REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Moja veličastna, nedosegljiva modrost«: Trump zagrozil s »popolnim izbrisom« turškega gospodarstva

»Moja veličastna, nedosegljiva modrost«: Trump zagrozil s »popolnim izbrisom« turškega gospodarstvaTrump kot izbrani mesija

Ameriški predsednik kljub kritikam na svoj račun, po odločitvi, da umakne svoje enote iz severa Sirije vztraja, da ni naredil napake.

Trump je odločitev o umiku ameriških vojakov danes upravičil s tem, da je napočil čas, da se ZDA »umaknejo iz teh absurdnih neskončnih vojn«.

Izpostavil je, da so ZDA prevzele nase preveč bremen v boju proti Islamski državi ter bil kritičen do evropskih držav, ki ne želijo prevzeti zaprtih skrajnežev iz svojih držav, pa tudi do kurdske milice YPG.

Trump: 'Mnoge od teh vojn so plemenske.'

»Kurdi so se borili z nami, vendar smo jim za to dali velikanske količine denarja in opreme. S Turki so se borili desetletja. Ta boj smo zadržali skoraj tri leta, sedaj pa je čas, da izstopimo iz teh absurdnih neskončnih vojn, od katerih so mnoge plemenske, in da naše vojake vrnemo domov,« je tvitnil Trump, ki je sicer že konec lanskega leta napovedal umik ameriške vojske iz Sirije.

Kljub temu, da so ga svetovalci pred pogovorom s turškim predsednikom Tayyipom Erdoganom 6. oktobra opozarjali na nevarnost tega, da izda svoje kurdske zaveznike, je ameriški predsednik izdal ukaz za umik.

ZDA naj bi tako v popolnosti umaknile svoje enote iz 20 do 30 kilometrskega območja.

Sedaj bodo kurdske sile nezaščitene pred ofenzivo Turčije, ki se je že začela.

Kurdske sile so tudi v sosednjem Iraku.

Trumpovo odločitev so kritizirali mnogi.

Celo vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell, senator Marco Rubio in senatorka Lindsey Graham.

Tudi nekdanja veleposlanica ZDA pri OZN Nikki Haley, in nekdanji strokovnjak za boj proti ISIS-u v zunanjem ministrstvu ZDA Brett McGurk sta bila zelo kritična: »Posledice takšne nestanovitnosti s strani vlade se bodo čutile daleč izven Sirije. Vrednost ameriškega stiska roke pada. Trump je danes dejal, da lahko 'ISIS zlomimo znova', če bo potrebno. Toda s kom? Kateri zavezniki se nam bodo pridružili? Kdo se bo boril na njegovih zagotovilih?«

'Kot sem dejal že prej in bom samo ponovil, če Turčija naredi karkoli, za kar bom jaz, v svoji veličastni in nedosegljivi modrosti menil, da je izven dogovorjenega, potem bom popolnoma uničil in izbrisal gospodarstvo Turčije (kot sem to naredil že prej!),' je tvitnil predsednik ZDA.

Ob tem je Trump dejal, da bo »popolnoma uničil« in »izbrisal« turško gospodarstvo, če bo Erdogan naredil kakršnekoli korake, za katere bi Trump menil, da so »izven dogovorjenega.«

»Kot sem dejal že prej in bom samo ponovil, če Turčija naredi karkoli, za kar bom jaz, v svoji veličastni in nedosegljivi modrosti menil, da je izven dogovorjenega, potem bom popolnoma uničil in izbrisal gospodarstvo Turčije (kot sem to naredil že prej!),« je tvitnil predsednik ZDA.

Ni pa jasno, kaj pomeni »izven dogovorjenega« oziroma »izven omejitev« ter kdaj je ameriški predsednik že tako popolnoma uničil turško gospodarstvo, ker če ga bi res, potem več ne bi smelo obstajati …

Medtem Trumpa poleg republikanskih senatorjev in kongresnikov kritizirajo celo njegovi priljubljeni voditelji jutranjega programa Fox & Friends, pridigar Pat Robertson pa je Trumpa posvaril, da bo s to odločitvijo izgubil »mandat iz nebes«.

Turški vojaki v Siriji.

Splošno mnenje v Washingtonu je, da je Trumpova odločitev najmanj nespametna, v najhujšem primeru pa celo izdaja ameriških nacionalnih interesov, izdaja kurdskih zaveznikov in uničenje verodostojnosti ZDA na Bližnjem vzhodu.

Odločitev naj bi pripomogla k vrnitvi Islamske države in bo najbolj koristila Rusiji ter režimu sirskega predsednika Bašarja Asada, še menijo kritiki.

Senator Lindsey Graham je med najostrejšimi kritiki.

»Impulzivna odločitev predsednika je uničila ves doseženi napredek in pahnila regijo v kaos. Upam, da sem jasen, kako kratkovidna in neodgovorna je ta odločitev,« je na televiziji Fox News dejal Graham.

'Gre za izdajo, ki zaveznikom sporoča, da ZDA niso zanesljiv partner.'

Ob tem je napovedal predlog resolucije v senatu, ki bo Trumpa pozvala, naj spremeni odločitev.

Graham bo predlagal tudi sankcije proti Turčiji, če napade Kurde, in zamrznitev članstva Turčije v zvezi Nato.

»Gre za izdajo, ki zaveznikom sporoča, da ZDA niso zanesljiv partner,« je sporočil senator Mitt Romney.

»Slaba odločitev bo najverjetneje povzročila pokol zaveznikov, ki so se borili z nami, vključno z ženskami in otroki,« je sporočil senator Ben Sasse.

Evropska unija je opozorila, da bo turška ofenziva prizadela civiliste in povzročila množično razseljevanje prebivalstva in pa resno ogrozila trenutna politična prizadevanja v Siriji, Moskva pa je medtem Ankaro že pozvala k spoštovanju celovitosti Sirije in ponovila, da morajo vse tuje sile, ki so v Siriji nezakonito (torej vse, razen ruskih in iranskih), zapustiti območje.

Delite članek