REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kriminalno: piloti nesrečnih boeingov 737 8 MAX so se letenja učili »uro ali dve« na - iPadih

Kriminalno: piloti nesrečnih boeingov 737 8 MAX so se letenja učili »uro ali dve« na - iPadihiPadi v letalih Vir:International Aviation News

Vse kaže, da je v ozadju nesreče letala boeing 737 8 MAX v Etiopiji (in pred tem v Indoneziji) tudi želja podjetja Boeing, da  na trg čim prej pošlje novo letalo.

Da pilotom ne bi bilo potrebno skozi postopek ponovnega treninga, so zato novo letalo predstavili kot dejansko enako staremu, pri tem pa »pozabili« dovolj jasno povedati, kako zelo se to letalo razlikuje od dosedanjega.

Še posebej premalo pozornosti so posvetili sistemu MCAS, avtomatskemu pilotu, ki preprečuje, da bi letalo izgubilo vzgon in zato nos letala v nekaterih primerih usmerja proti tlom. Sistem pa je bil zelo na kratko opisan na zadnjih straneh priročnika.

Da pilotom ne bi bilo potrebno skozi postopek ponovnega treninga, so zato novo letalo predstavili kot dejansko enako staremu.

Še več, piloti so se v pripravah na polete »učili« leteti s tem letalom ne v pravih simulatorjih, pač pa s pomočjo – iPada. Dobili so namreč le »uro ali dve« tega »dodatnega treninga« s pomočjo tablice, kot poroča Quartz.

Pri tem pa je bil novi sistem, imenovan »sistem za prilagajanje manevrirnih značilnosti (Maneuvering Characteristics Augmentation System -  MCAS) v letalo uveden zato, ker so bili motorji tega letala pomaknjeni bolj naprej v primerjavi z »navadnim« boeingom in bi letalo ob vzpenjanju lahko hitreje izgubilo vzgon. Tudi pilot indonezijskega »Lion Aira« se je na primer na podoben način »boril« s tem sistemom ped padcem letala.

Vhod v boeing 737 VIR:Quartz

V ZDA ima podjetje Southwest Airlines 31 letal 737 8 MAX, American Airlines jih ima 24, United pa 14. Dennis Tajer, tiskovni predstavnik za podjetje American Airlines je za Quartz dejal, da je trening za pilote pred padcem letala Lion Air, ki jim je omogočil, da letijo na letalu, predstavljal »uro ali dve podučevanja na iPadu.« Po padcu letala Lion Air so piloti trenirali z instruktorjem, piloti pa so tudi »zahtevali simulatorje«.

Piloti so zahtevali simulatorje, bili pa so deležni dveurnega podučevanja na iPadu. 

V sporočilu za javnost so pri American Airlines zapisali, da so piloti boingov 737-800 dobili nekaj dodatnega podučevanja o MAX 8, kar je vključevalo enourno lekcijo o nekaterih razlikah. Dodatno vežbanje ni bilo potrebno, saj spadata 737-800 in MAX 8 pod enak, certificiran tip letala.«

Poročilo New York Timesa pojasnjuje, da so piloti skupine United sestavili 13 strani dolgo navodilo glede letala 737 Max in razlik v primerjavi s prejšnjim modelom, ki sploh ni omenjalo MCAS, tudi sami so bili deležni »dveurne lekcije na iPadu.«

Boeing

Piloti trdijo, da so za obstoj novega sistema izvedeli šele po padcu letala Lion Air, ko je zvezna agencija za nadzor poletov (FAA) zahtevala od proizvajalca nadgradnjo programske opreme.

Piloti trdijo, da so za obstoj novega sistema izvedeli šele po padcu letala Lion Air

FAA je tedaj opozorila, da v zahtevah za vežbanje MCAS ni omenjen z imenom, zahteve pa »vključujejo znanje glede ravnanja v primeru MCAS dogodka.«

Ob tem pa so letalo dali na trg tako hitro, da simulatorji za letalo še sploh niso bili narejeni v dovolj velikem številu. Družba American je naročila simulator 737 Max 8, ki bo narejen – do decembra letos.

Dobili naj bi ga v začetku leta 2020. Zamude pri izdelavah simulatorjev so povezane s tem, da doslej niso bili znani vsi podatki, potrebni za njihovo izdelavo.

iPad Vir:Pixsell

So pa nekatere simulatorje že dobila podjetja v ZDA, Veliki Britaniji in v Kanadi, naročila pa so jih tudi številna podjetja na Kitajskem. Zato je vse manj dvomov v to, da je za nesrečo dejansko kriv – Boeing. Tudi zaradi želje, da letalo čim prej spravi na trg, še pred konkurenco podobnega letala evropskega proizvajalca Airbus.

 

Delite članek