagotovil, da ne bo poslan v taborišče za vojne ujetnike.

Hitler

Prvo poročilo o prihodu nacističnega führerja v Argentino ima datum 21. september 1945, medtem ko je po uradni različici takrat 56-letni Adolf Hitler štiri mesece prej, 30. aprila 1945 storil samomor.

Toda dokumenti FBI, s katerih je naposled umaknjena oznaka tajnosti razkrivajo, da je ameriška zvezna preiskovalna agencija prejela prve podatke o Hitlerjevem preživetju le pet mesecev po njegovi (domnevni?) smrti 30. aprila 1945 in samo dva tedna po tem, ko se je Japonska predala po ameriškem bombardiranju Hirošime in Nagasakija, kar je označilo konec druge svetovne vojne.

Adolf Hitler, vzpon in padec
Adolf Hitler, vzpon in padec.
»Upokojeni« nemški diktator in Eva Braun sta, kakor sledi iz poročil FBI, v Argentini umrla naravne smrti, v častitljivi starosti ...

Spomnimo, ZDA so leta 1945 izvedle jedrsko bombardiranje dveh japonskih mest.

Po ukazu predsednika Harryja Trumana so Združene države Amerike 6. avgusta odvrgle jedrsko bombo »Deček« na Hirošimo, 9. avgusta pa še bombo »Debeluh« na Nagasaki.

»Upokojeni« nemški diktator in Eva Braun pa sta, kakor sledi iz zbranih fajlov FBI, v Argentini umrla naravne smrti, v častitljivi starosti ...

Delite članek