REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preobrat: novi vodja neonacistov v ZDA je temnopolt in ima osupljiv načrt za častilce Hitlerja …

Preobrat: novi vodja neonacistov v ZDA je temnopolt in ima osupljiv načrt za častilce Hitlerja …Novi vodja ameriških neonacistov James Hart Stern (levo) in nekdanji šef NSM Jeff Shoep (desno)

Ena največjih neonacističnih skupin v Združenih državah Amerike je dobila prav posebnega novega voditelja - Jamesa Harta Sterna, ki je aktivist afriško-ameriških korenin, katerega edini cilj je, da jih razpusti.

54-letni Stern je postal novi vodja ene največjih in najstarejših neonacističnih skupin v ZDA - Nacionalsocialističnega gibanja.

Temnopolti aktivist za državljanske pravice je dobil edinstveno priložnost, da lahko zmanipulira enega od najbolj škodljivih desničarskih ikon v ZDA.

Priložnost je pograbil in zmagal na celi črti - in to je nedvomno njegov najbolj osupljiv dosežek doslej.

54-letni Stern je namreč postal novi vodja ene največjih in najstarejših neonacističnih skupin v ZDA - Nacionalsocialističnega gibanja (NSM) poroča britanski Guardian.

Shod NSM, Detroit

Stern je razrkil, da je postopoma »obdeloval« dolgoletnega vodjo neonacistiöne skupine, preden mu je uspelo dokončno prevzeti vajeti.

»Kot temnopolti moški sem naposled prevzel neonacistično skupino in jih prelisičil,« je sporočil medijem.

»Kot temnopolti moški sem naposled prevzel neonacistično skupino in jih prelisičil,« je sporočil medijem.

Ker je zdaj povsem prevzel nadzor nad organizacijo, katere člani nosijo uniforme, ki so podobne tistim, ki so jih nosili esesovci v nacistični Nemčiji, jo Stern namerava ne le spodkopati, ampak dokončno preoblikovati.

Sternova uvodna poteza kot predsednika NSM se je nanašala na obravnavo tožbe zoper razvpito neonacistično skupino; prosil je namreč sodnika v Virginii, da razsodi, da je omenjena skupina kriva za zaroto, ki je bila sprožilec nasilja na zloglasnem shodu belih nacionalistov v mestu Charlottesville leta 2017.

Njegov naslednji korak pa je bil še bolj radikalen: zamenjava spletne strani skrajne desnice s poukom - zgodovine holokavsta.

Njegov naslednji korak pa je bil še bolj radikalen: zamenjava spletne strani skrajne desnice s poukom - zgodovine holokavsta.

Po podatkih iz sodnih dokumentov, ki so bili razkriti konec preteklega tedna, namerava Stern izkoristiti mesto direktorja in predsednika ameriškega Nacionalsocialističnega gibanja, da do konca »minira« obrambo skrajnežev iz te radikalno desne skupine, ki ima sedež v Detroitu.

Agencija AP razlaga, da je NSM ena od številnih ekstremističnih skupin, ki so bile tožene zaradi prelivanja krvi na srečanju belih nacionalistov v Charlottesvillu leta 2017.

Stern je januarja letos zamenjal Jeffa Shoepa na mestu vodje spornega gibanja.

Jeff Shoep

Washington Post poroča, da je Shoep, ki je bil sicer v laseh s precejšnjim delom članstva, predal Sternu vodstvo nad skupino, ker je bil zaskrbljen zaradi možnih posledic tožbe.

Stern pa je to okoliščino spretno izrabil, da jim še bolj oteži obrambo na sodišču.

AP trdi, da je njegov podvig na las podoben zapletu iz novega filma BlacKkKlansman slavnega Spika Leeja, posnetega po resnični zgodbi, v kateri se je temnopolti policist infiltriral v lokalno podružnico Ku Klux Klana (KKK) v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja.

