REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Etiopiji strmoglavil popolnoma nov boeing 737 MAX 8. Je kriva serijska napaka v senzorjih?

V Etiopiji strmoglavil popolnoma nov boeing 737 MAX 8. Je kriva serijska napaka v senzorjih?Boeing 373 Etihopian Airlines Vir:RT

Blizu etiopskega glavnega mesta Adis Abebe je danes strmoglavilo letalo letalskega prevoznika Ethiopian Airlines s 157 ljudmi na krovu. Boeing 737 MAX 8 naj bi bil »popolnoma nov«, zato ni jasno, kaj bi lahko povzročilo nesrečo.

Letalo je bilo namenjeno v kenijsko glavno mesto Nairobi. V strmoglavljenju naj bi bilo več mrtvih, so navedle etiopske oblasti.

»Potrjujemo, da je bil let ET 302 iz Adis Abebe v Nairobi udeležen v nesreči,« so sporočili iz letalske družbe. Na krovu boeinga 737 naj bi bilo po podatkih družbe 149 potnikov in osem članov posadke. Med žrtvami je tudi državljan Srbije. Preživelih ni.

Med mrtvimi naj bi bilo državljani 33 držav.

Med mrtvimi naj bi bilo državljani 33 držav.

Letalo je danes zjutraj ob 8.38 po lokalnem času vzletelo z mednarodnega letališča Bole. Le nekaj minut po vzletu pa so z letalom izgubili stik. Strmoglavilo je okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Adis Abebe.

Reševalna in iskalna akcija poteka še naprej, so sporočili iz letalske družbe in dodali, da za zdaj nimajo potrjenih informacij o preživelih ali žrtvah, vendar je možnost za preživetje v takšnih nesrečah izjemno majhna.

Odzval se je tudi etiopski premier, ki je svojcem žrtev izrazil svoje sožalje.

Iz urada etiopskega premierja Abiya Ahmeda so sožalje svojcem izrekli preko Twitterja.

Boeing 373 družbe Lion Vir:RT
Boeing 373 družbe Lion Air                      Vir:RT

Vzrok za nesrečo za zdaj ni znan. Vendar so poznavalci letalstva takoj opozorili, da je do te nesreče prišlo le malo zatem, ko je v Indoneziji strmoglavilo letalo iste vrste.

Po oceni poznavalcev je novi boeing »posejan s problemi«

Oktobra lani je strmoglavilo letalo boeing 737 MAX 8 v lastništvu podjetja Lion Air. Letalo je strmoglavilo takoj po vzletu, v nesreči pa je izgubilo življenje vseh 189 potnikov in članov posadke.

Tudi etiopski boeing naj bi bil povsem nov, saj ga je letalski prevoznik dobil šele pred štirimi meseci.

Bloomberg je novembra lani poročal, da je letalo nagnjeno k nenadnemu poniranju proti tlem zaradi napak v sistemu nadzora poleta.

Svojci žrtev padca boeinga 373 Lioan Airlinesa VIr:RT
Svojci žrtev padca boeinga 373 Lion Air                                        Vir:RT

Dva pilota sta podjetje Boeing tedaj obtožila, da pilotom niso dobro pojasnili »varnostno rešitev« na letalu v njihovih navodilih za uporabo, kar bi lahko bil razlog za padec letala Lion Air.

Podjetje je nato novembra pilotom ki letijo na letalih 737 MAX 8 poslalo »varnostno nadgradnjo« in jih opozorilo na morebitne napake v senzorjih, ki bi lahko letalo poslali v nenadzorovano strmoglavljenje.

Kljub tem napakam je boeing 737 še vedno popularna izbira za letalske prevoznike, saj jih po svetu leti več kot 350.

Vendar to po oceni Elmarja Giemulle, vodnega nemškega strokovnjaka za letalsko varnost pomeni, da bi se podobne nesreče lahko ponovile tudi drugje.

 

Komentarji