REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Indija kljub grožnjam ZDA kupila rakete S-400 od Rusije

Indija kljub grožnjam ZDA kupila rakete S-400 od RusijePutin, Modi in S-400

Ruski predsednik Vladimir Putin in indijski premier Narendra Modi sta v New Delhiju svečano podpisala sporazum o dobavi najsodobnejših ruskih protizračnih sistemov S-400 v višini 5,43 milijarde dolarjev.

ZDA, ki prav tako tesno vojaško sodelujejo z Indijo, so ostro nasprotovale indijskemu nakupu ruskih protiletalskih raket, toda očitno je, da je kvaliteta ruskih sistemov na koncu odnesla zmago – podobno kot v preteklosti Ciper, nato Turčija, Kitajska in Katar se je tudi Indija odločil za ruske sisteme, ki so tudi po priznanju ameriških strokovnjakov verjetno najboljši na svetu. ZDA so vse do zadnjega zahtevale od Indije, da »pretehta alternativo« - dejansko pa podobne, vendar bistveno dražje in ne tako učinkovite ameriške sisteme.

Predsednika Putin in Modi Vir:Pixell
Ruski predsednik Vladimir Putin in indijski premier Narendra Modi.                Vir: Pixell

ZDA so sicer vojaško močna država, toda nesporno dejstvo je, da je Rusija zaradi geopolitičnih razlogov tudi po razpadu Sovjetske zveze morala še naprej vlagati velika sredstva v razvoj protiletalskih sistemov, česar ZDA in njenim zaveznicam zaradi zračne premoči ni bilo potrebno. Rezultati so po nekaj desetletjih vidni in ruski sistemi S-300, S-400 ter tudi S-500 so postali tako pomembni, da lahko odločajo celo o uspehu ali neuspehu mednarodnih intervencij - in s tem posredno celo o obstanku ali propadu oziroma usodi držav sveta.

Danes ameriški sistemi, predvsem protiraketni sistemi, ne morejo biti konkurenca ruskim in zato Američani igrajo grobo in Indiji grozijo s sankcijami.

Kljub izrecnemu nasprotovanju ZDA, ki so Indiji zagrozile s sankcijami, sta zato predsednika Rusije in Indije v New Delhiju podpisala sporazum o nabavi petih protiletalskih sistemov S-400. Posel bo vreden okoli 5,43 milijarde dolarjev.

V zadnjih letih je Indija začela nabavljati orožje tudi v ZDA, na Japonskem in v Evropi, vendar je odločena obdržati strateško nevtralnost oziroma neuvrščenost. Sodelovanje med Indijo in Rusijo se zato kljub ameriškemu nasprotovanju hitro razvija.

Počasi, toda vztrajno se povečuje Blagovna izmenjava med državama, ki se je na primer samo letos povečala za tretjino. Indija je tudi velik kupec ruske nafte in plina.

Indijska poteza je še toliko bolj pogumna zato, ker ZDA vsem državam, ki vojaško sodelujejo z Rusijo grozi z »Zakonom o omejevanju nasprotnikov ZDA s pomočjo sankcij.« (CAATSA).

Gre za poseben zakon, ki sankcionira vse, ki (zaradi ruske pridružitve Krima in podobnih razlogov)  sodelujejo z rusko vojaško industrijo in drugimi podjetji držav, ki jih ZDA označujejo za svoje »nasprotnike«. Indija, ki ima tudi zaradi nekaterih napetosti s Kitajsko dobro sodelovanje razvito tudi z ZDA, pa od ZDA še naprej zahteva, da jo izvzamejo od sankcij.

S-400 izstrelitev
Izstrelitev rakete S-400.

Indija je sicer od leta 1960 pa do danes od Rusije kupila za čez 65 milijard dolarjev blaga, poleg raketnih sistemov pa bo od Rusije tokrat kupila še za okoli šest milijard dolarjev orožja, tako da bodo samo ti posli vredni okoli 12 milijard dolarjev. Indija bo sisteme S-400 dobila leta 2020.

Takšen pristop ZDA je banditski, ker Američani s tem Indiji, Turčiji in drugim državam onemogočajo nakup obrambnega orožja.

Ruski upokojeni polkovnik Aleksander Žilin je kritičen do ameriških sankcij do drugih držav. »Kar se tiče ukrepov proti tistim državam, ki želijo kupiti učinkovito rusko orožje, se soočamo s popolnim kaosom in nezakonitostjo. Obnašajo se kot nasilneži, ki se prebijajo na trg in ob tem mečejo drugo blago v blato. Danes ameriški sistemi, predvsem protiraketni sistemi, ne morejo biti konkurenca ruskim in zato Američani igrajo grobo in Indiji grozijo s sankcijami.

Takšen pristop je banditski, ker Američani s tem Indiji, Turčiji in drugim državam onemogočajo nakup obrambnega orožja. Pentagonu je popolnoma jasno, da bo za ZDA težko, da izvajajo vojaški pritisk na neko državo, če ima ta S-400. zaradi tega je vsa ta histerija. Države, ki skrbijo za svojo nacionalno varnost pa se morajo osredotočiti na kvaliteto proizvodov, ne pa na grožnje te ali kakšne druge države«, je za Sputnjik dejal Žilin.

Kljub temu so ZDA nedavno uvedle nove sankcije zaradi nakupov istih raket proti Kitajski. Če bodo sedaj to storile tudi proti Turčiji in Indiji ter morda Katarju, kjer imajo vojaško oporišče, je v tem trenutku še nejasno, toda očitno je, da si ZDA s takšno politiko zelo poslabšujejo svoje odnose z nekaterimi dosedanjimi zavezniki.

 

 

Delite članek