Scena iz filma BlacKkKlansman slavnega Spika Leeja, posnetega po resnični zgodbi, v kateri se je temnopolti policist infiltriral v lokalno podružnico Ku Klux Klana

Tudi Stern je imel bližnje srečanje s KKK po tem, ko se je spoprijateljil z nekdanjim »velikim čarovnikom« Ku Klux Klana Edgarjem Rayem Killenom, medtem ko sta delila zaporniško celico.

Nenavadno prijateljstvo je Sternu omogočilo, da potopi ogromno organizacijo, ki je zagovarjala »nadvlado belcev«.

Nenavadno prijateljstvo je Sternu omogočilo, da potopi ogromno organizacijo, ki je zagovarjala »belo nadvlado«.

Vodja KKK Killen je bil obsojen v Mississippiju zaradi uboja treh aktivistov za državljanske pravice črncev, ki se je zgodil pred 41 leti. Okrožni sodnik Marcus Gordon v mestu Philadelphia v zvezni državi Mississippi je takrat 80-letnemu Killenu prisodil po 20 let za vsak uboj, kar je bila najvišja zagrožena kazen.

James Hart Stern

Stern, ki je bil zaprt zaradi poštne goljufije, je počasi pridobil zaupanje vodje KKK, ki mu je naposled dal pooblastilo nad svojim premoženjem. Tako je Stern leta 2016 lahko uporabil pravno diskrecijo, da razpusti zloglasno organizacijo KKK, ki jo je nekoč vodil Killen.

Stern je leta 2016 razpustil zloglasno organizacijo KKK, ki jo je nekoč vodil Killen.

Sternov odnos z vodjo KKK je pritegnil pozornost takratnega (a sedaj že nekdanjega) predsednika spornega Nacionalsocialističnega gibanja Jeffa Schoepa.

Leta 2014 se je Schoep obrnil na Sterna, da bi dognal in razvozlal svoj odnos do novega vodje KKK - prvega črnca na čelu rasističnega Ku Kluks Klana, ki sicer zagovarja »nadvlado belcev.«

Ostala sta v stiku, toda Stern poudarja, da je pogosto soočal Schoepa s svojimi pogledi na Adolfa Hitlerja, zanikalce holokavsta in zagovornike supremacije belcev.

»Od prvega dne sem mu vedno odkrito govoril: 'Ne strinjam se z vami in ne maram vas,« pravi Stern.

»Toda pogovarjal sem se z njim, ker sem želel upati, da ga bom lahko spremenil,« je povedal v pogovoru za Washington Post.

»Od prvega dne sem mu vedno odkrito govoril: 'Ne strinjam se z vami in ne maram vas,« pravi Stern.

V začetku letošnjega leta je Schoep prišel k Sternu s prošnjo za pravno svetovanje v zvezi s tožbo, ki je bila vložena v Charlottesvillu proti njegovi skupini, po shodu leta 2017, v katerem je bila ubita mlada ženska.

Stern je človeka, ki je vodil NSM v Detoritu dolgih 24 let, opisal kot obupanca, ki je mrzlično iskal izhod iz nastale zagate, delno zaradi strahu pred posledicami tožbe v Charlottesvillu, delno pa tudi zato, ker je čutil pomanjkanje spoštovanja s strani svojih privržencev.

Ko mu je Stern ponudil rešitev problema na način, da sam prevzame nadzor nad detroitsko organizacijo, se je Schoep takoj strinjal.

Sodni dokumenti potrjujejo, da je Stern postal hkrati direktor in predsednik NSM.

Sodni dokumenti z dne 15. februarja potrjujejo, da je Stern postal hkrati direktor in predsednik NSM.

Poudarja, da ne namerava popolnoma razpustiti »korporacije«, ker ne bi rad, da neonacistični privrženci ponovno izumijo neko drugo skupino, povezano s Hitlerjevimi častilci.

Delite članek