REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Asad v Trumpu vidi možnega zaveznika v boju proti terorizmu

Asad v Trumpu vidi možnega zaveznika v boju proti terorizmu

Sirski predsednik Bašar al Asad v novoizvoljenem ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu vidi možnega zaveznika v boju proti terorizmu, a ostaja previden. Kot je dejal v intervjuju za portugalsko televizijo RTP, bo Trump "naravni zaveznik", če bo izpolnil predvolilne obljube o boju proti terorizmu, je pa vprašanje, ali lahko drži besedo.

Trump je sicer v preteklosti dejal, da je norost nasprotovati tako sirskim vladnim silam kot skrajni Islamski državi, spopad s Sirijo pa bi lahko pomenil tudi spopad z Rusijo.

"Ne moremo napovedati, kaj bo naredil, a ... če se bo boril proti teroristom, bomo seveda zavezniki, naravni zavezniki, tako kot z Rusi, Iranci in številnimi drugimi državami," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Asad v intervjuju. Trumpova obljuba, da se bo osredotočil na boj proti IS, je po njegovih besedah obetavna. A Asad dvomi, da jo lahko izpolni, in sicer predvsem zaradi nasprotovanja znotraj administracije in v glavnih medijih. To je po njegovih besedah razlog, da so pri oceni Trumpa še vedno zelo previdni.

Trenutna politika ZDA v Siriji je sicer napadati IS in ostale džihadiste, medtem pa podpirati t. i. zmerne upornike, ki nasprotujejo Asadu. Sirski predsednik te skupine označuje za teroriste. Asad je v intervjuju znova obsodil ameriški pristop. "Mislijo, da so svetovna policija. Mislijo, da so svetovni sodnik. Niso."

Nekateri ameriški mediji, med njimi New York Times, so po navedbah britanskega BBC poročali, da naj bi Trump prekinil pomoč upornikom, ki se borijo proti Asadu, saj, kot je dejal: "Ne vemo, kdo so ti ljudje."

Turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je Asad označil za bolnika in "megalomana, ki ni v stiku z realnostjo". Turčija se je sicer tudi neposredno vpletla v boje v Siriji, kjer podpira upornike proti Asadovemu režimu.

Delite članek