REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izdaja zaveznikov: ZDA se umikajo in zapuščajo kurdske sile v Siriji

Izdaja zaveznikov: ZDA se umikajo in zapuščajo kurdske sile v SirijiUmik vojske ZDA iz severa Sirije

Ameriške sile na severu Sirije so se pričele umikati iz območja. S tem hkrati puščajo na cedilu kurdske sile - svoje dosedanje zaveznike, s katerimi so se borili proti Islamski državi.

Washington sicer sporoča, da ameriške sile zgolj ne bodo več nameščene ob sirsko-turški meji in da »ne bodo podpirale načrtovane turške vojaške ofenzive na območju«, vendar umik ZDA dejansko daje proste roke Turčiji, ki je že napovedala svojo ofenzivo.

Ankara vidi kurdske enote kot »teroriste«, saj se sama sooča z oboroženim odporom kurdskih sil na vzhodu države.

Turčija vidi kurdske enote kot »teroriste«, saj se sama sooča z oboroženim odporom kurdskih sil na vzhodu države.

Bela hiša je odločitev o umiku svojih sil sporočila potem, ko je turški predsednik Erdogan napovedal skorajšnji začetek ofenzive na severu Sirije.

Po poročanju britanskega BBC je turški predsednik Tayyip Erdogan v telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom izrazil zaskrbljenost zaradi pomanjkanja napredka pri vzpostavljanju t.i. varnega območja na severovzhodu Sirije ob meji s Turčijo, kar so se ZDA in Turčija dogovorile avgusta.

Turška ofenziva naj bi bila usmerjena proti kurdski milici YPG vzhodno od reke Evfrat, ki nadzira območje ob turško-sirski meji.

Ankara želi kurdsko milico, ki uživa podporo ZDA in je bila pomemben zaveznik v boju proti skrajni Islamski državi, potisniti stran od svojih meja, češ da je povezana s kurdskimi uporniki v Turčiji.

Turčija želi na to območje vrniti do dva milijona od skupno 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je dejal, da bodo ščitili celovitost Sirije in da želijo zgolj očistiti področje od »teroristov.«

Po telefonskem pogovoru med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in njegovim turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom so iz Bele hiše sporočili, da bo Turčija postala odgovorna za vse borce skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) na območju, ki so bili zajeti v zadnjih dveh letih, potem ko so ZDA porazile samooklicani kalifat IS.

'Ameriške sile se niso držale svojih obljub in so umaknile svoje enote iz meje s Turčijo,' so sporočile Sirske demokratične sile.

Kurdski borci iz Sirije pa obtožujejo ZDA, da niso izpolnile svojih obljub do svojega ključnega zaveznika v boju proti Islamski državi.

»Ameriške sile se niso držale svojih obljub in so umaknile svoje enote iz meje s Turčijo,« so sporočile Sirske demokratične sile (SDF), doslej glavni zaveznik ZDA v Siriji.

Gre za velik premik v ameriški politiki.

Ta izdaja zaveznikov pa bi lahko imela tudi širše posledice, saj bodo vsi, ki se bodo tudi v prihodnje zanašali na »zavezništvo« z ZDA morali zavedati, da lahko ZDA zelo hitro spremenijo svoje prioritete in pozabijo na obveznosti.

Kurdske sile, ki so izgubile 11.000 borcev v boju proti Islamski državi pa napovedujejo, da bodo ne glede na umik Američanov še naprej ščitile svoje ljudstvo.

Nadzorujejo tudi taborišče al-Hol, v katerem živi okoli 70.000 večinoma žena in otrok borcev Islamske države.

Delite članek