REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Usodna napaka? Trump grozi: »Če Turčija napade Kurde, jo bomo uničili«

Usodna napaka? Trump grozi: »Če Turčija napade Kurde, jo bomo uničili«Trump in Erdogan

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil, da bodo Združene države gospodarsko uničile Turčijo, če bodo napadale Kurde med umikom ameriške vojske iz Sirije.

»Sprožili smo začetek dolgotrajnega umika iz Sirije, medtem ko močno napadamo ostanke ozemlja kalifata ISIS in to iz več smeri. Ponovno jih bomo napadli iz obstoječega bližnjega vojaškega oporišča, če se bodo reformirali. Bomo pa gospodarsko uničili Turčijo, če udarijo na Kurde. Ustvariti je potrebno 20 milj varne cone ...«, je Trump zapisal na Twitterju.

Z naslednjim tvitom je nekoliko omilil prejšnje sporočilo (namenjeno uradni Ankari) in pojasnil, da Kurdi ne smejo izzvati Turčije.

»Prav tako ne želim, da bi Kurdi izzivali Turčijo. Rusija, Iran in Sirija so imeli največ koristi od dolgoročne ameriške politike uničevanja ISIS v Siriji - svojih naravnih sovražnikov. Tudi nam je to koristilo, toda zdaj je čas, da pripeljemo svoje vojake domov. Ustavite neskončne vojne!«, je pristavil Trump

Iz Ankare je kmalu prišel zelo oster uraden odgovor, kakopak - tudi prek Twitterja.

»Gre za usodno napako pri izenačevanju sirskih Kurdov in PKK, ki je na ameriškem seznamu teroristov, in njene sirske podružnice PYD / YPG«je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin.

Odnosi med Turčijo in Združenimi državami so zaostreni, ker Washington podpira kurdsko milico v Siriji.

»Teroristi ne morejo biti vaši partnerji in zavezniki. Turčija pričakuje, da bodo ZDA spoštovale naše strateško partnerstvo in ne želi, da bi ga teroristična propaganda spodkopala,« je dejal Kalin.

Odnosi med Turčijo in Združenimi državami so zaostreni, ker Washington podpira kurdsko milico v Siriji, za katero Ankara meni, da je podaljšana roka v Turčiji prepovedane Kurdistanske delavske stranke (PKK).

Kurdi so ameriški zaveznik v boju proti t. i. Islamski državi in nadzorujejo severne dele Sirije.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan pa je napovedal, da se bo Turčija po umiku ameriških sil iz regije obračunala s pripadniki kurdske milice.

»Združene države in vse druge države morajo pokazati zadostno spoštovanje Turčije,« je odvrnil turški zunanji minister Mevlet Cavusoglu.

Napetosti med Ankaro in Washingtonom so se te dni še dodatno okrepile zaradi kurdskega vprašanja, saj je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu prejšnji teden napovedal, da bo Ankara začela vojaško operacijo vzhodno od reke Evfrat, če ZDA ne bodo pravočasno umaknile svojih enot iz Sirije, poroča agencija Sputnik.

»Sodelovanje s teroristi ne bo vodilo nikamor. Lahko ostanemo lačni, brez hrane in vode, vendar bomo storili vse, kar je potrebno. Združene države in vse druge države morajo pokazati zadostno spoštovanje Turčije,« je odvrnil Trumpu turški zunanji minister Mevlet Cavusoglu, v odgovoru na opozorilo ameriškega predsednika o »gospodarskem uničenju«, če bi Ankara v Siriji napadla kurdske sile, ki jih podpirajo ZDA.

»Vidimo, da je Trump pod velikim pritiskom, da ne umakne vojakov iz Sirije in da je v težkem položaju, vendar pa o takšnih temah ni mogoče razpravljati preko družbenih omrežij,« je Trumpa opozoril Cavusoglu.

Na družbenih omrežjih pa že poteka ostra debata, tudi ob karikaturah glede Trumpovega vodenja t. i. "svobodnega sveta" ... v prepad.

Ruska agencija RT pa poroča, da so džihadisti že izkoristili priložnost, da v Siriji zasedejo nova območja.

Delite članek