REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdska Arabija Katarju v primeru nakupa ruskih raket S-400 grozi z vojaškim napadom

Savdska Arabija Katarju v primeru nakupa ruskih raket S-400 grozi z vojaškim napadomRakete S-400 in savdski kralj

Savdski kralj Salman ben Abdul Aziz el Saud je v pismu predsedniku Francije Emmanuelu Macronu zapisal, da je njegova država pripravljena proti Katarju sprožiti tudi vojaško akcijo, če bi ta država zares kupila ruski protizračni sistem S-400.

Savdski kralj je od francoskega predsednika zahteval, da naj poveča pritisk na Katar, tako da do te prodaje ne bi prišlo. Savdska država sicer vodi skupino držav, ki že od lanskega 5. junija izvajajo kopensko, zračno in pomorsko blokado Katarja, domnevno zaradi »terorizma«, čeprav je znano, da je prav Savdska Arabija podpirala številne skrajne islamistične skupine, povezane z ISIS-om.

Savdska Arabija zahteva tudi ukinitev televizije Al Jazeera ter turškega vojaškega oporišča v Katarju. Katar ima na svojih tleh tudi veliko ameriško oporišče, vendar pa se je predsednik ZDA Donald Trump ob pritisku sosedov na Katar zelo hitro postavil na stran Savdske Arabije.

Pozneje so v ameriških medijih objavili tudi podatke o srečanjih predsednikovega sina ter zeta z visokimi savdskimi in katarskimi uradniki. Katar naj bi bil v nemilosti predsednika ZDA tudi zato, ker menda vplivneži iz te države v času predsedniške kampanje niso želeli finančno »pomagati« osebam iz najožjega kroga predsednika ZDA. Financiranje predvolilnih kampanj iz tujine je sicer po ameriških zakonih prepovedano.

Savdski kralj in rakete S-400

Savdski kralj je v svojem pismu francoskemu predsedniku izrazil »globoko zaskrbljenost« zaradi pogajanj Moskve in Dohe o nakupu omenjenih, sicer zelo zmogljivih ruskih raket. Po njegovi oceni te rakete »ogrožajo« savdske »varnostne interese.«

»V takšni situaciji bi bilo kraljestvo pripravljeno storiti vse potrebne korake, da bi odstranili ta obrambni sistem, vključno z vojaško akcijo,« je Le Monde navedel del pisma kralja Salmana.

Washington ne želi izgubiti regionalnega tržišča z orožjem, saj je to zanje slasten zalogaj in zato bodo še naprej pritiskali na Savdijce.

Januarja letos je sicer katarski veleposlanik v Rusiji dejal, da so pogajanja o nabavi protizračnih raket v »napredni fazi«, Katar pa je z Rusijo oktobra leta 2017 podpisal tudi sporazum o vojaškem in tehnološkem sodelovanju. Sodelovanje se je še posebej hitro razvilo po obisku ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojgua tej državi.

Vendar pa je Aleksej Kondratjev, namestnik odbora za obrambo in varnost Sveta federacije v Rusiji dejal, da savdske grožnje ne bodo spremenile politike Rusije. »Rusija s prodajo sistema S-400 Katarju sledi svojim interesom in služi denar za državni proračun. Stališča Savdske Arabije nimajo zveze s tem in načrti Rusije se ne bodo spremenili,« je dejal Kondratjev in pismo savdskega kralja ocenil kot »element izsiljevanja.«

»Jasno je, da ima Riad v regiji dominantno vlogo, krepitev oboroženih sil Katarja s pomočjo ruskega kompleksa S-400 pa daje tej državi očitne prednosti. Zato je jasna živčnost savdske Arabije,« je ocenil Kondratjev ter dodal, da je stališče Savdske Arabije najverjetneje »uglašeno s stališči ZDA«, kajti »Washington ne želi izgubiti regionalnega tržišča z orožjem, saj je to zanje slasten zalogaj in zato bodo še naprej pritiskali na Savdijce.«

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek