REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Etiopiji in na Kitajskem prizemljili vse boeinge 737 MAX 8. Letalo včasih "samoupravlja", 350 pa jih leti po vsem svetu.

V Etiopiji in na Kitajskem prizemljili vse boeinge 737 MAX 8. Letalo včasih Mesto nesreče etiopskega boeinga 737 MAX 8 Vir:Pixsell

Letalska družba Ethiopian Airlines je po nedeljski nesreči skoraj novega, štiri mesece starega letala tipa boeing 737 MAX 8, pri čemer je umrlo vseh 157 potnikov in članov posadke. 

Tudi Kitajska je začasno ustavila letenje boeingov 737 MAX 8 in uvedla preiskavo.

Tudi pilot letala je veljal za izkušenega in je bil pri družbi zaposlen od leta 2010.

Strmoglavljenje le nekaj mesecev starega boeinga 737 MAX 8 je bilo precejšnje presenečenje.

Družba Ethiopian Airlines je to letalo kupila novembra lani. Od tedaj je letalo  opravilo okoli 1200 ur poletov.

Letalska družba velja za zanesljivega letalskega prevoznika, ki leti po vsem svetu, tudi v New York, London, Bangkok in Dubaj.

Tudi pilot letala je veljal za izkušenega in je bil pri družbi zaposlen od leta 2010.

Po svetu leti okoli 350 tovrstnih letal, še okoli 5000 pa so jih naročili. Če se bo izkazalo, da je za nedeljsko nesrečo kriva tehnična okvara, bi to lahko resno ogrozilo prihodnost ameriškega proizvajalca letal.

Kraj nesreče etiopskega boeinga 737 Vir:Pixsell

Znano pa je tudi, da so pri novih modelih letal razne tovarniške napake bolj mogoče in verjetne kot pri modelih, ki so dalj časa v uporabi.

Kot so sporočili iz Ethiopian Airlines, so se za prizemljitev boeingov 737 MAX 8 odločili iz varnostnih razlogov. "Čeprav še ne poznamo vzroka nesreče, smo se morali odločiti za prizemljitev te flote kot dodatni varnostni ukrep," so sporočili iz družbe.

Zakaj je prišlo do nedeljske nesreče, še ni jasno. Po dosedanjih ugotovitvah je imelo letalo Ethiopian Airlines "nestabilno hitrost vzpenjanja". Pilot letala je kontrolo letenja opozoril, da "ima težave" in se je hotel vrniti na letališče, je v nedeljo pojasnil prvi mož Ethiopian Airlines Tewolde Gebremariam.

Iz ameriškega proizvajalca letal Boeing so napovedali, da bodo nudili tehnično pomoč, da bi ugotovili, zakaj je prišlo do strmoglavljenja skoraj novega letala.

Boeing 737 Max je eno najnovejših in najnaprednejših komercialnih potniških letal na svetu, vendar je na Boeing padla senca dvoma zaradi njegovih morebitnih tehničnih pomanjkljivosti.

Na krovu boeinga 737 naj bi bilo po podatkih družbe 149 potnikov in osem članov posadke. Med žrtvami je tudi državljan Srbije slovenskih državljanov pa po navedbah slovenskega ministrstva za zunanje zadeve ni. Preživelih ni.

Med mrtvimi naj bi bilo državljani 33 držav.

Med mrtvimi naj bi bilo državljani 33 držav.

Letalo je v nedeljo zjutraj zjutraj ob 8.38 po lokalnem času vzletelo z mednarodnega letališča Bole. Le nekaj minut po vzletu pa so z letalom izgubili stik. Strmoglavilo je okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Adis Abebe.

Odzval se je tudi etiopski premier, ki je svojcem žrtev izrazil svoje sožalje.

Iz urada etiopskega premierja Abiya Ahmeda so sožalje svojcem izrekli preko Twitterja.

 

Boeing 373 Etihopian Airlines Vir:RT

Vzrok za nesrečo za zdaj ni znan. Vendar so poznavalci letalstva takoj opozorili, da je do te nesreče prišlo le malo zatem, ko je v Indoneziji strmoglavilo letalo iste vrste.

Po oceni poznavalcev je novi boeing 737 MAX 8 »posejan s problemi«, kot smo že poročali takoj po nesreči.

Oktobra lani je strmoglavilo letalo boeing 737 MAX 8 v lastništvu podjetja Lion Air. Letalo je strmoglavilo takoj po vzletu, v nesreči pa je izgubilo življenje vseh 189 potnikov in članov posadke.

Tudi etiopski boeing naj bi bil povsem nov, saj ga je letalski prevoznik dobil šele pred štirimi meseci.

Bloomberg je novembra lani poročal, da je letalo nagnjeno k nenadnemu poniranju proti tlem zaradi napak v sistemu nadzora poleta.

Svojci žrtev padca boeinga 373 Lioan Airlinesa VIr:RT
Svojci žrtev padca boeinga 373 Lion Air                                        Vir:RT

Dva pilota sta podjetje Boeing tedaj obtožila, da pilotom niso dobro pojasnili »varnostno rešitev« na letalu v njihovih navodilih za uporabo, kar bi lahko bil razlog za padec letala Lion Air.

Podjetje je nato novembra pilotom ki letijo na letalih 737 MAX 8 poslalo »varnostno nadgradnjo« in jih opozorilo na morebitne napake v senzorjih, ki bi lahko letalo poslali v nenadzorovano strmoglavljenje. Tudi v zadnjem primeru je pilot nadzornemu stolpu poročal o težavah in se je poskusil vrniti.

Kljub tem napakam je boeing 737 še vedno popularna izbira za letalske prevoznike, saj jih po svetu leti več kot 350.

Vendar to po oceni Elmarja Giemulle, vodnega nemškega strokovnjaka za letalsko varnost pomeni, da bi se podobne nesreče lahko ponovile tudi drugje.

Tudi to je najverjetnejši razlog, zaradi katerega so se v Etiopiji in na Kitajskem odločili, da prizemljijo to vrsto letal.

Slovenska Adria Airways ne leti s temi letali.

Boeing je istočasno odpovedal tudi ceremonijo predstavitve novega širokotrupnega letala boeing 777x, ki je bila načrtovana 13. marca v Seattlu.

To naj bi bilo "največje in najbolj učinkovito letalo na svetu", na dogodek pa so pred tem že pozvali številne vodilne podjetja in visoke goste.

Odpoved slovesnosti pa prihaja prav po dveh padcih njihovih novih letal boeing 737 MAX 8 v zadnjih nekaj mesecih.

Komentarji