REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bogata zahvala: Katar v petih letih z 10 milijardami investicij v Nemčiji

Bogata zahvala: Katar v petih letih z 10 milijardami investicij v NemčijiKatar-Doha

Katar bo v prihodnjih petih letih v Nemčiji investiral okoli 10 milijard evrov, je v petek ob obisku Berlina napovedal katarski emir šejk Tamim bin Hamad al Tani. Načrtuje investicije v avtomobilsko in visokotehnološko industrijo ter bančni sektor.

Katar naj bi se še posebej zanimal za nemško omrežje majhnih in srednje velikih podjetij, znano kot "Mittelstand". V zadnjih letih se je pri investicijah v velika industrijska ali finančna podjetja pogosto opekel, med drugim pri največji nemški banki Deutsche Bank.

V zadnjih letih se je pri investicijah v velika industrijska ali finančna podjetja pogosto opekel

Katar je že več kot leto dni v izolaciji sosednjih držav. Združeni arabski emirati, Savdska Arabija, Bahrajn in Egipt so s to državo prekinile stike, ker da podpira teroristična gibanja, tesno sodeluje z Iranom in spodkopava stabilnost v regiji.

Savdska Arbija želi katar celo s posebnim prekopom spremeiti v otok, lani pa je z zaveznicami načrtovala celo napad na katar, ki pa ga je v zadnjem trenutku preprečil tedanji zunanji minister Rex Tillerson, ki je tudi zaradi tega menda - igubil službo. 

Osamitev je Katar prisilila, da se je oprl na oddaljenejše zaveznike, pri čemer je Nemčija za ZDA in Kitajsko postala njegov tretji najpomembnejši trgovinski partner. Menjava med Katarjem in Nemčijo se je od leta 2011 skoraj podvojila na okoli 2,8 milijarde evrov. Nemška kanclerka Angela Merkel je v petek napovedala, da bo Nemčija zgradila terminal za utekočinjen zemeljski plin (LNG).

Katar je največji izvoznik tega energenta na svetu. Predstavniki Katarja so se Nemčiji zahvalili za njeno držo in ravnanja po poskusu blokade Katarja. Nemčija je izrazila obžalovanje zaradi napetosti, hkrati pa ni podprla sankcij in osamitve Katarja, v nasprotju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Očitno je, da se je Nemčiji načelna drža splačala.

Tudi Slovenija sodeluje s Katarjem, vendar manj uspešno. Najbolj znana investicija iz Katarja v Sloveniji so prispevki za gradno džamije in islamskega kulturnega centra v Ljubljani.  

Delite članek