REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kurdske sile sprožile zadnjo ofenzivo proti Islamski državi

Kurdske sile sprožile zadnjo ofenzivo proti Islamski državi

Sirske demokratične sile (SDF), primarno sestavljene iz Kurdov, so sporočile, da so pričeli zadnjo ofenzivo, »odločilno bitko« za poraz Islamske države v Siriji

Zaradi napovedanega ameriškega odhoda iz države so bile SDF pod pritiskom čimprejšnjega konca vojne proti islamističnim teroristom.

V soboto so tako pričeli ofenzivo na severu Sirije, ki je usmerjena proti vasi Baghuz, ki je še zadnje naselje pod nadzorom Islamske države. 

Tiskovni predsednik SDF Mustafa Bali je še sporočil, da so Kurdi predhodno iz območja operacij evakuirali več kot 20.000 prebivalcev »in zagotovili njihovo varnost v bližnjih taboriščih«.

Prav evakuacija take množice ljudi je zadnjo ofenzivo zadržala za skoraj dva tedna. A SDF je še opozorila, da lahko znotraj enklave Islamske države prebiva še več sto civilistov, ki so ujeti in nezmožni umika. 

Islamska država je namreč v letu 2014 uspela neverjetno hitro zavzeti obširna območja Sirije in Iraka, kjer so nato razglasili svoj kalifat.

V petek je generalmajor Christopher Ghika, namestnika poveljnika mednarodne koalicije proti IS, dejal, da ima trenutna ta teroristična skupina pod nadzorom »manj kot en odstotek izvirnega kalifata«.

Islamska država je namreč v letu 2014 uspela neverjetno hitro zavzeti obširna območja Sirije in Iraka, kjer so nato razglasili svoj kalifat. Kurdi, kot narodnostna manjšina, so predstavljali glavno silo upora proti islamistom.

Leta 2017 so sile SDF, s pomočjo ZDA in drugih držav mednarodne koalicije, ter hkratnim nastopom Sirije in Turčije, s podporo Rusije, pričele osvobajati zasedena naselja in tako krčiti kalifat, še poroča DW.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek