REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Esesovci med nami? Bajne Hitlerjeve pokojnine prejema kar 184 Slovencev in 71 Hrvatov

Esesovci med nami? Bajne Hitlerjeve pokojnine prejema kar 184 Slovencev in 71 HrvatovHitler in esesovci, pokojnine

Več kot 2.000 ljudi, od tega 71 na Hrvaškem, je februarja letos prejelo pokojnine, ki se izplačujejo nekdanjim nacistom, njihovim sodelavcem ali osebam, ki so bile prisilno rekrutirane, je v petek objavilo nemško ministrstvo za delo.

Tportal.hr se v tekstu z naslovom »Zloglasni esesovci še vedno prejemajo nacistične pokojnine, a ujelo jih je celo 71 hrvaških upokojenih nacistov« sklicuje na razkritje belgijskega časnika De Morgen, ki je navajal, da najmanj 27 kolaboracionistov nekdanjega okupatorja v Belgiji še vedno skrivoma prejema pokojnino iz nemškega proračuna, vendar je bilo nato identično izplačevanje pokojnin ugotovljeno tudi v Združenem kraljestvu.

Do razvpitega razkritja je prišlo, ko so štirje poslanci v belgijskem parlamentu predložili dokaze o obstoju plačil iz Nemčije na podlagi vojaškega sodelovanja med okupacijo in so nato zahtevali od vlade v Bruslju ukinitev izplačil teh prejemkov v Belgiji.

Zagrebški Jutarnji list piše, da iz poročila nemškega ministrstva za delo izhaja, da je na svetu 2.033 ljudi, ki so februarja prejeli nacistično pokojnino, ki lahko doseže znesek v višini 1.300 evrov na mesec.

V Evropi nacistično pokojnino prejema 1.532 ljudi, od tega 573 samo na Poljskem. Takoj za Poljsko je Slovenija s 184, sledi ji Avstrija s 101.

Najnižja je 425 evrov.

V Evropi tako pokojnino prejema 1.532 ljudi, od tega 573 samo na Poljskem.

Takoj za Poljsko je Slovenija druga z največjim številom Hitlerjvih pokojnin s 184 upokojenci, sledita ji Avstrija s 101, in Češka s 94 izplačanimi nacističnimi pokojninami.

V Franciji take pokojnine prejema 54 oseb, v Veliki Britaniji 34, na Hrvaškem 71 in na Madžarskem 48.

V Afriki jih je 13, od tega v Južni Afriki 9 in 4 v Namibiji.

Nemčija je podedovala obveznosti tretjega rajha in prevzela izplačilo pokojnin sklicujoč se na dekret, ki ga je leta 1941 podpisal sam Adolf Hitler.

ZDA ima na svojem ozemlju 250 »odjemalcev« nacističnih pokojnin, v Kanadi jih je 121, Braziliji 18 in Argentini osem.

Azija ima le trideset uporabnikov, od tega 12 na Tajskem. V Avstraliji jih je 44.

Nemčija te pokojnine izplačuje na podlagi zakona, ki ga je sprejela leta 1951, ki omogoča nadomestilo za »nemške žrtve vojne.«

Hrvaški dnevnik ugotavlja, da - kar se tiče pravne plati -, ni nobenih nepravilnosti, ker je Nemčija kot pravna naslednica Tretjega rajha podedovala obveznosti nacistične Nemčije in prevzela izplačilo pokojnin na podlagi dekreta, ki ga je leta 1941 podpisal sam Adolf Hitler.

Gre namreč za nacistični dekret, ki je pravno ostal v veljavi tudi po Potsdamski konferenci leta 1945, ko je bil dosežen dogovor o osnovnih vprašanjih o položaju Nemčije po porazu.

Državni organi posamičnih držav domnevno ne vedo, kdo so konkretni prejemniki nacističnih pokojnin, ker imajo informacije o tem samo Nemci.

Ker države EU niso dolžne medsebojno poročati o čezmejnih plačilih pokojnin, so ta plačila izvedena tudi brez kakršnekoli obdavčitve.

Adolf Hitler, vzpon in padec

Pravico do njih imajo nekdanji nacisti ali tuji sodelavci Hitlerjevega režima, pa tudi prisilno rekrutirani.

Domnevno so iz te pokojninske verige izključeni tako nekdanji pripadniki SS-enot kot tudi vsi tisti, ki so bili obsojeni za vojne zločine, piše Index.hr.

Toda Euronews poroča, da sporne pokojnine kljub omenjeni omejitvi, prejemajo tudi nekdanji esesovci, ki so - med ostalimi - državljani tako Belgije kot Velike Britanije.

Od leta 2008 novi zakon sicer dovoljuje nemškim zveznim deželam, ki izplačujejo te pokojnine, da lahko prenehajo s tem početjem, vendar je bila ta možnost v letu 2017 po podatkih nemške vlade – zelo slabo koriščena.

Direktor Centra Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, je za Jeruzalem Post dejal, da ga to odkritje sploh ni presenetilo.

»Zgodba je veliko večja od tistega, kar je znano. Ne gre samo za pokojnine v Belgiji in Združenem kraljestvu - to se dogaja v mnogih državah,« je opozoril Zuroff.

Najnovejše razkritje nemškega ministrstva za delo pa je očitno ne le potrdilo, ampak s številko o več kot 2000 osebah, ki po vsem svetu prejemajo nacistične pokojnine - krepko preseglo najbolj črne sume slavnega lovca na naciste.

Delite članek