REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Smrtonosen »varnostni mehanizem«: boeing 737 8 MAX postal najbolj nevarno letalo na svetu

Smrtonosen »varnostni mehanizem«: boeing 737 8 MAX postal najbolj nevarno letalo na svetuPadli Boeing 737

Že druga tragična nesreča z novim boeingom 737 MAX 8 v samo petih mesecih je sprožila alarme v celotni letalski industriji, pa tudi v nadzornih organih za civini letalski polet.

Do zdaj je ta tip Boeingovega letala prizemljilo 27 letalskih prevoznikov.

Vzroki za padec letal v Indoneziji (Lion Air, oktobra lani) in Etiopiji (Ethiophian Airlines) sta si bili namreč  zelo podobni; obakrat je pilot po vzletu zaprosil za vrnitev na letališče in v nekaj minutah izgubil nadzor nad letalom.

Nekatere letalske družbe še naprej zaupajo usposobljenosti svojih pilotov in varnosti boeingov,, vendar jih je večina že umaknila iz prometa. Letijo še vedno boeingi 737 MAX 8 in 9 v ZDA in Kanadi. Vendar je več kot dve tretjini teh letal že na tleh.

Letalo je bilo za Boeing velika prodajna uspešnica, toda takšen razvoj dogodkov je za Boeig prava katastrofa. Škoda se bo merila v milijardah dolarjev. Boeing je za letalo 737 MAX prejel že več kot pet tisoč naročil. V uporabi jih ima že okrog 53 prevoznikov, skupaj od 300 do 350 letal.

boeing 737 8 MAX Vir:Reuters

Do zdaj je ta tip Boeingovega letala prizemljilo 27 letalskih prevoznikov in tudi več držav, med njimi za vse države Evrope tudi Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA).

Pri obeh nesrečah se je letalo vzpenjalo zelo neenakomerno, kar nakazuje na težave z novim sistemom proti preprečevanju izgube vzgona. Za razliko od »navadnega« boeinga 737 ima namreč novi motorje nameščene drugače, to pa je spremenilo center težnosti letala. Letalo zato potrebuje pomoč računalnika za letenje.

To ni nič novega – tudi »nevidna«, predvsem ameriška vojaška letala, imajo tako nenavadne oblike kril in trupa, da brez pomoči računalnika letalo ne bi moglo leteti samo ob »običajnem« ravnanju pilota. Toda pilot in računalniki morajo delovati usklajeno in brez napak.

Za razliko od »navadnega« boeinga 737 ima namreč novi motorje nameščene drugače, to pa je spremenilo center težnosti letala.

Pri nesreči v Indoneziji je okvara senzorja sporočala računalniku napačne podatke o višini in nagibu letala, zato je avtopilot ves čas poskušal potisniti nos letala navzdol (za pridobivanje hitrosti, prvi ukrep v vsakem letalu pri nevarnosti izguba vzgona), pilota pa sta poskušala nos dvigniti in preprečiti strmoglavljenje.

Nekaj podobnega pa se je najverjetneje zgodilo tudi v Etiopiji.

Sistem naj bi omogočal sicer omogoča izklop, vendar še vedno ni jasno, ali piloti o tem niso dovolj dobro poučeni, ali pa je za napako krivo nekaj drugega.

Toda dva padca v tako kratkem času pomenita, da je glede na število ur poletov in število mrtvih potnikov in članov posadke to letalo – za Concordom – postalo najbolj smrtonosno letalo v tem trenutku in drugo najbolj smrtonosno v zgodovini. Leta 2000 je namreč prišlo do usodnega padca nadzvočnega letala Conciorde - in to je zapečatilo usodo tega letala, ki več i v uporabi.

Najbolj nevarna civilna letala Vir:Yahoo
Najbolj nevarna civilna letala na svetu. Pri boeingu 737 8 MAX je število žrtev ocenjeno. Concorde več ni v uporabi.       Vir:Yahoo Finance

Letalo boeing MAX 8 je imelo doslej skupaj le okoli 500 000 poletov, po oceni Todda Curtisa, ki upravlja s spletno stranjo  AirSafe.com. Z dvema tako hudima nesrečama je pogostost nesreče narasla na štiri polete na milijon poletov. To pa je veliko več od vseh modernih letal. Prejšnja verzija letala je imela 61 milijonov poletov in razmerje 0,2 nesreč na milijon poletov.

Letalo ima zaradi motorjev ki so bolj spredaj okoli 14 odstotkov boljši izkoristek, toda to je vplivalo na 'vozne lastnosti' letala.

Na seznamu teh letal so tudi številna druga. Zanimivo je, da nekaterih ruskih, ki so bila pogosto označevana za nevarna na tem seznamu ni. Pri zadnjih boeingih znamke MAX je drugače.

»Ni potrebno biti epidemiolog da bi ugotovili, da je število nesreč pri teh letalih bistveno večje, kot pri 737-kah,« opozarja Todd Curtis.

Letalo ima zaradi motorjev ki so bolj spredaj okoli 14 odstotkov boljši izkoristek, toda to je vplivalo na »vozne lastnosti« letala.  Po lanski nesreči letala družbe Lion Air so v kokpit letal sicer dodali nov senzor, ki na bi preprečil pojavljanje »slabih podatkov«, ki lahko zmedejo računalnike.

Mesto nesreče etiopskega boeinga 737 MAX 8 Vir:Pixsell
Mesto nesreče etiopskega boeinga 737 MAX 8                                     Vir:Pixsell

Ob tem pa so se piloti pogosto pritoževali že sedaj.  Kot poroča The Dallas Morning News, je v zveznih arhivih najmanj pet opozoril pilotov teh letal, vsa opozorila pa se nanašajo na »varnostni mehanizem.« Povsod so piloti opazili probleme z avtopilotom, ki je letalo ob vzletu usmerjal z nosom navzdol.

Dejstvo, da letalo potrebuje takšne posebne intervencije, da bi sploh lahko letelo je enako rdeči zastavi, je zapisal preslišani pilot.

Eden od pilotov je dejal, da je »nerazumno« da so Boeing in zvezne ameriške ustanove dovolile, da piloti letijo z tem letalom, ne da bi pilotom v celoti pojasnile, kako zelo se letenje na letalu 737 MAX 8 razlikuje od drugih letal.

»Dejstvo, da letalo potrebuje takšne posebne intervencije, da bi sploh lahko letelo je enako rdeči zastavi,« je zapisal isti pilot.

Nadzorniki so od podjetja Boeing v ZDA sedaj zahtevali, da naj nadgradi sistem do aprila, vendar letal niso prizemljili.

Menda še vedno niso našli »sistemskih napak«. To je dobro vedeti, še posebej, če potujete z letališč v ZDA ali Kanadi…

 

 

Komentarji