REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vrh ledene gore: »Policija dela za mafijo, vojska tihotapi orožje, šole pa prazne - to je Hrvaška danes«

Vrh ledene gore: »Policija dela za mafijo, vojska tihotapi orožje, šole pa prazne - to je Hrvaška danes«Hrvaška predsednica je podrpla vojsko, toda ne stavko učiteljev in profesorjev ...

Medtem ko se je hrvaški premier Andrej Plenković ukvarjal s pripravami na kongres Evropske ljudske stranke v Zagrebu in si živo domišljal, kako bo prihodnje leto uradno na čelu Evropske unije, je iz dneva v dan vse bolj jasno, da so njegovi ministri nesposobni, da vodijo resorje za katere so zadolženi, in kakšno razsulo vlada v šolstvu, policiji in vojski.

Za klavrno stanje so seveda odgovorni tudi ministri, ampak še bolj pa sem Plenković, ki jih je izbral, opozarja hrvaški portal Index.

Podjetna predsednica Hrvaške
Vrh hrvaške države

Obrambni minister Damir Krstičević je namreč na vse kriplje poskušal prikriti, da so bili piloti vojaških helikopterjev iz oporišča letalskih sil hrvaške vojske v Zemuniku pri Zadru ujeti, kako prevažajo tihotapce z orožjem.

Škandal je priznal šele, ko je Nova TV razkrila zgodbo, vendar niti po izbruhu afere Krstičeviću na pamet ni padlo, da bi odstopil.

Naposled ga je rešila predsednica republike in vrhovna poveljnica oboroženih sil Kolinda Grabar Kitarović.

Vrhovna poveljnica hrvaške vojske na kosilu v oporišču ...

Predsednica Grabar Kitarović je namreč nemudoma upokojila načelnika letalskih sil in razrešila poveljnika baze Zemunik.

Sporni minister Krstičević pa si je znova rešil kožo.

Toda afera z vojaškimi piloti in tihotapljenjem orožja je hkrati razkrila, da so vojaške baze kritično negotove.

Zadostovalo je, da so piloti preoblekli tihotapca v vojaško uniformo in ga nato brez kakršnih koli ovir ali težav spustili v vojaško oporošče.

Poleg prevažanja tihotapcev v vojaških helikopterjih so piloti skrivali tudi velike količine streliva vojaškega izvora.

Kljub temu premier niti trenutka ni podvomil o odgovornosti svojega podpredsednika Krstičevića, ki je hkrati obrambni minister in mu je celo dovolil, da se skriva pred neprijetnimi vprašanji.

Niti drugi podpredsednik vlade in »oseba, ki uživa največje zaupanje Plenkovića«, notranji minister Davor Božinović, ni utrpel posebne kritike zaradi obilice težav, ki jih je njegov resor nakopal tako vladi kot premierju.

Policijski škandali so sicer vsakodnevni, prikriva se denimo divjanje policijskih šefov v vozilih, a streljanje na migrante na mejah pa se opravičuje z butastimi izgovori, češ da so se policisti spotaknili in po naključju ustrelili nesrečnike ali pa »spontano streljali«, za kar je seveda kriv migrant, v čigar telesu je končal in naredil nepopravljivo razdejanje – naboj iz policijske puške.

Hrvaška klet groze: policisti na meji slačijo migrante do gole kože, pretepajo in s palicami seksualno zlorabljajo
Poročilo o hudih zlorabah hrvaških policistov v kleti groze nad migranti in begunci, Kolinda Grabar Kitarović in minister policije Davor Božinović. Vir: Twitter

Ob tem je nedavno poročilo več nevladnih organizacij razkrilo še hujše zlorabe, da namreč hrvaški policisti na mejnem prehodu Bajakovo imajo posebno klet, kamor peljejo ujete begunce in jih tam slačijo do gole kože, pretepajo in s palicami seksualno zlorabljajo, o čemer je Insajder že poročal.

Čeprav so vse to zelo resne težave, jih vse prekaša primer, v katerem so bili hrvaški policisti aretirani zaradi sodelovanja s - srbsko mafijo, poudarja hrvaški portal.

Hrvaški policisti so bili namreč ujeti, da so za mafijce ponarejali dokumente in jim razkrivali tajne podatke iz preiskav.

Vendar se vse to ministra Božinovića očitno nikakor ne dotika, opozarja Index, ob pripombi, da je njegov sistem vodenja pomembnega resorja notranjih zadev votel, nefunkcionalen in skorumpiran.

Pa navkljub tem dejstvom, se minister s tem celo ponaša.

Stavka šolnikov pred uradom vlade v Zagrebu: Mi ustvarjamo, vi uničujete!

Ob vsem naštetem šole po vsej državi že dva meseca samevajo prazne, učenci in dijaki so izgubili dneve in dneve pouka, šolsko leto je tik pred tem, da gre v nič ...

Pa vendarle nič od tega ni oviralo ministrico za izobraževanje Blaženko Divjak, da se je izvzela iz pogovorov s sindikati, ki zahtevajo 6,11-odstotno povečanje koeficienta oziroma skromno povečanje plač …

Edino, kar je moč slišati od hrvaške šolske ministrice je, da je šolska reforma prav super, je kritičen Index.

Od teh njenih »zagotovil« nimajo prav ničesar ne učitelji, ne starši, ne otroci, tako kot sindikatom ni prav nič koristila njena deklarativna podpora na začetku stavke, ki poteka že od 10. oktobra letos.

Zato je Blaženka Divjak danes ministrica le na papirju in nikomur ni jasno, zakaj še vedno ni podala svojega odstopa, se sprašuje portal.

Učenci so premierja »Plenkija« ocenili z - nezadostno ... Spodaj, desno, šolska ministrica Blaženka Divjak

Takšen kaos v sistemu je težko razložiti z zgolj nekompetentnostjo, sklene Index, in na koncu spomni še na dejstvo, da ima ljudstvo priljubljeno besedo za takšno s*anje, vendar »bomo pa zapisali, da je ministrom in premierju preprosto vseeno, kaj se dogaja v državi.«

»Bahati so in ravnodušni do vsega okoli sebe in kar se dogaja v državi, ker jim je pomembno le, da se obdržijo na oblasti,« piše priljubljeni hrvaški medijski portal.

Delite članek