REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V »Volčjem brlogu« odkrili Hitlerjev zelenjavni vrt. Bodo na Poljskem Hitlerjev štab spremenili v »morbiden Disneyland«?

V »Volčjem brlogu« odkrili Hitlerjev zelenjavni vrt. Bodo na Poljskem Hitlerjev štab spremenili v »morbiden Disneyland«?Hitlerjev Volčji brlog

Voditelj nemškega rajha Adolf Hitler je velik del druge svetovne vojne preživel v svojem »Volčjem brlogu«, svoji nacistični utrdbi, ki se nahaja na področju današnje Poljske.

Tajno in strogo varovano področje so nemške sile uporabljale do januarja leta 1945, ko so ga zapustili in deloma uničili.

Od leta 1941 pa do leta 1945 je Hitler tam prebil več kot 850 dni. Ko ni bil v »Volčjem brlogu« pa je bil največkrat v Berghofu, v nemških Alpah.

Izkopavanje je odkrilo temelje vrtnarjeve hiše, dva rastlinjaka in podzemeljsko kurilnico, ki je proizvajala topel zrak in vodo, ki sta bila potrebna za rastlinjaka, tako da je bila sveža zelenjava Hitlerju na voljo vse leto.

Vendar so sedaj v tem področju našli nekaj, kar je bilo za Hitlerja očitno zelo pomembno – njegov zelenjavni vrt.

Našli so ga na področju Mazurolandie, parka in muzeja, ki se nahaja v bližini zapuščenega kompleksa.

Zemljšče so izkopavali med poletjem.

Vrt se je nahajal okoli 800 metrov od Hitlerjevega bunkerja.

Izkopavanje je odkrilo temelje vrtnarjeve hiše, dva rastlinjaka in podzemeljsko kurilnico, ki je proizvajala topel zrak in vodo, ki sta bila potrebna za rastlinjaka, tako da je bila sveža zelenjava Hitlerju na voljo vse leto, ne glede na letni čas.

Našli so tudi keramiko in steklene izdelke iz časov druge svetovne vojne, poroča Fox News.

Hitlerjev Volčji brlog
Hitlerjev Volčji brlog
Woelkova je bila samo ena od okoli petnajstih mladih deklet, ki so dve leti in pol vsak dan preizkušale hrano, ki je bila v Volčjem brlogu skuhana posebej za Hitlerja.

Znano je, da je bil Hitler vegetarijanec in da absolutno ni kadil in ne pil, zato pa je jedel zelo veliko zelenjave s svojega zelenjavnega vrta.

Ker je bil skrajno paranoiden ter prepričan, da ga hočejo zastrupiti, je poskrbel za to, da je bilo pri pripravi njegovih obrokov udeleženih še nekaj preizkuševalcev hrane, ki so morali poskusiti vsak obrok, predno ga je pojedel Hitler.

»Hrana je bila okusna. Samo najboljša zelenjava, šparglji, paprika, vse, kar si lahko zamislite. In vedno s prilogo riža ali testenin,« je leta 2013 za Associated Press povedala Margot Woelk, ena od degustatork hrane.

Woelkova, ki je imela v času druge svetovne vojne nekaj čez dvajset let je bila samo ena od okoli petnajstih mladih deklet, ki so dve leti in pol vsak dan preizkušale hrano, ki je bila v Volčjem brlogu skuhana posebej za Hitlerja.

Kurilnica - Volčji brlog
Podzemeljska kurilnica za Hitlerjev rastlinjak v Volčjem brlogu.

Tam se je 20. julija leta 1944 zgodil tudi neuspešen poskus atentata na Hitlerja, ko mu je polkovnik Claus von Stauffenberg podtaknil bombo v aktovki, ki pa zaradi zelo masivne noge mize Hitlerja ni poškodovala. Hitler je tako preživel, vendar je nato ukazal čistke, v katerih so nacisti ubili okoli 5000 ljudi.

Leta 2017 so na javni dražbi prodali tudi Hitlerjev rdeči telefon, ki ga je uporabljal v Volčjem brlogu – za 243.000 dolarjev. V avkcijski hiši Alexander Historical Auctions so ga označili kot »verjetno najbolj destruktivno 'orožje' vseh časov.«

Poljski zgodovinar Machcewicz  je zato že opozoril, da vse skupaj spominja na »morbiden Disneyland, ki bi lahko promoviral nacistično Nemčijo in Hitlerja.«  

Hitler je namreč prav ta telefon uporabljal v »vozilih, vlakih, svojih poveljniških mestih, v Volčjem brlogu in ob svojih zadnjih, obupnih dnevih pod Berlinom …«

V zadnjem času pa se na Poljskem soočajo še z eno nevarnostjo – da bi ta in druga odkritja ter vse večje zanimanje javnosti za »Volčji brlog«, k se razprostira kar na 250 hektarjih površine lahko to področje spremenilo v »nacistični tematski park.«

Spreminjanje občutljivih zgodovinskih področij v popularna turistične atrakcije je namreč lahko tudi nevarno.

V poljski vladi so namreč pripravili načrte za »rekonstrukcijo«, ki bi lahko na prizorišče področja, s katerim sicer upravlja gozdno gospodarstvo Srokowo, postavila tudi lutke z nacističnimi uniformami.

Hitler in vojaški vrh v Volčjem brlogu
Hitler in vojaški vrh v Volčjem brlogu.

In čeprav upravljalci področja trdijo, da bodo naredili vse, da bi bila »zgodovinska resnica spoštovana«, je to že privedlo do kritik teh načrtov. Kritiki ocenjujejo, da bi celotno področje lahko postalo nekakšen »nacističen Disneyland,« kamor bodo drli skrajni desničarski romarji.

Tukaj je namreč Hitler sprejel tudi madžarskega voditelja Jozefa Tiso, italijanskega Benita Mussolinija, Francoza Pierra Lavala, Madžara Miklosa Horthya, ustaške voditelje NDH in svoje druge tedanje zaveznike.

Področje vsako leto obišče okoli 300.000 turistov, večinoma iz Poljske in Nemčije.

Volčji brlog

Toda sedaj želijo tukaj postaviti tudi »sceno« neuspešnega poskusa atentata, »s figurami v naravni velikosti, ki bi bile enake osebam iz tistega časa.«

Zraven želijo zgraditi tudi hotel in restavracijo, kjer bi bili zaposleni odeti v - nacistične uniforme.

Poljski zgodovinar Machcewicz  je zato že opozoril, da vse skupaj spominja na »morbiden Disneyland, ki bi lahko promoviral nacistično Nemčijo in Hitlerja.«

Hitlerjev vrt bi zagotovo lahko bila ena od novejših atrakcij in spada v samo eno od novih odkritij iz tega obdobja v zadnjem času.

Leta 2016 so znanstveniki iz ruskega nacionalnega arktičnega parka odkrili tudi ostanke tajnega nacističnega oporišča na oddaljenem Aleksandrovem otočku arhipelaga Franca Jožefa.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek