REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kolinda na popravcu: sprva se poklonila vojnemu zločincu, ki se je ubil v haaškem sodišču, nato ga skrivoma - vrgla v smeti

Kolinda na popravcu: sprva se poklonila vojnemu zločincu, ki se je ubil v haaškem sodišču, nato ga skrivoma - vrgla v smetiSprva ga je pohvalila, nato vrgla v koš za smeti Facebooka: hrvaška predsednica ob obsojenemu vojnemu zločincu. Vir: Facebook

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović se je prek Facebooka poklonila spominu na obsojenega vojnega zločinca Slobodana Praljaka, ki se je pred dvema letoma teatralno ubil v sodni dvorani sodišča v Haagu, poroča Index.hr.

Predsednica Hrvaške je objavila celo klavrno zgodbo Praljaka ob njegovi fotografiji, na kateri sta tudi hrvaška zastava in beli križ. Isto fotografijo je že v petek na Facebooku objavil tudi njen svetovalec Tomislav Madžar.

Kolinda, opozarja Index.hr, Slobodanu Praljaku ni želela niti posthumno odvzeti državna odličja, kljub dejstvu, da je bil obsojen za grozljiva vojna hudodelstva na mednarodnem sodišču, ki se ga je Hrvaška zavezala spoštovati.

Praljak - izpitje strupa
Praljak - trenutek, ko je izpil strup

»Ti ljudje so bili nagrajeni z odličji za obrambo pred velikosrbsko agresijo in teh odlikovanj jim ne bom odvzela. Drugačna praksa se doslej ni uporabljala, razen v primeru odločitev domače zakonodaje,« je Kolinda takrat odvrnila na vprašanja radovednih domačih novinarjev.

Pa vendarle se nato leta 2017 ni upala udeležiti komemoracije.

Ko pa so jo novinarji nato izpraševali, zakaj je ni bilo na Praljakovi komemoraciji, je drzno odgovorila, da se državo vodi z razumom, a ne z čustvi.

Kolinda Grabnar Kitarović - Marie Claire
Čustvena Kolinda?

V petek sta minili dve leti od izreka kazni t. i. hercegovški šesterici, vojaškim in civilnim voditeljem t.i. Herceg-Bosne.

Med šestimi obtoženimi je bil tudi hrvaški general Slobodan Praljak, ki je bil nekaj časa načelnik generalštaba HVO, spominja Index.

Ko je haaški sodnik 29. novembra leta 2017 naposled prebral, da je Praljakova krivda potrjena, je obsojenec dramatično izjavil, da »Slobodan Praljak ni vojni zločinec« in da s prezirom zavrača razsodbo. Nato je v televizijskem prenosu »v živo« pred milijoni osuplih gledalcev – potegnil iz žepa stekleničko in spil strup.

Slobodan Praljak je spil strup takoj po tem, ko je slišal, da je obsojen na 20 let zapora. Vir: Twitter

Praljak se je s tem morbidnim dejanjem zagotovo zapisal v zgodovino, a kljub temu mu ni uspelo, da bi se pozabilo, da je bil odgovoren za številna grozodejstva in zločine v BiH, zaradi česar je bil obsojen v Haagu, poudarja hrvaški portal.

Premier Andrej Plenković in predsednica Kolinda Grabar Kitarović sta ostro kritizirala haaško sodbo, v znameniti zagrebški dvorani Lisinski pa je bila izpeljana komemoracija.

Hrvaška nacionalistična desnica na čelu z vladajočo stranko HDZ ga je sicer že razglasila za narodnega heroja.

Premier Andrej Plenković in predsednica Kolinda Grabar Kitarović sta ostro kritizirala haaško sodbo, v znameniti zagrebški dvorani Lisinski pa je bila izpeljana komemoracija.

Tuji mediji in agencije, kot so Washington Post, Associated Press in AFP, so z občutkom nejevere in gnusa pisali o tem, da se je hrvaški državni vrh z najvišjimi državniškimi častmi poslovil in poklonil spominu na generala obsojenega za srhljive vojne zločine, sklene Index.hr.

Hrvaška predsednica - vojakinja Vir:Pixell
Hrvaška predsednica prav rada obleče uniformo in gre med vojake. Spremlja pa jo obrambni minister Damir Krstičević (desno). Vir: Instagram

Toda glej ga zlomka - najnovejša zgodba o Kolindi in njej ljubemu generalu Praljaku je tokrat dobila nekoliko drugačen, toda še bolj zanimiv preobrat.

Namreč neposredno zatem, ko so jo domači in predvsem tuji mediji začeli obsojati in jo pošiljati na »popravca iz zgodovine«, si je Kolinda po tihem – nenadoma premislila.

In – kot je zapisal eden njenih ogorčenih (zdaj že nekdanji) sledilcev, je hrvaška predsednica, po tem, ko je za kratek čas »elektronsko pomagala vstati iz mrtvih Slobodanu Praljaku,« nato iz svojega Facebook računa »snedla, in vrgla v koš za smeti Facebooka« svojo objavo.

Vse to se je dogajalo nedolgo zatem, ko je z javnostjo delila svoj spomin na ljubega ji generala, hkrati obsojenega vojnega zločinca.

Tako zdaj na družbenih omrežjih in svetovnem spletu ni več ne duha ne sluha o Kolindini zadnji hvalnici na račun obsojenega Praljaka.

Kolinda Grabnar Kitarović
Predsednica Hrvaške rada zgrabi za orožje ...

Zato je ogorčeni Sergio Sotrić prav tako prek Facebooka tudi sam ostro napadel »državniški presedan« (pietetno spominjanje hrvaške predsednice na obsojenega vojnega zločinca) in kritiziral nedržavniško držo Kolinde Grabar Kitarović.

Na koncu je na predsednico Hrvaške naslovil hudomušno vprašanje: »Kaj se je zgodilo z Vašim generalom na Facebook-u spoštovana predsednica Grabar Kitarović?«

Ni dvoma, da je najnovejši spodrsljaj hrvaške predsednice le še en dokaz, da se Hrvaška ni sposobna soočiti in sprejeti krivde za zločine, ki so jih nad drugimi narodi, predvsem pa Srbi in Bošnjaki storili tako pripadniki hrvaške vojske kot poveljniki hrvaških oboroženih sil.

Delite članek